Hem Intervjuer Sveriges sexigaste löpare är taggad inför terräng-NM

Sveriges sexigaste löpare är taggad inför terräng-NM

0

Robin Lindgren, Örgryte IS, är en joker i det svenska terränglandslaget till Nordiska mästerskapen.

Robin Lindgren, Örgryte IS, 3000 meter, personbästa.
Robin Lindgren slår personligt rekord på 3 000 meter. Arkivbild: Deca Text&Bild

– Det är skönt att jag är en mycket bättre löpare nu än för bara några veckor sedan när terräng-SM avgjordes, förklarar Robin.
Terräng-SM i Uddevalla gav en niondeplats på fyra kilometer och en tiondeplats på tolv kilometer.
– Jag tog säsongsvila efter Finnkampen, men körde terräng-SM ändå. Jag blev ganska förvånad att jag blev uttagen till NM. Men nu är jag heltaggad och har tränat på bra sedan SM.
Vill man vara lite rolig, kanske på ett göteborgskt vis, kan man kalla Robin Lindgren för Sveriges sexigaste löpare. På 3 000 meter är han sexa i den svenska årsstatistiken med 8.07,87. Han är sexa även på 5 000 meter med 14.04,65. Vilken placering han har på 3 000 meter hinder behöver ni knappast fråga. Just det, sexa!
Det finns en distans Robin inte är sexa på och det är 1 500 meter. Med 3.50,63 placerar han sig på 14:e plats.
– Ha, ha. Ja, det har blivit så. Skriv att jag är Sveriges sexigaste löpare, det kommer Ekvall att gilla. Jag springer även 400 meter och 800 meter och tycker det är kul inslag i träningen.
Mikael Ekvall som nyligen slog till med 2.12,07 på maraton och i det närmaste borde vara klar för OS i Rio och Robin Lindgren tränar mycket tillsammans.
– Vi bor grannar och Micke brukar komma förbi och tjöta i brevlådan när det är dags för träning. Vi körde mycket tillsammans i somras. Men på hans maratonträning inför Frankfurt var jag inte med så mycket. Det gick inte. Jag kan inte köra en mil på 31 minuter, sedan åtta kilometer på 30 minuter, 31 minuter på milen igen och 30 minuter på åtta kilometer, allt i ett svep. Det skulle jag inte palla. Det är bra pepp att träna med Micke. När han tycker att det går för sakta brukar han peta till mig i ryggen.

Mikael Ekvall och Robin Lindgren tränar mycket tillsammans. Ibland möts de två kompisarna på löparbanan. Arkivbild: Deca Text&Bild

Efter många års skadehelvete har Robin nu fått vara frisk och hel under ett helt år.
– Jag gjorde nog alla fel man kan göra när jag var för ivrig och började träna för hårt för snabbt. Grundskadan bottnade i en fotbollsmatch med några polare. Sedan avlöste alla möjliga skador varandra.
2015 har inneburit en hel del bra lopp och sänkningar av personliga rekord. 8.07,87 på 3 000 meter är ”pers” med 17 sekunder och 14.04,65 är ”pers” med 28 sekunder på 5 000 meter.
– Mitt 5 000-meterslopp på SM (fyra med 14.24) rankar jag som mitt bästa lopp under 2015. Jag lyckades mentalt att förändra min fart och inställning under loppet efter en rejäl svacka. Det kändes riktigt bra. Samma känsla hade jag i Finnkampen, även om det inte räckte ändra fram för att ta den bästa finnen.
Robin slutade fyra med 14.16 i Finnkampen och besegrade två finska löpare.
Att avsluta lopp hårt är något som tränaren Midde Hamrin försöker pränta in i Robin.
– Jovars. Midde har en grym erfarenhet och vet vad det handlar om. Det gäller även på träning. Även om jag är astrött så kan man alltid pressa fram en intervall till. Det är en sådan inställning som krävs för att bli bra. I tävlingssituationer är hon ovärderlig.
Även Middes man Andy Senorski finns med i bilden och lägger upp träningen för Robin Lindgren och andra duktiga Örgryte-löpare.

Robin tror att de svenska herrarna ska kunna utmana det starka danska laget i terräng-NM. Arkivbild: Deca Text&Bild

Till NM i Göteborg kommer de svenska herrarna med ett rutinerat och starkt landslag med löpare som David Nilsson, Johan Larsson, Lars Södergård och Andreas Åhwall. Med finns också Napoleon Solomon och så då Robin Lindgren, som vi helt fräckt utnämner till en svensk joker.
– Det är helt okej. Danskarna har ett riktigt bra lag. Men jag tror vi kan utmana dem om lagguldet. Jag hoppas att jag kan bidra.
Nio kilometer ska löpas på en 1,5 kilometer lång varvbana i stadsdelen Kviberg i Göteborg. Hemmaplan för Robin.
– Nja, det ligger på fel sida stan. Det ska tydligen vara ganska långa rakor och inte så knixigt. Det blir kul och tufft.
I framtiden är det 3 000 meter hinder han ser sig själv ha den största potentialen på. Planen är att putsa det personliga rekordet 8.53 nästa säsong.
– Att jag bara gjort 9.04 i år är en besvikelse. Kvalgränsen till EM lär hamna på 8.42 eller i närheten så det är mitt stora mål 2016. Sätt till min sänkning på 5 000 meter så ska det finnas mer att ta på hinder.
Meningen är också att han ska göra debut på halvmaraton i Haag i mars.
– Ja, jag lägger ingen större vikt vid inomhussäsongen utan försöker träna på bra. Målet blir att springa snabbare än Midde. Hon har gjort 1.10 och jag borde klara betydligt snabbare än så, även om Mickes svenska rekord känns omöjligt.

Nästa säsongs stora mål för Robin är att kvalificera sig till friidrotts-EM i Amsterdam på 3 000 meter hinder. Arkivbild: Deca Text&Bild

Robin Lindgren satsar hårt på löpningen och studerar samtidigt till lärare. En utbildning han blir klar med i januari.
Först är det terräng-NM som gäller. Att Robin skulle kunna bärga en sjätteplats är kanske att sikta orimligt högt. Å andra sidan är det en placering som den 25-årige kämpen är van vid det här året. I alla fall i den svenska årsstatistiken.

Startlistor, terräng-NM:

Hemsidan för terräng-NM:

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Exit mobile version
X
X