Tre träningsprogram för 5 kilometer av Magnus Hagström

0
2178

Med hjälp av Magnus Hagströms träningsprogram kan du förbättra dig på 5 kilometer.

Magnus_Hagstrom_port_121212_042

Kan vem som helst använda sig av träningsprogrammen?

– Ja, så länge du är igång och springer redan. Det är inga program för en person som vill komma igång med löpningen. Men om du idag springer dina fem kilometer på strax över 30 minuter och vill kliva under det så fungerar det bra. Och självklart är det detsamma med övriga program.

Vad skiljer programmen jämfört med dina träningsprogram för tio kilometer?

– Stora skillnaden här är att dessa program är tempostyrda. Det passar för vissa men inte för alla. En del personer blir mer stressade av att ha den styrningen.

Träningsprogrammen är upplagda på tio veckor. Tanken med det?

– Tanken här är att du under tio veckor hinner med två ordentliga perioder där vi hinner belasta kroppen ordentligt och sedan få en lugnare period där vi återhämtar oss, bygger upp och blir snabbare.

Ofta är det tre pass i veckan det handlar om. Men det står inga specifika dagar. Hur ska man tänka där?

– Tanken med att inte specificera dagarna är att det är olika för alla människor hur våra liv ser ut och vilka dagar vi tränar på. Men för att vägleda lite så ska du försöka vara utvilad när du gör dina kvalitetspass. Dessa bör inte ligga dagen efter det längre passet. Däremot kan du vid behov göra tvärt om, det vill säga att du kör det längre dagen efter ett kvalitetspass. Men det bästa är att sprida ut träningen under veckan så att kroppen hinner återhämta sig ordentligt mellan passen. Skulle du vilja och har ork med ett löppass till så skulle jag rekommendera ett lugnare distanspass på 6-8 kilometer. Utöver löpningen bör du även vara noga med att få till styrketräning och rörlighetsträning för att du ska minska risken för skador.

Ibland handlar det om intervallpass med exakta distanser. Hur ska man göra där om man inte har tillgång till en friidrottsbana?

– Jag tycker att man kan använda en sträcka som är så nära som möjligt, blir 400meters intervallen istället för 450 meter är inte det hela världen. Men försök att hålla dig på ganska plant underlag med dessa intervaller. Att göra dem i kuperad terräng kan bli väldigt jobbigt.

Vad gör du själv för tid på fem kilometer och vilket program skulle du använda?

– Just nu är jag långt ifrån att vara i en bra form för fem kilometer då jag satsat på att bli bättre på längre distanser. Men jag skulle nog göra femman på runt 20 minuter idag så skulle jag välja ett schema skulle det bli ”Sub 20 minuter”.

Gå direkt till träningsprogrammen.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här