Snart dags för småstadslopp med högt betyg

0
2

Smala gator, god stämning och skönt löparväder brukar vara kännetecken för Trosa Stadslopp. Arkivbild: Peter Holgersson/Runpix

Vilken gång i ordningen arrangeras Trosa Stadslopp 2013?

– Det är 27:e året. Första var 1987

Några nyheter?

– På långa banan 8 900 m får löparen själv välja vilken startgrupp han/honvill starta i med rekommenderad tid. Eliten seedas in. Vi har höjt prispengarna i år.
För övrigt fortsätter vi med allt som var bra…engånschip för alla, utlottade löparresor, sambaorkester, utlottade weekendbilar, best in show, , 4 mellantider, alla elever som går i 4:an-5:an och 7:an-8:an på en skola liggande i Trosa kommun springer gratis och den klass som får flest deltagare på både mellan- och högstadiet får
5 000 kr till klassresa – allt för att öka
löparintresset i de ”känsliga åldrarna”.
 
Varför startades Trosa Stadslopp en gång i tiden?
 
– Tack vare den allmänna joggingvågen, fastän vi var en renodlad orienteringsklubb.
Arrangören ville förgylla Trosa med loppet i sommartid. Tidigare hade vi ett lopp på senhösten – Snögloppet mellan Vagnhärad och Trosa…
 
Hur har deltagarantalet sett ut under de här åren?

– Första loppet var det cirka 600 totalt, sedan steg det till närmare 2 500 i början av 90-talet för att sedan sjunka till cirka 1 500 år 2002. Därefter har det bara ökat och är nu senast uppe i 2 400.

Hur många deltagare siktar ni på i år?
 
– 2 500

Distansen 8,9 kilometer är något udda i motionslopp. Hur kommer det sig att ni valt just den distansen?

– Den bästa sträckningen togs fram på var sin sida om Trosaån, som delar Staden i två delar, östra och västra sidan. Därefter utfördes mätningen.

Om du får säga det själv. Varför ska man välja att delta i Trosa Stadslopp?

– Trosas STÖRSTA händelse varje år! Det är få lopp som kan visa upp en liknande härlig stämning speciellt vid varvning och målgång på Trosa Torg – ”man går man ur huse”, permanentboende och sommarboende hemvändare – Alla är där! Kvällen har nästan ALLTID bjudit på fint sommarväder.

Satsar ni på underhållning utmed banan?

– Vi har uppmanat att folk som bor utefter banan går ut och gör sig hörda. Det kommer också att finnas en Sambaorkester som går runt.

120629 trosa 060

Förra årets etta, Musael Temsegen, och tvåa, Haben Idris, kommer till start även i år. Arkivbild: Peter Holgersson/Runpix

Det brukar nästan alltid komma ett helt gäng med elitlöpare till Trosa Stadslopp. Vet du några namn redan nu?

– Förra årets vinnare Musael Temsegen Hälle IF, 2:an Haben Idris, Hässelby SK, Patrik Andersson Hälle IF, Johan Larsson, Strömstad LK, utmanas av Red IF med Mohamed Benhmbarka och Kilimo Abraham. Även Peter Öberg landslagslöpare i orientering utmanar!
På damsidan har vi tidigare 2:an Frida Lundén (3:a på Sthlm Maran i år) och Nora Falaki Red IF. Många elitlöpare anmäler sig oftast väldigt nära inpå start eller direkt på plats.

Stockholmsklubben FK Studenterna har år efter år Trosa Stadslopp som sin favorittävling alla kategorier när det gäller stadslopp. Det måste kännas bra?

– Absolut! Vi är VÄLDIGT stolta över utnämningen – Det bästa loppet- för åttonde gången nu senast förra året. De har ju med många viktiga kriterier i sin utnämning: Citerat FK StudenternaKombinationen av en gemytlig stad i feststämning och ett evigt kontrakt med vädergudarna när den svenska sommaren är som vackrast går väl i hand med ett välarrangerat lopp som återigen överträffade världens bästa maratonlopp. 

Citerat FK Studenternaett annat år – ”Alla pengarna går åt skogen” vår huvudgren är ju orientering och då håller vi till i skogen…
SÅ vi är vana att arrangera under ”svåra” förhållanden.

Finns det några gällande banrekord (dam och herr)?

– Damer: 2011 Degefa Eshetu, Etiopien, 29.08
Herrar, en svårslagen tid: 1997 Martin Ojuku, Kenya, 25.15

Stort lycka till den 28 juni!

– Tackar!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här