Sveriges tuffaste traillopp? 

0
208

Den 22 juli är det dags för åttonde upplagan av kanske Sveriges tuffaste trailopp, Bjäre Trail. Vi får en pratstund med Sven Lindeberg som är tävlingsledare för loppet. 

Många påstår att detta är Sveriges tuffaste traillopp, vad ligger bakom det påståendet?

–I denna regionen springer ju många Kullamannen, i princip alla de som dubblerar är tydliga med att detta är betydligt tuffare. Det visar sig också om man tittar på STIFA (https://www.stifa.se) att det är få lopp som når upp till vårt nyckeltal på 33 som man har om springer den långa banan. Exempelvis är det dubbelt så högt som Lidingöloppet. Så längden, antalet höjdmeter sedan inte minst banans karaktär som stundtals är väldigt tuff är förmodligen det som gör att man efter målgången på Bjäre trail säger ”aldrig mer”. Men vi som tävlar har oftast redan efter några veckor en helt ny tanke, nästa gång! Och det visar sig att många återkommer år efter år trots den tuffa banan.

Vad erbjuder ni för distanser?

–Vi har ett varv på 17 kilometer som man springer ett, två eller tre varv. Vid varvningen erbjuds man energi och sedan är det bara på det igen. För de som anser att det är för långt med 17 km så har vi även 12 kilometers alternativ där vi tagit bort en sväng på banan. Vi har även en barnklass som springer lite över 2 kilometer tillsammans, alltså ingen tävling utan mer ett sätt att testa på traillöpning.

Hur ser historiken ut?

–Vi har varit upp i runt 300 startande men har tappat i samband med pandemin. Nu har det vänt och i år ser det ut som om vi kommer upp i klart över 200 startande. Erik Wikström är den som vunnit flest år på den långa banan över 51 km och något år hade han snabbaste varvet på vår 17 km runda trots att han sprang 3 varv. Carl-Johan Sörman har varit med och utmanat några gånger. Den tjejen som har imponerat mest på mig är Petra Klevmar som verkligen behärskar backar och terräng på ett magiskt sätt. Generellt kan man säga att springer man ett varv under 90 minuter då är man ruskigt bra, Erik Wikström har klarat det tre gånger i rad. De flesta som kommer deltager dock på grund av upplevelse av en fantastisk natur, det är många wow efteråt i målfållan.

Vad kan löparna förvänta sig utöver en tuff bana och naturupplevelse?

–Vi har ganska små startgrupper för att undvika trängsel i spåret och vi har ett maxtal på 20 startande på 51 km rundan. Vid varvningarna finns det rikligt med energi i form av nybakade kanelbullar som alltid får löparna att stanna till någon minut extra, det finns även bananerna, dryck och choklad. Stämningen är alltid på topp och löparna hejar fram varandra längs den tuffa banan. Efter loppet får alla en medalj och vinnarna får en träskulptur plus vi lottar ut lite priser, sen har vi bland annat magasin Spring till alla som vill läsa om svensk löpning. 

 Vill du läsa mer och även ladda ner banorna, kolla in på  http://www.bjarerun.se/

Trailrunningsweden dokumenterade sitt besök med en film ett år: https://www.youtube.com/watch?v=Gt4GsOKk6-8

Lite miljöbilder från banan:

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här