Hem Kunskap Frågor och svar - Kostexperten Vad ska man packa ner som bränsle på sin första ultralöpning?

Vad ska man packa ner som bränsle på sin första ultralöpning?

0

Fråga: Jag har som mål att springa min första ultra nästa år någon gång. Men vad skulle du rekommendera att packa ner i ryggan som bränsle. jag kommer framförallt sikta på kullamannens ultra som ligger på ca 63k. Jag har läst om salt tablet som ska vara bra varje timme man är ute också. Stort ämne känner jag men vad har du för tips som är bra? Jag kommer börja min ökning av distans snart så jag kommer få in lite längre sträckor men jag antar att man behöver fylla på efterhand med energi och kanske inte bara gels.

Tack på förhand!
Christofer

Madeleine Svarar

Hej Christofer!
Kul att du vill börja med ultralöpning, det är en otroligt utmanande och inspirerande tävlingsform som ger många härliga upplevelser. När det gäller mat under långa lopp så är det otroligt individuellt. En del magar tål vad som helst och andra tål ingenting. Vi kan börja med att titta på sånt som de flesta brukar klara av.

Varm buljong brukar vara bra, dels ger det dig salt som motverkar bristen du kan få av att svettas under lång tid, dels är lite varmt ofta uppskattat av magen.

Potatismos är lättsmält och tas snabbt upp i kroppen, det ger dig snabba och lättillgängliga kolhydrater och brukar fungera bra.
Vitt bröd med lite smör och kanske ost brukar gå väldigt bra för de flesta. Undvik för mycket fibrer under loppet, det kan riva igång magen och sätta oönskad fart på den.

Salt lakrits och salta chips är bra om magen tål det, mycket energi på ganska liten yta och det brukar gå lätt att få i sig även när aptiten sjunker efter några timmar.

Gels, bars och sportdryck tycker jag bara du ska köra med om du verkligen testat det på träning innan, en del magar gillar det inte alls!

Söta saker ger lätt illamående efter ett tag så var lite försiktig med det.

Generellt gäller att du bör testa allt du tänker köra på loppet på träning innan, inte bara kläder och utrustning alltså utan även den energi du planerar att stoppa i dig.

Stort lycka till när det är dags!
mvh Madeleine Rybeck
fitnesscoachen.com

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Exit mobile version
X
X