Hem Aktuellt Välgörenhetslopp – Fredsloppet

Välgörenhetslopp – Fredsloppet

0

Jag bloggade i somras om utvecklingen av svensk löpning. Kort: fler och fler springer, antalet tävlingar ökar, många vill vara med. Men antalet tävlande minskar på de flesta loppen. Tävlandet är fortsatt väldigt stort men löpning för välmående och hälsa är en stor faktor.

När det gäller motionslopp så är det fortsatt ffa föreningar som anordnar lopp för att finansiera sin verksamhet, men den ideella sektorn har det tufft. Dels är det svår att få medlemmar att hjälpa till på arrangemangen sedan ökar konkurrensen från olika företag som växer upp och är proffs på event.

Det segmentet som kanske växer mest när det gäller lopp är olika välgörenhetslopp. I spring, som kommer i brevlådan nu i veckan, kan ni läsa om ett lopp där alla pengar går till forskning om cancer, ett annat samlar in pengar till Friends, vi har skrivit en del om Wings for life där alla pengar går till ryggmärgsforskningen. Ämnet är väldigt intressant, tror det blir en framtida artikel. Just nu ville jag dock ta pulsen på just ett välgörenhetslopp, jag valde Fredsloppet i Göteborg.

Lilla Fredsloppet

Jag får tag på Bengt Frejd och blir välinformerad:

Berätta om Fredsloppet.

Vi startade i mitten på 80-talet, det var ett stort intresse för motionslopp och dessutom en fredsrörelse på temat en kärnvapenfri zon i Norden.  Vi hade en aktiv motionssektion i klubben som deltog i olika lopp. De ville att vi skulle starta ett eget motionslopp och Proletären FF såg möjligheten att förena idrott med ett ställningstagande i en viktig fråga så det blev Fredsloppet och vi valde att förlägga arrangemanget i natursköna Slottsskogen.

Hur har utvecklingen varit?

1986 blev parollen – Bojkotta Sydafrika på grund av apartheidsystemet och fram till 1994 gick överskottet till ANC – Nelson Mandelas organisation – och på så sätt överförde vi över 500 000 kr till ANC. Fredsloppet växte under den här tiden till över 3000 deltagare. Genom ANC fick vi kontakt med olika organisationer och under några år på 90-talt arrangerade vi internationell Fredsloppskonferens i samband med Fredsloppet med deltagare från – 10 – 15 länder. Fredsloppet spreds till andra länder och genomförs fortfarande i vissa länder. Hela tiden har vi också stöttat det palestinska folkets rätt att själva bestämma över sin framtid och vid flera tillfällen har överskottet gått till olika palestinska humanitära organisationer. Vi erbjöd tidigt barn och ungdomar att delta i speciella klasser.  Vid start och målgång har vi informationsaktiviteter och kulturella inslag både lokala och mer kända artister som Mickael Wiehe, Björn Alfzelius. Ett år var Pia Sundhage prisutdelare. Alla får medalj med en symbol som sammanfaller med vart överskottet går till.  Proletären FF är sedan några år bjudit in organisationer att vara medarrangörer och fler och fler vill medverka för varje år.  I miljonprogrammets förorter vänder vi oss till barn och ungdomar med Lilla Fredsloppet – satsa på förorten.

Pia Sundhagen hjälper till

Några nyheter i år? 

Förra året införde vi tidtagning på 10 km och i år erbjuder vi även det på 5 km. Vi har också gått med i Svenska Friidrottsförbundet och har som ambition att redan till nästa år uppfylla kraven för att få central sanktion och på så sätt bli ett alternativ även för tävlingslöpare. Vi vill bryta segregationen genom våra Lilla Fredslopp i förorter och dessa får delta gratis i Fredsloppet men det är inte helt enkelt att få dessa att ta sig in till Slottsskogen i centrala stan – därför skall vi arrangera speciella spårvagnsresor från Biskopsgården i år. Allt arbete sker ideellt och överskottet kommer i år att gå till Ship to Gazas båt som åter skall försöka bryta Israels blockad av Gaza, genom sin båt med enbart kvinnlig besättning.

Ni jobbar med Micke Ekvall?

Ekvall har erbjudit sig att vara med för att han själv vill. Det betyder naturligtvis väldigt mycket för oss att ha med en sådan duktig löpare som vill bidra med sin kunskap för att förbättra arrangemanget. Vi arrangerar också löparkvällar ihop med Mixgården en fritidsgård i Hammarkullen och här är också Ekvall med.

Ekvall som segrare i Fredsloppet

En fråga till Ekvall – varför är du engagerad?

Jag hjälper till så mycket jag kan och försöker bidra med det jag kan. Jag tycker att Fredsloppet är ett fantastiskt lopp på grund av att alla pengar går till välgörenhet, grym slogan: en annan värld är möjlig. Sen är mitt parti medarrangör och många av mina vänner hjälper till. Det är viktigt för mig att visa solidaritet med Palestina som pengarna i slutändan går till. Sen har jag Fredsloppet loggan på mitt tävlings linne!

Till sist – Hur gör man om man vill deltaga?

Går in på hemsida www.fredsloppet.se och anmäl er och bli en del i arbetet för att: En annan värld är möjlig

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Exit mobile version
X
X