Till minnet av Samia Yusuf Omar

0
113

För något som känns som en evighet sedan gick jag författarlinjen på Nordens folkhögskola, Biskops Arnö. Där lärde jag känna den norske poeten Hanne Bramness, som sedan dess blivit en meriterad författare med en rad böcker bakom sig. Hon är dock inte endast poet utan det händer att hon även knyter på sig löparskorna.

Häromdagen publicerade hon en dikt i norsk dagspress till minnet av den somaliska löparen Samia Yusuf Omar som drunknade i medelhavet i april 2012, då hon försökte fly till Europa. En stark och förstås brinnande aktuell text, med tanke på de katastrofer som präglat nyhetsbilden under senare tid.

Jag bad om tillstånd att översätta dikten och publicera den på Spring/Löpning för alla, vilket Hanne utan omsvep sa ja till. Här är den:


Bild av en flykt

Vi låter en värmesökande kamera svepa över Sudans öken och får syn på henne där hon springer i skydd av natten. Två tusen kilometer tillryggalagda till fots, på tillfälliga lastflak, men nästan två tusen kilometer återstår. Hon springer där sanden suddar spår. En röd fjäril i stjärnlöst mörker. Med sin egen osynlighets vikt, utanför varje karta, springer hon en omöjlig sträcka, genom döden för att återfödas med barnet hon har i magen. Hon springer med ljus för sin inre blick, de fladdrande ljusen från Lampedusa som hon frammanar. Hon svängde av banan på olympiastadion i Beijing, drog via hot i Mogadishu till ett skjul i Addis Ababa innan hon tog vägen norrut. Hon springer för att binda ihop världen, något världen inte tål.

samia
Samia Yusuf Omar

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här