Sveriges bästa motionsspår

0
683

Ni har väl inte missat att detta blir årets julklapp, en bok med de 100 bästa spåren. Vi trycker i december, beställ redan nu, http://springone.prenservice.se/

Vi fortsätter att löpande presentera spår här på sajten. Idag är det plats 25 till 27, vi besöker Malung, Karlsborg och sedan blir det veckans andra nedslag på Gotland. Tidigare spår hittar ni i här

27. Rörbäcksnäs, Malung-Sälen, Poäng: 34,233

Cykelparadiset

Om Mariannelund var litet så är Rörbäcksnäs mikroskopiskt, knappt synligt på kartan. Vid den senaste mätningen (2010) hade byn inte fler än 175 invånare. På något sätt lyckas Rörbäcksnäs ändå mönstra en egen idrottsförening, en idrottsförening som i sin tur lyckas uppbåda den kanske finaste samlingen mountainbikeleder som landet har att erbjuda. Ett elljusspår och sex olika cykelleder mellan 3 och 32 kilometer finns att tillgå, och även om det kan vara klokt att lämna företräde åt MTB-cyklisterna så funkar lederna alldeles utmärkt att springa på också. Vi känner oss inte särskilt förpliktade att delge spårens underlag – utförliga beskrivningar finns redan på utmärkta rorbacksnas.se/cykel – däremot är det svårt att inte uppmärksamma hur lederna genom den mjuka tallmoskogen nedanför Transtrandsfjällen många gånger känns lenare än ett par nytrimmade hundöron, inte en sten och knappt ens en rot så långt ögat kan nå. Från hemsidan kan vi förutom underlagsinformation också hämta vägvisningar, mer eller mindre i onödan med tanke på hur välskyltade cykellederna är i terrängen. Precis som Orsa Grönklitt (55) och Jarlstugan i Rättvik (77) är cykelspåren del av samarbetet Bikingdalarna, en satsning som cementerar Dalarnas status som mountainbikecyklisternas himmelrike lika väl som löpstigarna runt Mora gör det till traillöparnas (se BanAnna, 52). Omfattande ledsystem och tydlig skyltning räcker långt i sig, men en annan starkt bidragande orsak bakom Rörbäcksnäs hedervärda 27:e plats är den omgivande naturen med sina vidsträckta tallhedar, sagolika tjärnar, mysiga myrar och närheten till fjällen. Det är också svårt att springa här utan att låta sig imponeras av föreningen Rörbäcksnäs IS som kraftsamlar år efter år för att leverera så ljuvliga leder. Stort tack!

26. Kinnerstugan, Gotland, Poäng: 34,320

Nostalgitripp i helt unik natur

Bortom riddarspel och raukar, klintar och politiska jippon finns ett Gotland som är så mycket mer än bara somriga sevärdheter och tillfälliga turistattraktioner. Vardagen rullar på även här och precis som vilket annat landskap som helst kryllar ön av motionsspår: VOK– och Svaidestugorna vid Follingbo, Kustparken vid Fårösund, Gardestugan vid Stenkyrka och idrottsplatsen i Visby är bara några av öns knappt 20 spårcentraler. I själva verket kunde vi lagt flera dagar bara på att utforska alla Gotlandsspår, men på era rekommendationer for vi istället raka vägen till Kinnerstugan cirka 15 kilometer norr om Visby. Säga vad man vill om vår grundlighet, men det ska i alla fall mycket till för att slå det som väntade oss där. Redan innan vi kliver ur bilen fyller doften av hederligt, svenskt föreningsliv näsborrarna. Det är Gotlands Bro OK:s som sköter anläggningen. Nötta spårskyltar vittnar om idrottslig tradition och väcker en märklig nostalgisk ådra vi inte visste att vi hade. Samtidigt för omklädningsrummens träpaneler och inredning tankarna till en tid då motionsspåren ännu var unga, en idé med möjlighet att förändra Sverige. Idé och tradition har förvaltats väl, och än idag håller både omklädningsrum och motionsspår fin standard. Höjdpunkten är utan tvekan det 14 kilometer långa vitmarkerade spåret. Efter några tuffa inledande småbackar följer sex flacka kilometer spikraka stigar och grusvägar norrut, hela tiden genom tät, djungelliknande skog med inslag av små, öppna våtmarker. Sedan vänder spåret och fortsätter lika rakt västerut, ända tills vi hör vågornas brus framför oss. Skogen ligger fortfarande tät, men snart leder de krympande stigarna ut i en glänta och Östersjön breder ut sig i sin fulla prakt samtidigt som vi upptäcker att vi befinner oss på toppen av klinten med 30 stupande meter ner till stranden. Det är en magisk upplevelse, och i den här unika kustmiljön fortsätter spåret sedan hela vägen tillbaka till Kinnerstugan. Det kallar vi svårslaget!

25. Tiveden, Karlsborg, Poäng: 34,580

De förhandsvisbara

Söderåsen i all ära, men det är inte mycket som går upp mot Tivedens vilda skönhet. Båda är nationalparker och höjdpunkter i sitt slag: Söderåsen (33) bland bokskogar och Tiveden bland tallskogar. Det inte tal om några lättlöpta tallhedar, nej i Tiveden väntar riktigt oländig skogsterräng: Höga bergknallar, branta stup, massiva klippblock och dyblöta mossar. Här kan det vara nyttigt att påminna sig om att vårt framkomlighetsbetyg egentligen inte säger så mycket om hur lättlöpt spåret är utan snarare hur konsekvent underlaget förhåller sig till sig själv. Stenkällerundan, Oxögabergsrundan och flera av de andra lederna genom Tiveden är konsekvent hopplösa hela vägen runt. Löpflyt genom den här terrängen kräver styrka och en säkerhet på foten som kan ta år att träna upp, det står klart redan vid nationalparkens entré där vi kan läsa att ett varv runt den 6,7 kilometer slingan beräknas ta 4,5 timmar. Det motsvarar en riktigt saftig kilometertid, närmare 40 minuter, och även om den beräkningen visar sig vara löjligt överdriven till och med för stillsamma vandrare så är det verkligen på håret att vi ens vågar ta med Tiveden på topplistan. Lederna är tydligt markerade rundslingor, med snygga anläggningar och allt det där, men de är helt enkelt för tuffa, knöliga och inte minst för otillgängliga för att på riktigt kallas motionsspår. Eller? Ord är bara ord, vi bestämmer själva vad vi läger i dem. Precis som den enes bröd är den andres död så är väl den enes motionsspår den andres skärseld. Tivedens extrema stigar faller säkert vissa i smaken, men för alla andra finns det betydligt behagligare sätt att njuta av den vackra skogen: Trollkyrkorundan och Stenkällerundan, två av parkens mest populära leder, finns faktiskt tillgängliga på Google Street View. Genialt. Länkar finns på www.sverigesnationalparker.se.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här