Snabbaste och bästa loppen runt midsommar

Nyheter  

Per Jacobsen tar ledningen i starten av Karlstad Stadslopp.

Möt Karlstad Stadslopp den 18 juni och Trosa Stadslopp den 1 juli. Båda loppen siktar på nytt deltagarrekord för 2000-talet.

I Karlstads fall handlar det om cirka 4 500-5 550 deltagare i det stora milloppet och cirka 2 000 i de olika miniloppen för barnen.

– Vi har egentligen inget tak. Vi jobbar efter det antalet löpare som kommer. Som mest har Karlstad Stadslopp haft 12 000 deltagare så det finns gott om plats, förklarar Ellinor Johansson, ansvarig för motionsarrangemang hos arrangörsklubben IF Göta Karlstad.

Banan över en mil i centrala Karlstad lär vara den snabbaste i Sverige. Resultaten från 2009 vittnar om det. Kenyanen Sammy Kurui vann då på imponerande 27.53 före ett gäng landsmän. Bäste svensk den gången var hemmasonen Per Jacobsen med 29.36 på åttonde plats. Han i sin tur var nästan en minut före färske SM-guldmedaljörvinnaren Daniel Woldu, Spårvägens FK.

Bangrafik_Karlstad

Som ni ser så är det inga större nivåskillnader i flacka och snabba Karlstad Stadslopp.

Förra året vann Sammy Kurui igen, nu på mer normala 29.52. Jacobsen var då tvåa med 30.42. I skrivande stund är inte Kurui anmäld.

– De bästa från utlandet brukar anmäla sig sent. Det finns gott om tid, säger Ellinor Johansson.

En som redan är anmäld är den svenske världsstjärnan på 3 000 meter hinder. Mustafa ”Musse” Mohamed.

Musse_10

“Musse” laddar för en snabb tid i Karlstad Stadslopp. Arkivbild: Runpix/Peter Holgersson

– Det tycker vi förstås är jättekul, fortsätter Ellinor Johansson.

”Musse” har hittills nöjt sig med att springa och vinna lite mindre stadslopp på försommaren efter en skada som förstörde satsningen mot Stockholm Marathon. Nu höjer ”Musse” nivån när han med all sannolikhet kommer att ställas mot duktiga kenyanska löpare.

I en tidigare intervju med Löpning För Alla berättade ”Musse” att planen är att springa ett maratonlopp under hösten 2011. Karlstad Stadslopp blir ett led i träningen inför de spännande 4,2 milen. På damsidan är Anna Rahm, Rånäs 4H, anmäld. Anna säger själv att hon har lagt ner elitsatsningen, men hon har vunnit ett och annat motionslopp under våren. Två år i rad har norskan Christina Bus Holth, från SK Vidar, stått överst på segerpallen. Förra året med 33.59 .

För Trosa Stadslopp, som firar 25-årsjubileum, ligger målsättningen och förhoppningen på strax över 2 000 deltagare. Där handlar det om den något udda sträckan 8,9 kilometer.

Trosa_banan

Översikt över Trosa Stadslopps charmiga och trevliga bansträckning.

Kvällstävlingen i mysiga lilla Trosa mellan Södertälje och Nyköping i Södermanland, brukar också locka till sig en hel del elitlöpare. 2010 års vinnare Lasse Johansson, Enhörna IF, har aviserat start. Lasse bröt Stockholm Marathon på grund av problem med en hälsena, men ska nu vara på gång igen. Lasse vann Trosa Stadslopp med 26.38 förra året. 36 sekunder före Hässelby SK:s Adil Bouafif, som även han tvingades bryta Stockholm Marathon. I Adils fall var det ryggen som ställde till bekymmer. Även Adils klubbkompis Haben Idris som vunnit en hel del lopp i år ska vara klar för start.

Start_Trosa

Starten i de smala gränderna i Trosa.

Damloppet vanns 2010 av Anna Von Schenck, även hon Hässelby SK, med 30.21.

Löparklubben FK Studenterna har alltid ett stort gäng löpare på plats. De har också stor kunskap och deltar i många lopp landet över. I deras årliga omröstning om bästa långlopp så brukar Trosa Stadslopp placera sig högt och ofta kämpa med Stockholm Marathon om den segern. Förra året röstades Trosa Stadslopp återigen fram som det bästa långloppet i Sverige.

– Det känns förstås hedrande att få det omnämnandet, säger tävlingsledaren Pelle Bång.

Redan den 13 juni kan den som vill provspringa banan under ordnade former. Två fina priser lottas ut på startnumren den 1 juli, två lyckliga löpare får under hösten åka till Portugal och förbättra sin löpträning tillsammans med Springtime Travel.

Lasse

Kan Lasse Johansson vinna Trosa Stadslopp igen? Arkivbild: Mikael Grip

Det snabbaste stadsloppet och det bästa långloppet inom loppet av två veckor, på varsin sida midsommar. Kan det bli bättre? Hoppas ni kommer dit och springer. Löpning För Alla kommer att vara på plats och rapportera. Det ska bli riktigt roligt.

midsommardans

 Dela på Facebook