Hem Aktuellt Snart pallplats…

Snart pallplats…

0

Nu börjar det bli väldigt spännande i jakten på Sveriges bästa motionsspår, alla ni som läser magasinet vet – men för övriga… . Idag är det plats 8 och 9 och vi beger oss till Gävle och Malmö.

9. Bulltofta, Malmö, Poäng: 37,960


34 år senare

Vad gör man när invånarna behöver naturmark att vistas i men det inte finns en enda skog så långt ögat kan nå? Man gör som Malmö och snickrar ihop sin egen skog. Den tidigaste versionen av Bulltoftaparken såg inte dagens ljus förrän våren 1983. Nio år senare var parken färdigplanterad, men det är först nu på 2010-talet som parken börjar likna det rekreationsområde den var menad att bli. Långsiktigheten har lönat sig. Nu kan vem som helst röra sig bland bokar, askar och hassel, njuta av blomsterängar, små dammar och ett arboretum med exotiska träd, roa sig med kolonilotter, fotbollsplaner, discgolfbanor och mycket mer än så, mitt i storstan. Motionsspåren som uppgår till 5 kilometer (de längsta i hela kommunen) har sin början vid Motionscentret i parkens västligaste hörn. Allt som inte finns längs med spåren finns förmodligen där. Utegym, innegym, dusch, bastu, servering och en bemannad reception. I receptionen kan du till och med hyra rullskidor som går att använda på spåren. Så bra standard håller de.

Hela Bulltoftaparken är ett minst sagt ambitiöst projekt. Det var en långsiktig satsning från början och långsiktighet präglar än idag den “miljövänliga och ekologiska” skötseln av parken som bland annat involverar hästdragna gräsklippare. Bulltofta hade kunnat vara den perfekta motionscentralen, men för oss konservativa naturnördar är det svårt att acceptera en konstgjord park som en härlig naturupplevelse. Samtidigt medför närheten till staden flera bullrande kilometer längs med vältrafikerade riksväg 11 (här känd som Österlenvägen). Men välskötta ängar och lite vägbuller är ett litet pris att betala för lysande spår och en anläggning i världsklass, och det förvånar oss inte att Bulltofta blivit en självklar del i många Malmöbors vardag. 34 år senare visar det sig att 80-talets satsning träffade helt rätt.

8. Hemlingbyn, Gävle, Poäng: 38,220

Gammal är äldst

På åttonde plats hittar vi urspåren själva, prototypen som agerat modell åt hundratals andra motionscentraler. När anläggningen i Hemlingby öppnades 1958 hade sågspånsslingan dittills bara varit föremål för experiment vid Gymnastik– och idrottshögskolan (GIH) i Stockholm. I Gävle tog man konceptet vidare och glassade på med bekvämligheter som dusch, bastu, utegym och kafeteria. Ambitionen var högt ställd: Hemlingbyspåren skulle inte bara vara en plats för motion, de skulle också fungera som den felande länken mellan urbaniserade Gävlebor och naturen, som en plats där människor kunde mötas och så skulle de dessutom, som vi redan varit inne på, föregå som ett gyllene exempel när motionsspårsevangeliet missionerades ut runt om i landet. Hemlingby var minst sagt före sin tid, men hur väl står sig motionscentralen idag? Lysande, visar det sig. Kärnutbudet (2,5, 5 respektive 10km) har kompletterats med mtb-spår och elljusspåret har utökats till anmärkningsvärda sex kilometer. Sågspånen har till stor del bytts ut mot fläckfria stenmjölsgator med plats för både barnvagn och löpare i bredd. Hemlingbystugan finns alltjämt tillgänglig med kafeteria, dusch och bastu, men verksamheten har dessutom expanderat till att omfatta både lunchrestaurang och konferenslokaler. Vidare har områdets aktivitetsutbud kommit att inkludera skogslekplats, hinderbanor, djurpark med mera och vi konstaterar lätt att Hemlingby inte bara bevarat, utan på många fronter även utvecklat sitt 50-talsinitiativ. Samtidigt lever känslan av ett äldre Sverige kvar med grovt tillyxade gärdesgårdar, grånande träskyltar iklädda mossa och lavar samt en liten chans att träffa på Ardennerhästen Berta när hon jobbar ute i skogen. Vi bjuds på en mysig blandning mellan gammalt och nytt, och nästan 60 år efter invigningen föregår Hemlingby alltjämt som ett strålande exempel för framtidens spårcentraler.

Glöm inte att beställa den kompletta boken, vi trycker i december, beställ här:

Tidigare spår hittar ni i här

 

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Exit mobile version
X
X