Det var bra tryck i Stockholm idag, nu vet vi inte hur många som springer i mål men det är definitivt den bästa upplagan sett till antalet deltagare på flera år. I nya Spring som just nu trycks har vi kollat på just maratonutvecklingen i form av tider, antalet fullföljande, med mera. Idag hade vi 398 löpare som gjorde sub 3 timmar och 164 som sprang på sub 2.50 – det är väldigt bra siffror. Hur bra får ni läsa om i utgåvan.
Det var trippelseger för Etiopien både i det manliga och kvinnliga loppet men banrekorden stod sig även om det såg annat ut halvvägs.
Favoriterna på SM var i damklassen Carolina Wikström och Hanna Lindholm, de stod pall och blev etta och tvåa, Carolina snabbast. Bronsmedaljören överraskar, Mikaela Arfwedson som fött två barn och i intervju berätta om hennes träning som verkligen inte är volymer för att springa maraton måste vara otroligt nöjd med 2.40.48, sexa i hela loppet och SM brons. 26 tjejer klarade 3 timmars gränsen, 22 av dessa från Sverige. Det är faktiskt rekord, aldrig någonsin har det varit så många svenska tjejer under 3 timmar i Stockholm!
Bland killarna var det Samuel Tsegay som vann SM guldet med tiden 2.14.28. Samuel Russom var länge med men bröt loppet. Tvåa i SM blev David Nilsson på 2.18.14 och trea var Ebba Tulu Chala precis före Archie Casteel. 153 killar klarade sub 2.50, 113 av dessa var svenskar och det är bästa nivån sedan 1995. Fantastiskt kul! Nu är kanske banan lite snabbare än tidigare år, men att vi är tillbaka på denna nivån bådar väldigt bra. I magasinet kan ni läsa att 1983 som är rekordåret var det 459 svenskar som klarade sub 2.50, bottenåret var 2018 med endast 34 löpare.
Är ni nyfikna på maratonutvecklingen så har jag beställt 150 extra exemplar, ett av dessa kan bli ditt. Beställ här https://springlfa.se/losnummer/ och swisha endast 50:- så får du fantastik sommarläsning, en bok på 200 sidor om svensk löpning. Du måste beställa senast kl.23.59 den 6 juni.
Resultaten i Stockholm hittar ni här: http://results.marathon.se/2023/

Axel Smith som brukar skriva i magasin Spring var på plats, med 2.32.15 blev han 25:a och 16:e på SM. Han tog pulsen på några av deltagarna:

Halsfluss störde uppladdningen inför min sjunde mara i Stockholm. ”Roligare bana i år”, säger hon. ”Det märktes att det var trängre, kul att det är fler som springer.”
Herrsegraren gav bort sin krans till Muza Tesfu, som bott i Sverige i fyra år.
”Han är min bror. Själv kunde jag inte springa i år pga knäskada, men nu vill jag hitta en löparklubb.”(Oklart vad bror innebär.)

David Nilsson gick inte med täten som Russom och Tsegay. Det gav ett SM-silver. ”Jag är nöjd, det kändes bra. Lite tråkigt på slutet med stora avstånd mellan löparna.”
Du knöt skorna 30 sekunder innan start.
– Det var bara en extra knut. Jag gillar att ha något att göra då.
Du har ännu inget SM-guld.
– Det var sjunde silvret, har även sex brons och sju fjärdeplatsen.
När var du närmast att vinna?
– Kanske första silvret, Adil Bouafif var kanske nära att åka dit för doping.

Emil Millan de la Oliva harade första 17 till 18 km, man passerade sedan halvan på 1.04, och konverserade efter loppet med löparna på swahili och engelska.

Samuel Russom springer ibland maror utan att dricka. Idag bröt han. ”Han visar att det går att jobba heltid och springa fort”, säger Hässelbys coach.

En bild från målområdet signerade Axel Smith och Mikael Silfver hat mejlat in bilder på de tre SM medaljörerna