I morgon anländer nya numret av magasin Spring till en del postnummer, i den utgåvan kommer topp 10 av motionsspåren. Det blir en trevlig överraskning för alla som gillar motionsspår i artikeln, vad – det får ni se? Vi fortsätter parallellt att löpande presentera övriga här på sajten. Idag är det plats 34 till 37, vi besöker Sandviken, Hammarö, Täby och Filipstad. Tidigare spår hittar ni i här:
37. Högbo, Sandviken, Poäng: 33,280
Disney World Sandviken
Vad är Högbo Bruk egentligen? Det är svårt att sätta en titel på ett så litet men ändå så mångfacetterat område. Bruket är gammalt, så mycket vet vi. Redan för mer än 350 år sedan bedrevs enklare smide på platsen och 1858 var, som det står på brukets hemsida, brukets dåvarande ägare konsul Göran Fredrik Göransson tillsammans med sina medarbetare först i hela världen att tillämpa den så kallade bessemermetoden i industriell skala. Verksamheten, som gick ut på att rena järn från kolrester, flyttades snart till en närliggande, enligt ryktena rätt sandig vik i Storsjön. Där och då lades grunden till företaget Sandvik liksom orten Sandviken. Det råder inga tvivel om att Sandviken vuxit ikapp och många gånger om Högbo Bruk, men vad hade Sandviken varit utan Högbo? Förutom traktens bästa motionsspår finns här *gapar efter luft* hotell, vandrarhem och pensionat, två restauranger, gårdsbutik, sportbutiker, fyra olika hantverksbutiker, djurpark, häst och vagn, dusch, bastu, gym, fiske, kanotpaddling, golfbana, minigolfbana, rullskidbana, spa och så vidare. Det finns mer att göra här än i självaste Ullared, det är som ett Disney World för kultur och hälsosamma friluftsaktiviteter med alla entréavgifter slopade. Vi har dessutom turen att få besöka denna nöjespark en av sommarens skönaste sommarkvällar och det är alldeles smockfullt. Inte Stockholmsfullt så där så att man knappt får plats, men Sandvikenfullt med stora familjer och kompisgäng vid varenda grillplats, orientalisk partymusik ekande över badsjön och mängder av rullskidåkare, MTB-cyklister, löpare och flanörer ute i motionsspåren. Spårutbudet imponerar med elbelysning upp till 7,5 kilometer och dagspår som håller dubbla längden, och då har vi inte ens tagit i beräkning de 15 MTB-spår och vandringsleder som också finns i området. Vilken idyll Högbo är!
36. Hammarö, Värmland, Poäng: 33,367
Hammarös hetaste hantverk
I de allra nördigaste av motionsspårskretsar debatteras friskt vilket underlag som faktiskt är bäst. Stenmjöl, menar storstädernas framåttänkande fritidsförvaltare. Nyklippt gräs, anser finsmakarna. Inget fel på vanliga, hederliga grusvägar, envisas det äldre gardet med fast beslutsamhet. Men det är få som fortfarande förespråkar originalet, den gamla sågspånsslingan där restprodukter från det lokala sågverket strös ut och bereder en långsmal matta, lika tunglöpt som skonsam. Inte heller den lite grövre barkbanan vinner särskilt många anhängare. Argumenten att det skulle vara bättre för knäna biter inte när dämpningen har flyttat in under skosulan och när konkurrerande underlag medför både bättre hållbarhet och mindre underhåll. Sistnämnda berör förstås inte Kilenegården på Hammarö med fyra anställda parkarbetare som arbetar året runt för att erbjuda friluftsgård och motionsspår av rang. Enligt en av dem, Tomas, som dagen för vårt besök till ära tagit plats i receptionen, genomförs det mer eller mindre konstant någon form av underhåll på motionsspåren. Arbetet resulterar i de bredaste, snyggaste, härligaste barkbanorna vi sprungit på. När vi springer här lära vi känna finesserna hos ett underlag som bokstavligen är på väg att multna bort, och om motionsspårsnördarna inte redan vallfärdar till Kilenegården för att uppleva något så ovanligt som 9,6 sammanhängande kilometer förstklassig barkbana är det dags att sätta igång. Det är så illa att en googlesökning på barkbana generar flera bilder från Kilenegården allra högst i topp. Men det är inte allt! Från spårtavla till utegym och ända in i bastun inger Kilenegården en känsla av ”hemmasnickrat”, vilket det mesta också är. Kilenegården, inklusive sina motionsspår, är inget mindre än ett hantverk. Får inte missas!
35. Skavlöten, Täby, Poäng: 33,453
Triss i Täbyspår
Döm av vår förvåning när vi ser Stockholmsförorterna segla förbi utanför vindrutan och plötsligt rullar ner till en friluftscentral som lika gärna kunde ligga mitt ute i djupaste smålandsskogen. Enstaka hus skymtar förbi mellan trädstammarna på andra sidan Rönningesjön, men bortsett från dessa omges badplatsen, friluftsgården och det stora tillhörande gräsfältet uteslutande av fridfull skog. I en region där man ska vara glad om man hittar gratis parkering upptäcker vi dessutom omklädningsrum och dusch, öppna och tillgängliga helt utan avgifter. Det enda som kostar är kaffet, korven, pirogerna och allt annat som kan köpas i den helgöppna serveringen på friluftsgårdens ovanvåning. Motionsspåren stryker oundvikligen tätt inpå både bostadsområden och motorvägar, men däremellan får vi närkontakt med de skarpa höjder och den fantastiska hällmarkstallskog som är så typisk för regionen. Ett varv på tian blir en stadig (och brant) berg– och dalbanerunda, först upp bland berghällar och glesa tallar, sedan ner i de lite tätare grandalarna och så om igen. Skulle dagsformen vara så god att inte ens Skavlötens tuffa mil räcker, ja då har du kommit till rätt ställe. Motionsspåren vid Skavlöten ansluter till och samlöper bitvis med det lika gedigna spårutbudet som utgår från lika välrustade Täby IP. Där de båda milspåren krokar i varandra är avståndet dessutom inte mer än några hundra meter till ytterligare ett milspår som är del av ytterligare en gedigen uppsättning motionsspår som utgår från ytterligare en välrustad friluftsgård, nämligen Ensta Krog. Allt som allt har vi alltså tre grymma spårsystem inom räckhåll och möjligheterna att kombinera ihop långpass är så gott som ändlösa. Alla spårcentraler har sin egen prägel: Skavlöten ligger avskilt, Täby IP har sin fotbollsplan och så har vi Ensta Krog som ligger mest centralt. Vi hamnade på Skavlöten, men varför välja? Testa allihop!
34. Kalhyttan, Filipstad, Poäng: 33,453
…i ständig utveckling.
I motionsspårssammanhang är skidstadion på Kalhyttan en relativt ung anläggning. Traditionen är förvisso stark: redan i mitten av 20-talet arrangerades svenska mästerskapen i längdskidor just på den här platsen, och sedan dess har området stått som värd för SM-tävlingarna hela 10 gånger, alltså mer än vart tionde år. Däremot var det först år 2000 som spårcentralen flyttades upp till sin nuvarande position. Skälet var givetvis att skapa bästa möjliga förutsättningar för ännu ett svenskt mästerskap året därpå. Sedan dess har Kalhyttan, bortsett från arrangemang som draghunds-SM och ungdoms-SM i längdskidor, klarat sig undan de större tävlingarna, vilket har gett ordförande Lars-Göran Pettersson och hans klubbkamrater i Filipstads Skidförening gott om utrymme att utveckla sin anläggning. Konstsnöanläggningen stod klar 2013. Den nya klubbstugan 2014. 3,3 kilometer rullskidbana 2015. Konstsnöanläggning står än idag som förebild när liknande anläggningar konstrueras runt om i landet, och föreningslokalen sticker ut som den fräschaste, mest moderna friluftsgården vi haft nöjet att få bruka. Rullskidbanan gör väl inga underverk för vare sig löp– eller naturupplevelse, men som hobbyrullskidåkare hade vi inte kunnat tänka oss en härligare runda. Närmast på agendan för Filipstads SF står att ytterligare förbättra konstsnöpumparnas kapacitet och att dessutom preparera skogens redan lättlöpta löpstigar med än mer spån och bark. Trots att Kalhyttan redan håller toppklass fortsätter alltså förbättringsarbetet. Kanske är det just därför svenska längdskidlandslaget lyckades så bra med Lars-Göran som förbundskapten mellan 1985 och 1991? Oavsett så imponeras vi av stort av drivkraften och framåtandan som gjort Kalhyttan till en av Sveriges allra bästa skidanläggningar och samtidigt lyckats skapa en alldeles utmärkt året runt-anläggning vi mer än gärna återvänder till.