0,00 SEK

Du har inga produkter i varukorgen.

Hem Nyheter Charlottes banspurt gav överraskande SM-guld

Charlottes banspurt gav överraskande SM-guld

Det kvinnliga SM-racet i terränglöpning vid foten av Uppsala slott blev en riktig nagelbitare. Charlotte Schönbeck, IFK Lidingö, Malin Liljestedt, Spårvägens FK, Louise Wiker, Hässelby SK, Meraf Bahta, Hälle IF, och Charlotta Fougberg, Ullevi FK, var alla offensiva och med i tätklungan.

– Jag tyckte att det var konstigt att ingen körde hårdare från start. När ska de komma? Var är de? Det var så jag tänkte hela tiden, sa en mycket glad och nöjd Charlotte Schönbeck.

Förra helgen slutade hon på sjundeplats i terräng-DM. Nu vann hon SM över fyra kilometer på den utslagsgivande, sugande och backiga banan. Slingan var två kilometer. Efter ett varv var förhandsfavoriten Merat Bahta med allra längst fram. Ut på sista varvet försökte Louise Wiker få en lucka. Louise och Malin Liljestedt drog ifrån med några meter tillgodo på Charlotte Schönbeck när 300 till 400 meter återstod av loppet.

d4000m
Hela startfältet damer fyra km. Foto: Runpix

Med 200 meter kvar så sa det bara pang. Sveriges medeldistansdrottning la in banspurten och de andra var helt chanslösa.

– Som mest var jag nog fem meter efter de andra. Men jag kände mig ändå stark och hade den rätta viljan idag. Det var det som var den stora skillnaden från förra helgen, mer jävlaranamma, sa Charlotte och skrattade.

26-åringen från Lidingö har utvecklats enormt de två senaste säsongerna och går in i 2011 med 2.00,70 som personligt rekord på 800 meter och 4.09,42 på 1 500 meter.

Målsättningen är självklar.

– Att prestera bra på VM i Korea. Terränglöpningen är mest en kul grej. Jag har kört stenhård träning den senaste tiden, med två pass per dag. På förhand såg jag terräng-SM som ett träningspass. Jag har inte ens släppt på träningen lite, lite, försäkrade Charlotte.

Hon påstår att det har funnits lite tvivel på formen, att hon ibland inte riktigt vågar lita på sin egen styrka. Det är den delen som måste väck om Charlotte vill in i den absoluta världseliten.

k4000m
Tätklungan med Meraf Bahta (nr440) Hälle IF i täten. Nr 439 Malin Liljestedt Spårvägen som slutade tvåa, segraren Charlotte Schönbeck (nr 433) och Charlotta Fougberg (nr 432), bronsmedaljösen Louise Wiker, Hässelby SK, lurar i bakgrunden Ullevi. Foto: Runpix

– Jag känner mig mer och mer trygg i vad jag kan och vågar också lita på det. Det är en skön känsla.

På terräng-SM kände hon ingen press. Topp-sju var den något blygsamma målsättningen.

– Ha, ha. Ja, jag trodde nog att de andra skulle vara vassare.

Charlotte fick ändå ta i och fick känna av smärtan som löpning i kuperad terräng ger.

– Jag försökte övervinna smärtan och komma in i den komfortabla zonen där allt bara flyter på. Det gick väl sådär. Jag har ju tränat en hel del i Abborbacken hemma på Lidingö så viss vana vid backar finns det.

Kompisen och förra landslagslöparen Ulrika Johansson gratulerade med en jättekram och sa:

– Jag berättade för Charlotte innan loppet att jag hade drömt natten innan att hon skulle vinna.

Kanske var det drömmen som gjorde att Charlotte Schönbeck hittade den rätta viljan och kraften till att ta sitt första SM-guld i terränglöpning.

Även tvåan Malin Liljestedt var nästan lika nöjd över sitt SM-silver som Charlotte var för sitt guld.

– Oja, jag var uppe och drog en del. Men i spurten var jag helt chanslös mot Charlotte, berättade Malin som har som huvudmål att spränga 16-minutersvallen på 5 000 meter bana i sommar.

De fem första löparna i mål rymdes inom nio sekunder. Inte ens oraklet A Lennart Julin kunde ge svar på när det senast var så jämnt på damernas SM-terräng över fyra kilometer.

Men till slut fanns det ändå bara en stjärna. Charlotte Schönbeck.

 

Topp-Fem, SM-terränglöpning, damer fyra kilometer:

  1. Charlotte Schönbeck, IFK Lidingö, 13.44.
  2. Malin Liljestedt, Spårvägens FK, 13.46.
  3. Louise Wiker, Hässelby SK, 13.48.
  4. Meraf Bahta, Hälle IF, 13.51.
  5. Charlotta Fougberg, Ullevi FK, 13.53.

Fullständiga resultat hittar du här>

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

AKTUELLT NUMMER

Nytt nummer på gång..

0
Nytt nummer på väg in i tryckpressen, du kan få det i brevlådan... Mycket läsning, mycket inspiration och äventyr... ta chansen..

FÖLJ OSS

8,662FansLike
6,714FollowersFollow
- Annons -

BLOGGAR

Träning på tv

0
Det blev inget terräng-SM. Känning i vaden. Gick inte att Wim Hof-meditera bort. Funderade in i det sista på att chans-starta men tydligen har...

Lopp, flås och kallduschar

En helg att minnas….

- Annons-

PODCAST

X
X