Town of Runners

Ove Haugen  

Nyligen var det filmfestival i Göteborg, och en av de filmer jag såg med behållning var dokumentären Town of Runners, om den lilla byn Bekoji i Etiopien som kan stoltsera med åtta OS-guld och tio världsrekord inom löpsport.
Hur går det till? var naturligtvis den stora frågan.

En av förklaringarna är tränaren Sentayehu – en eldsjäl med ett stort hjärta både för löpningen och för sina adepter. En annan är förstås de livsvillkor som erbjuds på landsbygden i Etiopien. Regissören Jerry Rothwell följer i huvudsak flickorna Alemi och Hawii, som är 14-15 år, och i deras hopp om en dräglig framtid ryms tre alternativ: De kan gifta sig, utbilda sig – eller springa. Och när andra i byn har visat att det går att ta sig till den absoluta världstoppen som löpare blir förstahandsvalet enkelt.

I öppningsscenen samlas invånarna framför tv:n i en spartanskt inrett samlingslokal och ser bybon Tirunesh Dibaba springa för guld. Det är lätt att få mig att lipa i en biosalong, och redan där tar jag av mig glasögonen och torkar bort ett par tårar.

Sedan händer det flera gånger. Flickornas envisa kamp ÄR rörande, och Rothwell har lyckats bra med att visa upp alla svårigheter de hoppfulla löparna tvingas genomleva på vägen mot en eventuell karriär. Ibland hjälper det inte att vara talangfull. Det finns omständigheter som stjälper, som ställer sig i vägen, och många skandinaviska löpartalanger skulle förmodligen kasta in handduken inför de problem flickorna tvngas forcera. I vissa fall är det inte frågan om VAD man ska äta inför ett viktigt lopp, utan OM man får äta.

Men trots rörande scener är Town of Runners ingen sentimental film. Det är inte tal om några Hollywoodtrick, utan Rothwell berättar enkelt och rakt på sak och jag lämnar biosalongen som en lite klokare människa – mer tacksam inför min egen livssituation, och mer förstående inför andras.

Återstår bara att hoppas att vi en gång ska få glädjen av att se Alemi och Hawii springa i mål på en OS-stadion.

townofrunners

http://www.youtube.com/watch?v=YTFsa0J62ws

 Dela på Facebook