Störst, bäst, vackrast – GöteborgsVarvet

0
10

Bosse Edsberger är tävlingsledare för GöteborgsVarvet som växer och växer deltagarmässigt år för år. Alla arkivbilder: Mikael Grip

– Vi är väldigt noga med att fråga våra deltagare vad de tycker om arrangemanget och rätta oss efter det. Den senaste undersökningen gav 98 procent nöjda löpare, berättar tävlingsledaren Bosse Edsberger.

Även publiken som uppskattas till 200 000 människor får vara med och tycka.

– 99 procent av publiken tycker att GöteborgsVarvet är bra och festligt. Hela stan lever upp och det är musik och något som händer i princip runt hela banan. GöteborgsVarvet är Sveriges största livearrangemang.

Segertecken

Nästan alla som springer GöteborgsVarvet är nöjda med sin upplevelse.

Vad är det jobbigaste i den här fasen?

– Vi försöker alltid vara klara till 30 april. Sedan är det ”bara” detaljer att ta hand om. Den här tiden är faktiskt den roligaste, förutom själva helgen när allt kommer hända i skarpt läge.

GöteborgsVarvet växer och växer år efter år och har i år 75 000 anmälda löpare (varav nästan 60 000 är anmälda till halvmaran). Skulle ni greja att ta emot alla om alla kom till start?

– Ja, vi dimensionerar för att alla kommer till start. Vi har till exempel 27 startgrupper med plats för 2 800 löpare i varje så det finns gott om utrymme.

2010 hade ni 58 122 anmälda löpare, bara 39 500 kom till start. Har ni analyserat vad det berodde på?

– Ja, många anmäler sig tidigt och sedan händer det saker under resans gång. Det kan vara kalas, dop och bröllop som kommer i vägen.

Bosse Edsberger är anställd för att utveckla GöteborgsVarvet. Något han verkar ha lyckats bra med, men han slår sig inte till ro. Målsättningen är 100 000 deltagare inom en femårsperiod.

– Teoretiskt skulle vi redan nu kunna ta emot 10 000 deltagare till, men vi vill inte tumma på trivseln. Det får inte bli för trångt.

Är det ett mål i sig att öka antalet deltagare för varje år?

– Det är viktigare att få fler löpare i mål och anmälda löpare till start.

DSC_0313

Det viktigaste enligt Bosse Edsberger är att få fler löpare till start och i mål.

GöteborgsVarvet är ett av världens tio största lopp alla kategorier och för en hård match mot Great North Run i engelska Newcastle om att få kalla sig världens största halvmaraton. 2009 var det så, 2010 tog engelsmännen tillbaka tronen.

2009 (löpare i mål) GöteborgsVarvet: 40 523. Great North Run: 37 598.

2010 (löpare i mål) GöteborgsVarvet: 38 469. Great North Run: 39 459.

– Vi har ett kontinuerligt utbyte av erfarenheter och ser på olika sätt hur vi kan dra nytta av varandra. De har en organisation som driver deras evenemang helt affärsmässigt, en stor del av pengarna de får in går till välgörenhet, det kan handla om 100-200 miljoner kronor till välgörenhet.

2010 omsatte GöteborgsVarvet 30 miljoner kronor. Det sägs i alla intervjuer att pengarna går tillbaka till de arrangerande idrottsföreningarna, kan du ge några mer konkreta svar på hur pengarna används?

– Vinsten förra året var 1,5 miljoner kronor. Vi som är anställda gör det vi ska göra och lämnar bort ekonomin till klubbarna och deras styrelser. Men tillkomsten av Friidrottens Hus och den renovering som gjorts på senare år är med pengar från GöteborgsVarvet.

6352_copy

Hur ser du på förhållandet mellan elit och motionär?

– För statusen är det bra om det finns elit. Herr-och damvinnaren får 6 000 kronor var i prispengar. Vi betalar inga startpengar. Skulle alla kenyaner som hör av sig till oss via olika agenter komma hit så skulle vi lätt kunna ha 200 kenyaner till start, men det vill vi inte. Det är ett litet problem, vi nekar ingen om de anmäler sig via den vanliga vägen, men de sista veckorna tackar vi oftast nej.

Är det viktigt att ha elitlöpare när huvuddelen ändå är motionärer?

– Ja, det gäller att ha två löpare som kämpa om segern. En bra segrartid ger eko och status bland de bästa löparna.

Är fjolårsvinnaren och banrekordhållaren Sammy Kurui, Kenya, aktuell för start?

– Nej, han kommer inte. Förhoppningsvis har vi ett par vassa vinnare på både dam-och herrsidan som kommer tillbaka. I herrloppet har vi fyra killar som alla gjort under 60 minuter på halvmaran.

DSC_0294

Springer du GöteborgsVarvet så lär du bli ivrigt påhejad.

Vad har du för planer för att fortsätta utveckla GöteborgsVarvet?

– GöteborgsVarvet ska vara ett bra lopp för de deltagande och publiken. Det är hela tiden det viktigaste. Att fråga varför de springer, att göra små förändringar där det behövs. Hotellen i Göteborg till varvshelgen är slut i augusti. Kanske ska vi ha egna hotellbokningar, att jobba med att förbättra logistiken är viktigt.

Har du några sista råd till alla som kommer att springa GöteborgsVarvet 21 maj?

– Kom i tid. Träna försiktigt och drick ordentligt dagarna innan.

Totalt har över en miljon deltagare anmält sig till något av varvsloppen sedan starten 1980.

antal_del_2011_tt_copy

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här