Tillfälligt avbrott

Gunnar Durén  

GD_63_20140904T110739_20kph_

…i säsongsvilan gjorde jag i slutet av veckan för att göra ett s k löpekonomitest med MotionMetrix på Runners Store i Stockholm. Andreas Falk tog emot uppe på hyllan där löpband specialkamera och dator var riggade. Andreas demade först funktionen i kameran, som identifierade honom när han klev på bandet och momentant ”animerade” kroppsdelarnas rörelser på datorskärmen.

Tanken med testet är att via en filmad sekvens av din löpning i en viss fart analysera din biomekaniska effektivitet i löpningen – din löpekonomi. I datorn översätts rörelserna sedan till ett antal biomekaniska nyckeltal. I mitt fall blev det först en minut i 5:00 min/km-fart och sedan en minut i 3:00 min/km. På medeldistanssträckorna 800 och 1500 m som jag oftast ägnar mig åt går det ju för det mesta klart snabbare, men tydligen är 3:00-fart max för detta test, så vi körde på det. Och även om bandet faktiskt kunde gå fortare, så var jag delvis tacksam att jag inte behövde göra det. Riktigt hög fart på löpband är en lite skrämmande upplevelse. Ett snedsteg och man flyger iväg…

5:00-farten var förstås inget problem ansträngningsmässigt. Långsammare än så brukar det inte gå på distanspassen. Min löpekonomi i den farten var dock, om inte medioker, så i alla fall medelmåttig. Steglängd och –frekvens, braking force m fl variabler var långt ifrån idealisk. Men, som Andreas förklarade, det var en konsekvens av att det just inte är min naturliga tävlingshastighet. Och det stämmer ju: när man joggar ner eller springer distans i prattempo har man inget fokus på löpsteg och –form, utan förflyttar sig bara framåt.

I 3:00-fart, som givetvis kräver ett annat mentalt och fysiskt fokus, blev det däremot en markant förbättring. Plötsligt var steglängd och –frekvens i princip optimala, liksom värdena för fotens position vid stegisättning och frånvaron av energiförlust i sid- och höjdled. Det som inte var riktigt bra var en något för upprätt hållning i ryggen, vilket i sin tur också leder till onödig bromskraft samt uppåtriktad kraft i steget. Resultatet var just så som jag hoppats att det skulle vara: sammantaget en mycket bra löpekonomi i en fart nära min tävlingsfart, men med 1-2 tydliga indikationer på faktorer med förbättringspotential. Nu har jag en hemläxa att göra i vinter och något att jobba på i löpskolningen. 2,5 graders ökad framåtlutning i överkroppen.

 Dela på Facebook