Visst är det många som efter världsrekordet i helgen blev sugna på ett maraton i höst? Kanske inte för att springa på 2.01.39, men att få en känsla för distansen, eller kanske ett nytt pb.

I #3 2018 av magasin Spring visade vi utveckling av Sveriges största maratonlopp, 2017 var siffrorna när det gällde antalet fullföljande följande:
Stockholm 12 571
Helsingborg 758
Jönköping 508
Växjö 325
Göteborg 323
För några veckor sedan presenterade vi det i Göteborg, det går den 13 oktober. Helgen efter går maran i Växjö, som synes lite större än Göteborg. Två bra lopp, snabba banor och som ligger riktigt bra till tidsmässigt också, oftast bra temperatur och mycket syre i luften. Jag får tag på Roland Gustbée som ger oss lite insikt i deras lopp.
Vem ligger bakom Växjö Marathon?
I bussen hem från Stockholm Marathon 1993 kom de första tankarna upp om ett maratonlopp i Växjö. Vi hade erfarenheter från våra lopp, Höstloppet, ett halv- och kvartsmaraton samt Samarkandsloppet, 10 mileslopp. Vid ett planeringsmöte under hösten, lade vi grunden. Vi vill göra ett lite annorlunda lopp. I central Växjö finns Växjösjön med en cykel och gångväg runt, distansen är 4,6 km. Vi kom fram till om vi lade till en ytterligare sträcka in på området vid sjön Trummen skulle vi få fram ett lopp som sprangs i 8 varv. Detta skulle innebära att vi kunde genomföra arrangemanget på ett ganska enkelt sätt.
Hur ser historiken ut?
Den 15 oktober 1994 gick starten för det första maratonloppet i Växjö. 113 löpare stod på startlinjen varav 107 gick i mål. Mats Teneryd, Eksjö
Södra samt Gunilla Franzén IFK Strängnäs blev de första segrarna. Redan efter det första loppet fick vi massor av beröm från löparna. En flack och snabb bana, suveränt genomfört med entusiastiska funktionärer och mycket bra service under loppet. Deltagarantalet har under åren ökat och ligger numera på ca 400 startande. Växjö Marathon var länge näststörsta loppet i Sverige. 2009 ingick VSM i Växjö Marathon och 380 gick i mål detta år vilket är fortfarande rekord. Fred Grönvall gjorde även han sin debut detta år.
Patric G Björkqvist, Brittatorp har vunnit 4 gånger och hade under många år banrekordet på 2.27.59 innan Fred Grönvall från Roma IF, 2017 slog det, 2.26.30. 2011 blev det hemmaseger av Erik Andersson, som följdes upp av Kristin Brodin 2013 och Annelie Bohman 2014.
Sveriges bästa kvinnliga maratonlöpare Isabellah Andersson gjorde sin debut på maratonsträckan i Växjö 2006. Många löpare har gjort det till en tradition att avsluta löparåret med att springa Växjö Marathon och här är hemmalöparen Tommy Hagberg värst med att fullföljt samtliga 24 lopp. Han är anmäld även i år.

Några nyheter i år?
I år är det 25 upplagan av Växjö Marathon. Det försöker vi göra något extra utav. Vi kommer att satsa extra på marknadsföring för att locka fler löpare. Sociala medier är en allt viktigare kanal för att nå människor, samtidigt som vi inte får glömma att alla inte har Facebook eller instagram. Loppet är etablerat, men det gäller att hela tiden hänga med i utvecklingen. Vi jobbar med att via sponsorer kunna ge löparna något extra i samband med sitt deltagande. Nytt för i år är också att vi har avtal med Umara som kommer att leverera sportdrycken.
Berätta om banan.
Banan går åtta varv runt Växjösjön. Varje varv är 5203 meter långt och en snutt på 571 meter före första varvet påbörjas. På grund av ett nytt trädäck i Växjösjöns nordöstra hörn och en något uträtad cykelbana har vi gjort en ny kontrollmätning i år och start och mål har flyttats några meter. Banan är mycket flack och här har satts flera veteranrekord genom tiderna. 2017 satte Fred Grönvall ett nytt banrekord vilket gick att läsa om i Spring #3/2018. Loppet går mestadels på asfalt men innehåller ca 600 m grus per varv. En varvbana är publikvänlig, och många åskådare parkerar sig för att följa nära och kära varv efter varv. Utmed banan har vi två vätskekontroller, så att det blir vätska ungefär varje 2,6 km. Vid den ena kontrollen serveras bananer, saltgurka mm.
Hur många förväntar ni er att det står på startlinjen i år?
Vi har varit drygt 400 de senaste åren, och i år räknar vi med uppåt 500.
Några profiler?
Älmhultslöparen Lasse Johansson som tävlar för Enhörna ska bli spännande att se på vår startlinje igen. Och vi kommer ha ett gäng manliga löpare som är goda för en bra bit under 2.50 ser det ut som, bland andra Ärla-löparen Simon Karlsson. På damsidan väntar vi fortfarande på besked från de mest namnkunniga svenska löparna.
Hur ser prisbordet ut?
Utöver medaljerna som alla får finns det glasprylar till de allra snabbaste och sätter man ett nytt banrekord finns en liten penninggåva.
Vad är högsta önskan inför årets maraton?
Att löparna ska få en upplevelse som gör att de känner att de både vill komma tillbaka och att de övertalar en kompis att komma med. I Växjö Marathon ska löparna känna att de kan prestera sitt bästa. Det är hit man åker för att avsluta maratonsäsongen med ett nytt årsbästa.
