Hem Aktuellt Sveriges bästa motionsspår

Sveriges bästa motionsspår

0

Hoppas att ni nu tagit del av topp 10 listan i senaste magasinet och att ni noterade att det blir en bok. Tänk vilken grym bok att ha med sig när man är ute ock kör, de bästa spåren i Sverige. Slår alla kartböcker med hästlängder. Vi trycker i början av december så det blir en oslagbar julklapp till dig själv och alla du känner. Beställ här 

Vi fortsätter att löpande presentera spår här på sajten. Idag är det plats 31 till 33, vi besöker Klippan, Örnsköldsvik och Lidingö. Tidigare spår hittar ni i här

33. Skäralid, Klippan, Poäng: 33,540

Störtsköna Söderåsen

Fram till nu har vi faktiskt bara besökt en enda nationalpark på topplistan, och det är Tyresta i Haninge på en 64:e plats. Anmärkningsvärt, med tanke på hur högt vi värderar naturupplevelsen och hur sagolik naturen faktiskt ofta är i dessa reservat. Detta innebär inte att vi fyllt resten av listan med leder och vandringsstråk från de 27 parker som återstår efter Tyresta och Söderåsen. Det finns ju annat som räknas också, som anläggning, underlag, elbelysning och så vidare. Bryr du dig inte om duschmöjligheter och lättlöpt underlag erbjuder nationalparkerna emellertid många av landets vackraste, tuffaste och bäst markerade naturstigar. Lederna som utgår från Skäralid, porten till Söderåsens nationalpark, är lysande exempel på detta. Som en schysst bonus är de faktiskt inte så himla knöliga heller – för att vara nationalparksleder alltså. Den tillgänglighetsanpassade rundan runt Skärdammen håller givetvis toppklass, men även längre leder som Liakroksrundan bjuder på sällsynt vristvänliga skogsstigar, åtminstone överlag. I partier skiftar underlaget och passar plötsligt mycket bättre för ”inte nudda marken” än löpning och i ett märkligt gränsland mellan lättframkomlig och olöpbar ligger den inledande trappan som för oss från Naturum vid Skärdammen upp för Skäråns hisnande ravinkant. Väl där börjar de härliga skogsstigarna, liksom den häftigaste bokskogen på denna sidan Östersjön. Skyhöga stammar bär upp det smaragdgröna grenverket och på marken nedanför ligger knappt en sten, knappt ens en gren, bara miljontals brunröda löv. Uppför, nerför och längs med åsens storslagna sluttningar njuter vi av en rakt igenom störtskön naturupplevelse som kulminerar först med några hundra meter kvar. Från Kopparhatten, en utsiktspunkt alldeles intill Skäråns ravin, kan vi svära på att vi ser ända bort till Blekinge. Skogen och den skånska naturen kan inte bli mer magnifik.

32. Skyttis, Örnsköldsvik, Poäng: 33,625

Tio poäng till Skyttis

Få friluftsområden har väl så bolibompakompatibla namn som Skyttis i Örnsköldsvik. Det finns också få svenska idrottsanläggningar som är lika kompletta. En ovanligt lång rad sporter kan utövas på området som bland annat inkluderar friidrottsarena, innebandyhall, curlinghall, bouleplan och tre fotbollsplaner. På rullskidbanan ser vi till och med tävlingscyklister susa fram med vindens hastighet. Motionsspåren samlöper inledningsvis med asfaltsbanan, men när vi önskar att cyklisterna har kollat sina bromsar är det mest för deras egen skull – parallellt med asfaltsbanan löper nämligen ett nästan lika brett grusspår för löpare och flanörer. Tillsammans med de lugnt spatserande pensionärer vi möter i grusspåret bidrar cyklisterna till motionsspårsveriges bredaste fartspektrum, så bonuspoäng för det kanske? Egenskaper som definitivt genererar poäng är den genomgående lysande spårskyltningen, det millånga elljusspåret och givetvis anläggningen som vid sidan om alla påkostade idrottsarenor också tillåter allmänheten att andas ut i fräscha omklädningsrum efter sina motionsrundor. Med skyltning ända från E4:an genom Örnsköldsvik utmärker sig Skyttis dessutom som en av listans mest lättfunna spårcentraler. En annan egenskap, som inte är hälften så utbredd som den borde vara, är den märkligt stimulerande namngivningen av olika landmärken utmed spåren. Ren kosmetika kan det argumenteras, men hur mycket lättare (och roligare) blir det inte att snacka om passet efteråt? ”Tusan vad jag fick slita upp för ’Apberget’” eller ”Jo jag sprang nästan hela, genade vid ’Ljugarbänken’”. Inte minst måste det vara en pedagogisk skänk från ovan när ungdomsledarna kan säga ”Idag blir det tio varv i ’Rekylen’” istället för att omsorgsfullt behöva förklara vilken av alla backar intervallerna ska löpas i. Poäng!

31. Grönsta Gärde, Lidingö, Poäng: 33,627

Motionsspår per hektar

Kan detta vara Sveriges mest vältrampade motionsspår? Sista helgen i september varje år passeras spårcentralen vid Grönsta Gärde av uppemot 40 000 fullt galopperande löpare. Många av dem startar just här på det enorma gräsfält som utgör gärdet, men närmare hälften av de 40 000 har redan två mil i benen när de kommer hit och ska ge sig ut på milspåret. Gröna tian extraknäcker nämligen som Lidingöloppets sista mil. Skulle Lidingöloppet mot förmodan behöva förklaras är det världens största terränglopp, del av En svensk klassiker och, om man springer längsta klassen, mer än tre mil långt. Lita på att många har slitit hund här. Vi är inte helt säkra på vad som kom först, Lidingöloppet eller motionsspåren, men säkert är att landmärken som Aborrbacken (den som alla snackar om på förhand och sedan avfärdar med orden ”nej den var faktiskt inte så farlig”) och Karins backe (som ingen räknar med och knäcker alla) kan avnjutas året om på områdets utmärkta motionsspår. Och även om upp till 48 höjdmeter i enskilda stigningar inte faller inom dina ramar för njutning finns det andra anledningar att testa Sista milen. Eller vad sägs till exempel om den härligt varierande skärgårdsmiljön, med allt från pittoreska gamla fiskelägen till den vackra, stockholmstypiska hällmarkstallskogen? Det är åtminstone vad som väntar utmed Sista milen, men det finns också rikligt med alternativa. Förutom utbudet vid Grönsta Gärde som också omfattar flera kortare spår fungerar den blåmarkerade tremilaren som en länk till inte bara ett, utan två ytterligare spårcentraler. Därigenom blir Lidingö, som är en av landets allra minsta kommuner, också den mest motionsspårstäta. Bristen på öppna friluftsgårdar kompenseras dessutom till viss del av ett gäng bajamajor mitt på gärdet. Vilket ställe!

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Exit mobile version
X
X