Benjamin Åberg har varit med som coach på ungdoms EM i Jerusalem och han ger oss här en härlig summering av mästerskapet.
32 grader, stekande sol och potatisgratäng till frukost. Ja där har ni förutsättningarna som Svenska Landslagets U18 trupp fick infinna sig i när U18-EM i friidrott gick av stapeln i Israels huvudstad, Jerusalem. Givetvis fanns det även pasta, tonfisk och oliver på frukostbuffén också, så ingen anledning att klaga. Att anpassa sig efter förutsättningarna är en viktig del i en idrottares liv och här sattes våra löpare på prov direkt. Men, många av oss ledare som var med i Tallin på U20-EM under pandemiåret 2021 hade lärt sig mycket. Där var det som varmast 34 grader och dessutom munskyddskrav i stort sett överallt förutom just för de aktiva under deras tävlingsmoment. Så värmehantering, leta skugga och dricka resorb var tydliga order från dag 1.
Israel bjöd på strålande sol under hela veckan och dessutom var alla typer av covid-restriktioner borttagna vilket gjorde veckan i Jerusalem till en fantastisk vecka för landets mest lovande juniorer i friidrott. Tittar vi på medel-långdistanslöparna så var hinderlöparna mest framgångsrika. Kanske var det de 5 vattengravarna per lopp som svalkade ner och gjorde tävlingsmomenten lättare att genomföra. Först ut, under måndagens tävlingar var våra hindertjejer Ebba Cronholm från Ljungby och Agnes Thundal från Göteborg. De sprang i varsitt heat där båda kontrollerat kunde avancera vidare till final på placering. Efter hinderförsöken för tjejer var det således dags för en mästerskapsdebutant från Sundsvall som haft en sensationell utveckling det senaste året. Hugo Nordlander, en orienterare som bara gjort fåtalet lopp på bana under sitt 17-åriga liv, sprang under Sollentuna GP 800m på otroliga 1.53,75. Otroliga i den bemärkelsen att det dels var hans blott tredje lopp i livet på 800m, dessutom sprang han solo, är ny sverigeetta i sin ålder med över 3 sekunder och klarade alltså UEM-kvalgränsen. Nu ställdes han mot internationellt motstånd och skulle för första gången möta löpare som faktiskt skulle ligga framför honom under loppet. Med en rejäl förkylning i bagaget blev motståndet lite för tufft men jag anar att vi inte sett det sista av Sundsvalls orienteringsess Hugo Nordlander.
Under måndagskvällen sprang sedan Samuel Berhane från Hässelby 1500m försöken. En förhoppning på förhand var att kunna slåss om en finalplats men efter en toköppning av täten, där alla gick med, blev mästerskapet ett lopp för Samuel. Han gjorde ett tappert sistavarv men var en bit från avancemang.
På tisdagen fick vi sedan se ett fint hinderlopp av Malmösonen Marcus Asker. Marcus överraskade många när han kvalade till mästerskapet på Världsungdomsspelen då han sprang 2000m hinder på 6,00 och klarade kvalgränsen med 10 sekunder. Väl på plats gjorde han ingen besviken i sitt försöksheat. Med glasklara förutsättningar, att springa under 6,03 eller vara topp 5 slog Marcus klockan 08:11 på morgonen till med fina 5.58,64. Personbästa i försöket och enkelt vidare till final på tid.
Näst sista dagen blev den mest intensiva för coach Ben. I 30-gradig värme och stekande sol var det på förmiddagen dags för första finalen för medel-lång. 2000m hinder för tjejer stod på schemat och alltså glädjande nog med dubbelt svenskt på startlinjen. Här kom det att bli ett rasande snabbt lopp från start där tyska favoriten Jolanda Kallabis drog upp farten ganska omgående. Svenskorna gjorde vad de kunde för att hänga med där Ebba Cronholm var mest offensiv inledningsvis. Ebba som under försöken hade känt av värmen rejält fick släppa ambitionen om att kunna gå med täten och fick i stället koncentrera sig på att hålla ihop loppet. Där bakom sprang Agnes Thundal starkt och kunde efter drygt halva loppet gå ikapp Ebba och förbi. Men Ebba svarade, hakade på och svenskorna hade sedan en bra duell under sista varvet. In på upploppet såg det dock ut att bli Agnes som bästa svenska men Ebba hade sparat 800-spurten och kunde på slutrakan ta sig förbi och bli bästa svenska på en fin sjätteplats. Agnes tog sig in placeringen bakom vilket var bättre än prognosen på förhand och dessutom pers för Agnes. Sexa och sjua i Europa, inte så illa.
På kvällen fick vi se helgens kanske roligaste överraskning. Sent inkvalade Sofia Wallén gjorde sin mästerskapsdebut, Sofia som ännu inte har någon SM-medalj har under sommaren fått ett rejält genombrott med 9,52 följt av 9,47 på 3000m. Ärlatjejen gjorde här ingen besviken i värmen. Inför finalen var hon rankad 12:a på PB och vi anade att det skulle gå mycket fort från början. Det gjorde det. Sofia var 6sek från sitt PB på 800m och var då näst sista tjej. Men, de andra dog mer än Sofia och i och med att varven tickade på så sprang hon sig uppåt i fältet. Norskan Malin Solberg som inledde hårt, låg 3:a vid passering 1500m, fångades upp med 700m kvar att springa och in i mål springer Sofia som 7:a och med många tjejer bakom sig som på förhand hade sprungit rejält mycket snabbare. 9,56 i värmen imponerade, tredje loppet under 10 min denna sommar för Sofia.
Vår sista långlöpande vän var så Marcus Asker som på torsdagen inför fulla läktare fick gå ut på Jerusalems fina stadion i final på 2000m hinder, 19:35 på kvällen. Värmen var kvar men solen hade nu gått ner bakom den stora läktaren. Under inmarschen möter jag upp Marcus för några väl valda ord och lite pepp. Jag ser på håll att Marcus går och ler. Jag säger till honom att passa på att njuta. Han svarar att han redan gör det. Och det syntes. Övriga 14 löpare såg minst sagt allvarliga och nervösa ut. Men Marcus njöt, och det tror jag han har mer glädje av än de som möjligtvis placerat sig högre upp men som glömde att ta in allt och njuta av upplevelsen. Loppet då, ja Marcus satsade hårt och gick med högt upp. 1000m passerades på snabba 2,46 vilket hade inneburit ett jättepers om satsningen hade hållit. Satsningen var modig och rolig att se. Sista 2 varven var sedan väldigt tunga för Marcus som ändå tog sig i mål på 5,59 och bara var en sekund ifrån sitt personbästa.
Så för att summera U18 EM i Jerusalem för medel-långlöparna så kan man konstatera att det var mycket lärorikt, nyttiga erfarenheter och vi alla, såväl löpare som coacher, fick lära oss att anpassa oss och försöka skapa så bra förutsättningar som möjligt. Med 4 aktiva i final på junior-EM och 3st topp 8 kan vi konstatera att återväxten är god bland våra junioraktiva. Next up: Finnkampen 3-4 september.
Generellt blev mästerskapet en fantastisk framgång för Sverige som tog fem medaljer och placerade sig sjua i poängtabellen. Det är det bästa ungdomsmästerskapet någonsin och mest anmärkningsvärda är förmodligen att halva truppen – 16 av 33 – satte personligt rekord.
