Tobias Lustig(a) seger och några andra roliga lopp

Nyheter  

Fullt ös i Team Sportialoppet i ett tropiskt varmt Kiruna.

– Jag höll en jämn och bra fart. Konkurrensen var väl inte stenhård, det är mest skönt att kunna springa igen, säger 23-åringen som kommer från Jukkasjärvi, bor i Umeå, men nu befinner sig i Kiruna för jobb över sommaren.

Och jobbet är en bra bit under mark. I LKAB:s gruva befinner han sig runt en kilometer under markytan.

– Ja, fast de som är djupast arbetar på 1 365 meters djup. Idag var jag bara 775 meter under mark, förklarar Tobias som har hand om samordning och dirigering av olika saker som behöver utföras.

Det kan till exempel handla om att ge en elektriker rätt vägledning.

LKAB har cirka 2 500 anställda i Kiruna.

– Alla jobbar inte under markytan. Men vi kollade på datan idag och det då var vi 606 personer samtidigt under marknivå, det är rätt häftigt, förklarar Tobias.

Tillbaka till lördagens heta lopp ovan mark där temperaturen närmade sig 30 grader.

– Det var ganska tufft, de första två kilometerna på varvbanan går på en gammal banvall och är tungsprungen. Men jag är egentligen i relativt bra form.

Lustig

Tobias Lustig.

Enligt planen skulle han ha sprungit GöteborgsVarvet på en tid av 1.08–1.09. Hade Tobias gjort det så hade han blivit bäste svensk.

Det blev inget med det.

– Nej, tyvärr. Mina vader satte stopp igen. Jag har problem med vaderna från och till. Det konstiga är att ibland släpper det när jag tränar.

43.04 över tolv kilometer ger hopp om en utvecklande sommar.

– Min första målsättning är att springa bra på 10 000 meter på SM i Gävle, kanske att jag springer även 5 000 meter. Sedan blir det säkert någon halvmara till hösten.

Tobias personliga rekord på de 2,1 milen lyder 1.10,51.

– Bara jag får vara frisk och träna så ska jag sänka den tiden rejält.

Damdelen av Team Sportialoppets långa bana vanns av hemmatjejen Sofia Mikko med 53.18.

Sofia_Micko

Sofia Micko. 

Loppet i Kiruna, med Kebnekaise som vacker bakgrund, startades för fyra år sedan och marknadsfördes rätt hårt, med influgna svenska stjärnor som till exempel Isabellah Andersson.

Nu är tonläget lite ödmjukare.

– Ja, vi tog ett omtag i år, men kanske var vi för sent ute. Vi hade siktat på 800 deltagare och landade på 600 inklusive ungdomsklasserna. Till nästa år ska vi upp till minst 1 000 igen, säger Anders Rönnquist, från Team Sportia.

Loppet gick tidigare också veckan efter midsommar under den stora Kirunafestivalen.

– Vi får utvärdera det här och se om vi ska byta datum till nästa år. Med alla skidåkare som finns här uppe och den fina naturen så borde det här konceptet ha alla möjligheter att lyckas, förklarar Rönnquist.

På Ingarö i Stockholm skärgård sprangs i helgen Paradisloppet. Ett namn som kanske inte gör skäl för namnet, terrängen är rätt tuff och passade Annika Billstam ypperligt. Landslagsstjärnan i orientering, med flera VM-medaljer på meritlistan, segrade på milbanan med fina 37.31. En tid som räckt till fjärdeplats herrarna inräknat. Snabbast bland männen var Fredrik Johansson, IFK Lidingö SOK, med 34.36.

Billstam

Annika Billstam gillade terrängen i Paradisloppet på Ingarö som hon vann i säker stil.

Cirka 300 deltagare drog till den sommarvackra skärgårdsön som också kunde njuta av tv-personligheten Chris Härenstams röst som speaker.

– Självklart ska vi försöka att växa. Det är målsättningen till nästa år, berättar Peter Hartzell från arrangörshåll.

Sala Silver Marathon ställdes i år in. Istället körde Lidingöloppet on Tour ett seedningslopp över en mil.

– Vi hade inte riktigt orken att genomföra ett maraton i år. Vi har så mycket igång och sliter rätt hårt på våra funktionärer, därför tyckte vi att det passade bra med det här loppet där vi fick hjälp av Lidingöloppets organisation, berättar Åke Lantz från IFK Sala.

Mattias

Mattias Nilsson pustade ut efter en mils terränglöpning på 38.58.

Nu blev det precis ingen rusning till loppet.

– Nej, 40 deltagare är inget vidare. Terränglöpning verkar inte ligga i tiden just nu, säger Åke Lantz.

Snabbast var Mattias Nilsson, OK Linné, 38.58 och Sofia Pettersson, IFK Sala, 44.18.

Sofia

Sofia Pettersson var snabbaste dam när Lidingöloppet on Tour besökte Sala.

Tre mil norr om Stockholm avgjordes Österåkersmilen med 775 anmälda deltagare och 661 löpare i mål. Carl Wistedt vann herrklassens millopp med 34.28 och Fanny Fredriksson damloppet med 40.38.

Milen_1

Skön löpning längs med Åkers kanal i Österåker.

Glad

Glad över målgång i Österåkersmilen.

Trailrunning verkar komma mer och mer. I helgen avgjordes Skatås X-trail i Göteborgstrakten. Cirka 140 friskusar tog sig uppför den så kallade Getryggen, en motsvarighet till Lidingöloppets Abborbacke.

Klart mest bråttom hade Ola Nyberg, OK Orion, som krossade allt motstånd och slog det gällande banrekordet när han spurtade i mål med 53.45 på den tolv kilometer hårda utmaningen. Damloppet vanns av Eva Nyström, Ullevi, med 66.27.

Ola

Ola Nyberg på väg mot en klar seger.

Eva

Eva Nyström höll god fart uppför Getryggen när hon vann Skatås X-trail.

Tjejjoggen i Piteå arrangerades av Sjulsmarks SK och vanns återigen av Marie Eriksson, Tväråselet. 25-åriga Marie har som vana att vinna Vår Ruset bodde i Umeå och Luleå och var Sverige-sjua på 10 000 meter banlöpning förra året med 35.57,50. Tjejjoggen drog 500 deltagare.

Marie

Marie Eriksson.

 Dela på Facebook