Hem Aktuellt Sveriges bästa motionsspår, #4 & 5

Sveriges bästa motionsspår, #4 & 5

0

Av över 300 besöka motionsspår och 100 presenterade är vi nu nere på platserna precis utanför prispallen. Detta är som två stjärnor i guide Michelin, dvs verkligen värda en omväg för att besöka. Läs om Tibro och Sundbyberg

5. Rankås, Tibro, Poäng: 39,000


Bäst i Väst(ergötland)
Vår märkliga fascination för tallmoskog har tagit sig uttryck många gånger på listan. Benknäckarn i Strömsund, Källan i Leksand och Isamon i Gislaved är bara några av spåren som gynnats. Men visst är det något läckert med det böljande landskapet, groparna och åsarna, den löjligt goda sikten och den uniforma mattan av blåbärsljung som täcker marken så långt ögat kan nå? Allt detta finns även här utanför Tibro. Det som separerar Rankås från resten är i första hand en fullfjädrat genomarbetad toppenanläggning.
Vi välkomnas omedelbart av kreativt illustrerade informationstavlor, burna av rödmålade stolpar med små löpare i svart metall på toppen. Det är inget snack om att detta är Sveriges snyggaste spårtavlor. Den rödsvarta färgpaletten vandrar sedan vidare och präglar hela spårområdet, allt från startportalen till Tibro OK:s klubbstuga. Det enda som avviker är det nytillkomna utegymmet i vitt och grått, men lyckligtvis har någon haft smak nog att dölja det bakom en tunn ridå av unga granar och ormbunkar. Puh. Den estetiska kontinuiteten är räddad. Alla putslustiga skämt åsido, det märks att någon ägnat både tid och energi åt Rankås grafiska profil och det slutgiltiga visuella intrycket matchas av få. Till dessa ytliga, på gränsen till fåfänga inslag adderar vi tydlig information, omklädningsrum som står på vid gavel, stämningshöjare som veckans orienteringsbana samt det faktum att allting finns samlat och lättöverskådligt och vips! Rankås klättrade med stormsteg till den absoluta toppen bland svenska motionscentraler. Vilket fantastiskt sammanträffande att här dessutom finns ett nyupprustat elljusspår, mtb-spår och en alldeles utmärkt uppsättning välskyltade terrängspår genom den ljuvliga tallmon. Västergötland har massor av strålande motionsspår, men starkast av alla strålar alltså Rankås!

4. Ursvik, Sundbyberg, Poäng: 39,003


Unik dynamik
Bland dröser av enastående kandidater från Stockholmsregionen är det bestämt spåren i Ursvik som sticker ut allra mest. Vid ett första ögonkast på den enkla spårtavlan kan det vara svårt att tro, men Ursvik har imponerat på löpare från hela landet. Vi har till och med hört annars mycket 08-skeptiska norrlänningar medge att ”jo, men Ursvik tyckte jag om”. Så vad är det med Sundbybergsspåren som imponerar så, oavsett betraktare? Förekomsten av ett 15 kilometer långt trailspår är för all del anmärkningsvärd, särskilt när det ryms i ett begränsat skogsutrymme så nära centrala Stockholm, men bortsett från det är spårutbudet inget utöver det vanliga. Spåren eskalerar stadigt i tuffhet, från den kortaste, småkuperade, elbelysta 2,5:an till det knöliga, bitvis vråltuffa Xtremespåret. Motionsgården erbjuder både gym och omklädningsrum för en nätt summa samtidigt som elljusspårens vältrampade stenmjöl sätter ribban högt för alla spår som vill tävla om Sveriges bästa underlag, men är det verkligen därför folk minns Ursvik? Förmodligen inte. Däremot tror vi att en del av hemligheten alldeles säkert ligger i den intima relationen mellan stad och skog. Stadsdelar som Kista, Rinkeby och givetvis Ursvik kryper tätt inpå skogen. Spårstarten är belägen strax intill den vältrafikerade Enköpingsvägen och bara läget tillåter mängder av såväl Stockholmsbor som tillfälliga besökare att enkelt hitta hit. Som så många andra av regionens naturområden präglas Ursvik av branta kullar med ljuvlig hällmarkstallskog på toppen, men till skillnad mot många andra Stockholmsspår är det inte den skarpa kontrasten mellan storstad och orörd skog som imponerar – snarare är det hur de två motsatserna tycks flyta samman och omge motionsspåren med en dynamik helt utan motstycke. Stad och skog blir ett, och vi har första parkett.
 
Om ca 6 veckor sänder vi boken på tryck, det gäller att ha beställt sitt exemplar då. Boken kommer vara en trogen vän under alla år du springer och rör dig inom landets gränser, beställ här: http://springone.prenservice.se/
Tidigare spår hittar ni i här
 
 

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Exit mobile version
X
X