Hem Blogginlägg BG Valencia Marathon

Valencia Marathon

0

Marathon igen, jag säger efter varje gång – aldrig mer, det är inte min distans… Nu sitter jag trots detta på flyget mot Valencia. Mellanlandade i Munchen, sena, fick springa och kasta oss in i flighten – vad mötts man av, svenska löpare. Ett gäng på 15 pers från Akele, kul! Uppe i luften så lägger jag in mina tidigare marathon i ett exceldokument, bifogas. Bromölla loppen har varit ren träning, men de flesta andra har föregåtts av seriös träning – intressant att se passertiderna – jag är jämn till den jäkla väggen kommer. Det är väggen som är min akilleshäl, den och att jag på senare år ganska ofta fått förmaksflimmer. Flimret finns dock aldrig med i kalkylen, men den där jäkla väggen :)

Enligt min planering hade jag nio veckor att lägga om träningen från fart till mängd, naturligtvis kom det en skada, irritation i baksida lår. Jag har sprungit varje dag men mindre och kortare än plan. Första sex veckorna var helt utan kvalitet men med två tävlingar. Sista tre veckorna bättre. Vecka 44 var det höstlov, 5 dagar träning på Mallis, 100km varav årets första 30km runda. Var helt slut i låren efter det passet på 2:34.

Sista två veckorna har sedan varit med fokus på det mentala, förbereda sig på smärta, går det? Träffat Johan Larsson och Micke Ekwall i sommar, de är övertygade om att det går…. Jag intalar mig, det ska gå – ambitionen är hög, sub 2:48. Inget talar för att jag ska klara det, förutom huvudet :)

Det andra området jag har lagt kraft på är att planera sista dygnets kost, vilket bränsle kan hjälpa mig att inte gå in i väggen? Vet att kolhydraterna räcker i två timmar och att jag sedan måste gå över på fettet. Mindre effekt men räcker upp till sex timmar. För första gången ska jag testa att ladda med lite annorlunda kost.

Började i går, lax och sallad med tre avocados. Vanlig frukost i morse, gröt och mackor med leverpastej. Innan vi drog, två äggmackor. På flygen, mackor x 2…. det var ju inte planen, men mentalt är jag fortsatt på 2:47:59.

Några timmar senare.

Hämtat nummerlappen, 608 – första gruppen verkade vara 0-700, nice. Det är ca 13 500 startande + 10 000 som springer 10km, dvs ett stort event. Valencia verkar vara jäkligt fint. Hinner inte titta så mycket, till hotellet, checka in och sedan leta upp en pastarestaurang. Blev ingen gastronomisk högtidsstund men den fyllde sin funktion. Nu på rummet, laddar med lite rödbetsjuice och ett snickers – Szalkai brukar använda det, måste vara bra!

Kollade prognosen, bra temperatur 14-19 grader, men blåsigt – upp mot 12 meter i vindarna. Hmm…. tänk positivt!

Racedag

Frukosten öppnar kl.06:00, mackor, fil och flingor, usch.. Ber om lite ägg, får äggröra + äter frukt. Känns bra, men visst f.. saknar jag min gröt. Kl.08:00 blir det taxi till starten, lullar runt lite, träffar en löpare från Kungälv, ser Akele gänget, pratar med någon av dem. Verkar vara lite svenskar på plats, kul. Toabesök, 2km lätt jogg, skippar stegringsloppen idag, nytt toabesök. Byter om till linne och lätta skor, sista rödbetsjuicen – kommer bli jäkligt rött efteråt… Söker mig till startfållan, 10 minuter till start, shit – en rejäl miss. Första gruppen som jag trodde skulle vara 700 pers är flera tusen, mm…. Försöker komma fram men det fungerar inte. Hamnar sidan om 3:15 ballongen. Starten går, första 9minuterna var ren frustration, gick inte att springa, sedan tog jag 3 snabba km – landade första 5km på 19:55, slog av på tempot och hade sedan 19:57, 19;59 – dvs precis under 60 minuter vid 15km, ambitionen var ca 1 minut snabbare. Tankarna finns – kommer de tre snabba km straffa sig?

Mellan 15-20 tryckte jag, var ganska oberörd och tänkte – måste chansa… Hade ett mantra som jag sprang och tänkte på, något som ger mig energi… 19:36 på de 5km, passerade halvvägs på 1:23:45, bara 45 sekunder långsammare än planen och var helt oberörd, konstigt… Fortsatte att ha det skönt, nästa 5km på 19:52, nästa 5km kom tyvärr en ny incident – ett litet barn sprang ut vid 29km, jag sprang över barnet, båda ramlade – frustration, det blev 20:02… 1:59;21 vid 30km, ca 1 minut för långsamt. När jag reste mig från incidenten kände jag för första gången att nu börjar musklerna bli påverkade, bara 12km kvar – nu jäklar kör vi..

Ville hålla alla 5km under 20 minuter. Insåg dock att det blir inget pers idag, nytt mål – sub 2:50. Kändes bra, frekvensen var den samma, trycket detsamma men plötsligt blev det 20:33? Var tuffare andra halva med stigningar och en tilltagande vind. Vid 35 km var jag tyvärr jäkligt långt från 2:48 och då hjälpte inte ens mitt mantra – mellan 35-40 blev det 21:02. Vid 38 började jag för första gången känna att steget inte var lika starkt längre. När jag efteråt fyllde i min marathontabell, kunde jag dock konstatera – näst bästa tiden mellan 35-40 genom tiderna J Sista 2,2km blev det 9:31, landade på 2:50:32.

Det blev en spurt på förmodligen den häftigaste målgången någonsin, se deras hemsida, wow!

Är faktiskt nöjd, hade varit kanon att gå under 2:50 men jag vet att jag har pyntat in för få långpass, bara ett på 30km. Häftig känsla dock efteråt, gick 4km tillbaka till hotellet, någon paus bara J Jag brukar ligga med frossa och drop – lite klent naturligtvis att inte ta ut sig helt och hållet… men tanken är nu, sub 2:48 nästa år! Kräver några distanspass till, sedan sitter den där!

Kan verkligen rekommendera Valencia Marathon!

 

Föregående artikelMånga svenskar ville ha ett snabbt maratonlopp
Nästa artikelLinus vill spränga sina gränser i VM-debuten på 100 km
SPRINGaren Namn: BG Nilensjö. Född: 1963. Bor: Helsingborg. Jobb: Driver Spring Kommunikation AB. Klubb: IS Göta, ordförande och tränare. Tränare: Egen. Meriter: EM guld två gånger i militär femkamp, hyfsat bra löpare för att vara mångkampare – 8:55 3000 m, 15:20 5000 m, 31:51 på 10000 m. Som veteran över 80 SM medaljer, ett antal skånska rekord och två svenska rekord i M50, 34:05 på 10 km landsväg och 16:36 5000 m inne + ett VM brons. Favoritsträcka: 3000. Personliga rekord: I M50, 9:28 på 3000 m, 5000 m 16:27, 10 km 34:05, halvmaraton 1:15:46. Vill med löpningen: Göra milen under 35 minuter, slå rekord och hålla mig i form. Ser fram emot: Nästa nummer av Magasin Spring.

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Exit mobile version
X
X