Tid för löpning i hela Sverige när Lasse vann Springtime

Nyheter  

Lasse Johansson vann Springtime i Helsingborg trots bekymmer med andningen. Arkivbild: Mikael Grip

Återigen en härlig löparhelg över hela Sverige. Den bästa och mesta bevakningen från helgens lopp hittar ni här på Löpning För Alla.

2010 och hittills 2011 års snabbaste svenska maratonlöpare, Lasse Johansson, kom på fredagskvällen hem från Iten efter fyra veckors hårdkörning.

– Jag har tränat varje dag med kenyaner som gör mellan 2.05-2.20 på maran. Vid ett träningstillfälle var det jag och 200 kenyaner som körde samtidigt, berättar Lasse och skrattar.

I lördags mitt på dagen var han på plats för att försvara sin seger i Springtime i Helsingborg.

– De första tre-fyra kilometerna kändes väldigt lätta, sedan blev det lite tyngre. Min astmamedicin var slut, därför fick jag lite problem att andas på grund av pollen i luften, berättar Lasse som tackade för sig direkt.

Luckan växte och växte och i mål vann han med tiden 30.38 över tio kilometer i centrala Helsingborg. Comebackande Johan Wallerstein, IK Lund, slutade tvåa med 32.09 och Marcus Petersson, IK Jogg, trea med 32.30.

Meningen var att Lasse Johanssons flickvän, kenyanskan Dorcas Cheseret, skulle följt med hem till Sverige. Så blev det inte.

– Nej, det var minst sagt en massa krångel med visumet. Förhoppningsvis är hon här om några veckor.

Dorcas som gör cirka 34 minuter på milen, kommer att springa en del mindre lopp i Sverige i sommar.

För Lasses del är det fullt fokus mot Stockholm Marathon 28 maj. Han står över Göteborgsvarvet för att lägga all kraft på Stockholm Marathon. SM-guldet hägrar.

– Jag känner mig snäppet vassare än vid samma tid förra året. Adil Bouafif blir säkert min svåraste motståndare när det gäller SM-guldet, tror Lasse Johansson.

På damsidan försvarade även Camilla Lindholm, IS Göta, sin seger från 2010. Nu vann hon med 37.29. Närmast före Sara Ivarsson, Malmö AI, 38.52 och Marie Olsson, Björnstorps IF, 39.43.

Totalt kom drygt 2 100 deltagare till start i Springtime i Helsingborg.

Tolvanloppet_2_copy

Starten för 29:e Tolvanloppet i Bromma. Foto: Bromma Friidrott.

Tolvanloppet i Bromma märkte av ett ökat intresse kring loppet. Strax över 1 600 deltagare sprang tävlingen, vilket är en ökning med 20-25 procent sedan förra året.

– Vi har jobbat rätt mycket med att marknadsföra oss. Vädret var strålande och sedan är vi ju Stockholms charmigaste stadslopp. Dessutom har FK Studenterna som har många bra löpare hittat hit mer och mer, säger tävlingsledaren Janne Björnum.

Trots charmen är det ändå en krävande bana som erbjuds. 12 kilometersracet vanns av Brandon Bartholomew, FK Studenterna, med 38.55. Tvåa var klubbkompisen Thomas Pechhacker 40.41 och trea Niklas Sydow, Fredrikshofs Friidrottsförening, 41.17.

Tolvanloppet_3_copy

Nytt banrekord av Brandon Bartholomew. Foto: Bromma Friidrott.

Brandons tid var nytt banrekord. För samma bedrift svarade Frida Lundén, FK Studenterna. Den överraskande SM-tvåan i terränglöpning på långa banan (8 km) drog upp en hiskelig fart i Bromma och vann med 42.44. Nästan sex minuter före tvåan. En tid som räckt till en imponerande åttondeplats i herrklassen. Fridas tränare Lorenzo Nezi får akta sig, nu var Frida som inte elittränat speciellt länge bara 18 sekunder bakom honom.

fridalunden

Nytt banrekord av Frida Lundén i FK Studenternas blåa dräkt. Arkivbild: Runpix/Peter Holgersson.

Tolvanloppet avgjordes för 29:e gången. Betydligt nyare är Strömmingsloppet i Vaxholm, 30 kilometer norr om Stockholm.

– Vi tyckte att något borde göras härute och började spåna om att dra igång ett lopp, säger Nicole Rimér som tillsammans med Johan Karlöf och Helena Thunblad skred till verket.

Trion satsade hårt på att bli miljöcertifierade och lyckades.

– All dryck är ekologisk, all information är tryckt på ekologiskt papper till och med bajamajorna är miljövänliga, förklarar Nicole Rimér.

Strmmingsloppet_1.jpg

Ett nytt motionslopp såg dagens ljus i Vaxholm.

300 deltagare kom till start i historiens första Strömmingslopp.

– Det är vi jättenöjda med. Alla verkar ha varit nöjda. Nu satsar vi vidare mot nästa år och försöker få in fler personer som vill hjälpa till med loppet från start, det har varit ganska mycket slit.

Ni har ingen klubb bakom er?

– Nej, vi har gjort det här helt själva, med hjälp av flaggvakter från lokala klubbar som varit suveräna med att ställa upp. Till nästa år ska vi också hinna med att fixa strömming i pris, det gick inte till den här gången, det känns på något sätt självklart, berättar Nicole Rimér.

Bara att hålla med.

Fredrik Tedborn vann Strömmingsloppets milbana med 37.59. Charlotte Karlsson hade överlägset mest bråttom i damklassen. Hennes 41.08 hade gett tredjeplatsen i herrklassen. Starkt jobbat Charlotte!

Strmmingsloppet_2.jpg

Välkända Blossom Tainton fanns på plats i Vaxholm som speaker för Strömmingsloppet.

I jämtländska Krokom arrangerades på lördagen Milkojoggen med 500 anmälda deltagare. Snabbast på milbanan, eller fjällfilen som den också hette, var Andreas Svanebo med 33.35. Tvåa slutade Mikael Ojala, IK Umeå, 34.08 och trea Jonatan Thoresson, Trångsvikens IF, 34.17.

Andreas viker inte ner sig för vilken konditionsutmaning det än må vara. Sundsvallskillen har vunnit VM i vintertriathlon och vann i höstas tuffa Tjurruset i Stockholm.

Svanebo

Andreas Svanebo vann Milkojoggen. Något han även gjorde i Tjurruset förra hösten. Arkivbild: Mikael Grip

På damsidan segrade Lena Gavelin, från arrangörsklubbens Trångsvikens IF, med 36.38 närmast före Hanna Seppas, IK Hakarpspojkarna, 38.59.

DSC_0200

Lena Gavelin i samspråk med Isabellah Andersson efter Stockholm Marathon 2009 när Lena tog SM-silver efter Isabellah. Arkivbild: Mikael Grip

Även i Ludvika Stadslopp var det runt 500 anmälda. Där vann Anita Nordenström, IFK Mora, milbanan med 37.59 före Hanna Sahlander, Hässelby SK, 38.14 och Karin Olsson, Ludvika FFI, 39.30.

I herrklassen var John Foitz, Ludvika FFI, snabbast med 33.20 som hade en tight fight med tvåan Magnus Lindberg, Ockelbo SK, 33.41 och Augustin Ninganza, Ludvika FFI, 34.04.

I Vårlöpet i Luleå deltog endast 50 eldsjälar. Andreas Hoberg, Lulekamraterna, vann det 8,8 kilometer långa herrloppet med 30 minuter blankt. Damloppet vanns av Marie Eriksson, Tväråselets AIF, med 31.38.

010_copy

Vårlöpet i Luleå.

Ett tredje lopp sprang i Stockholmstrakten i helgen. Det var söndagens Kvantumslopp i Huddinge med cirka 300 deltagare.

– Vi hade hoppats på fler deltagare och fler motionärer, men konkurrensen är mördande, tycker tävlingsledaren Per Öhrland . 

Det ICA-sponsrade motionsloppet över en mil vanns av unge Otto Kingstedt, född 1994, med 35.09. På andraplats kom en annan hemmalöpare från Huddinge AIS, Alberto Ramos 35.27. Totalsjua och vinnare av damklassen var Anna Rahm, Rånäs 4H, med 36.51. Anna som tidigare tillhört svensk toppelit framstår mer och mer som den här säsongens främsta brödrostlöpare på damsidan.

Kvantumloppet_10_km._Blivande_segraren_Otto_Kingstedt_i_tten

Otto Kingstedt var snabbast i Kvantumsloppet i Huddinge. Foto: Per Öhrland

Helgens mest otroliga tid svarade Christer Fogel för som vann Scaniamilen i Oskarshamn, med 100 deltagare, med tiden 28.55. Scaniamilen lär inte ha varit en mil i verkligheten.

Fotnot: Brödrostlöpare kallas i skämtsam ton de löpare som springer lopp där de till exempel kan vinna en brödrost. Ofta är det finare och dyrbarare priser än så det handlar om.

 Dela på Facebook