Hem Nyheter Sub 2.18?

Sub 2.18?

1

I september beslutade jag och en kompis oss för att boka en semestervecka på Fuerteventura. Målet med resan var att kombinera ett träningsläger med en semester. Vi bestämde oss ganska snabbt för att det var till Playitas vi skulle åka till eftersom jag vet att målgruppen där är personer som vill ha en aktiv semester. Jag har tidigare fått veta av David Nilsson att det är hyfsat att springa där men att det kan bli ganska enformigt med samma rundor varje dag och att en vecka är att föredra. Vi bokade 10/12-17/12 och i skrivande stund befinner jag mig liggandes i en solsäng vid poolen på hotellet. Jag återkommer med en närmare beskrivning om min vistelse här på Playitas men tänkte först berätta lite om hur träningen har gått under hösten och om mina mål för 2018.

Sedan september har jag påbörjat min elitsatsning igen men valt att se hösten som en ren träningsperiod utan att sätta upp några större mål. Allteftersom tiden har gått så har jag känt att kroppen känns helt återställd och att jag träffar rätt i träningen på ett sätt som jag inte har gjort tidigare. Orsaken till det skulle jag vilja bryta ner till tre saker.
1. Mindre mängdträning men bättre kvalitetsträning
2. Bra kosthållning med rätt timing på måltiderna
3. En vilodag varannan söndag

1. Idag springer jag mellan 130-160 km per vecka med i regel tre kvalitetspass per vecka. Utöver det kör jag ett eller två pass på crosstrainern. Tidigare snittade jag ofta upp emot 20 mil per vecka. Kvalitetspassen består idag av ett pass med riktigt korta intervaller på 30-120 sekunder (15-22 min totalt) ett pass består av lite längre intervaller på 3-6 min 20-30 min totalt) och ett pass av någon form av tröskel (8-15 km). Jag upplever att jag svarar extra bra på de korta intervallerna och att det har gjort att jag har kommit upp lite grann i steget. Detta märker jag genom att jag ganska ofta känner lite träningsvärk i vaderna och att mina skor slits mycket snabbare framtill nu mot tidigare.

2. Idag är jag betydligt mer noggrann med att få i mig bra med energi direkt efter ett kvalitetspass. Inom 20 minuter har jag som ambition att alltid få i mig ett rejält glas med mjölk och Oboy. Förr kunde det gå upp till 90 minuter ifrån avslutat pass till det att jag tillförde kroppen energi. Detta är egentligen något jag borde veta eftersom jag alltid var noga med att få i mig protein och kolhydrater förr när jag styrketränade mycket. Av någon anledning har jag frångått detta sedan jag blev distanslöpare och jag tror det har mycket med att göra att jag tidigare ville bygga muskler och nu inte riktigt har tänkt på hur viktigt det är med att tillföra kroppen rätt energi och byggstenar. Det är ganska illa att träna ett hårt pass och sedan missa att se till att få i sig rätt ”bränsle” för att bygga upp kroppen så att det går ännu snabbare vid nästa pass. Det är ju att jämföra med att arbeta hårt och sedan kasta pengarna i sjön.

3. Sedan september har jag haft en vilodag varannan söndag och det har gjort mig väldigt gott. Jag har dagarna efter min vilodag känt mig extra pigg och laddad både fysiskt och psykiskt.

Under lägret på Feurteventura har jag sprungit tre kvalitetspass och känslan i kroppen och tiderna har varit bra. Ett pass har bestått av 15 km med varannan kilometer snabb och varannan kilometer har jag flutit på. Kvalitetspass nummer två har bestått av 70/50 i 10 km med hög fart i 70 sekunder och sedan lugn fart i 50 sekunder upp till 10 kilometers löpning. Dagens kvalitetspass och veckans sista kvalitetspass har bestått av korta intervaller i form av 9×2 min och 7×1 min med löpvila på en minut mellan intervallerna. Jag är mycket nöjd med känslan på passen men känner mig nu lite sliten i låren efter ganska mycket kuperad löpning på hårt underlag. Utöver detta har det blivit en hel del distanslöpning. Distanspassen nu går sällan i farter över 4.00 vilket också är ett tydligt tecken på pigga ben och att jag ligger rätt i träningen. Skillnaden nu mot tidigare är att antal löpts mil den här veckan landar på 173 km mot tidigare läger då jag ofta landade kring 42-44 mil på två veckor.

På promenad med Mikaela på Fuerteventura. Till sommaren hoppas vi båda att kvalificera oss för EM-maran i Berlin.

Med anledning av att känslan har varit så bra i kroppen under hela hösten så har jag bestämt mig för att springa Sevilla marathon den 24 februari. Målsättningen där är att springa på under 2.18 vilket i så fall skulle innebära att jag kvalar in till EM i Berlin i augusti. Jag har aldrig sprungit en mara tidigare och jag måste vara ödmjuk inför uppgiften eftersom jag inte vet hur kroppen svarar efter 30 kilometer då loppet börjar. Jag känner att sub 2.18 känns som ett bra och realistiskt mål men vet att det kommer att bli tufft. Det känns bra att min debut på maran sker just i Sevilla för det var där jag tänkte göra min maratondebut 2016 men där jag var tvungen att kasta in handduken med anledning av mitt hälsotillstånd.

Vi hörs snart igen!

God Jul och Gott Nytt År alla löparvänner!

Mvh Johan

 

 

 

Föregående artikelMusikhjälpen 2017
Nästa artikelLöparäventyret på Filippinerna
Vägen mot nya mål och bättre tider Namn: Johan Larsson. Född: 1983. Bor: Malmö Klubb: MAI. Tränare: Daniel Ekman. Arbetar: Sektionschef vård och omsorg. Familj: Singel. Meriter: Nordic Challenge 2:a 10 000m bana 2015. NM-terräng: 7:a 2012, 4:a 2013, 6:a 2014 och lagguld 2015.Två SM-silver halvmaraton 2014 och 2015. Brons SM landsväg 2014 och silver SM landsväg 2015. Vann Emeritageloppet 2014. 5:a Finnkampen 2014. 1:a Pisa Marathon 2018. Personliga rekord: 29.11,83 10 000m bana 2015, Halvmaraton 1.05,03 2015. Maraton 2.16.14. Favoritsträcka: Halvmaraton/maraton Roligaste löparminne: 2:a Nordic Challenge på personliga rekordet 29.11,83. Segern i Emeritageloppet var också stort. Segern i Pisa Marathon. Vill med löpningen: Nå min fulla potential.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Exit mobile version
X
X