Hem Nyheter Var med i Trosa Stadslopp – ett av sommarens hetaste event

  Var med i Trosa Stadslopp – ett av sommarens hetaste event

  0

  Den 30 juni är populära Trosa Stadslopp tillbaka igen. Ett lopp som lockar många deltagare trots den lite udda distansen 8,9 kilometer. Vi har tagit pulsen på tävlingsledaren Pelle Bång.

  I stort sett runt hela bansträckningen finns det mycket publik som ger löparna bästa stödet. Arkivbild: Peter Holgersson

  Hur är känslan inför årets lopp?

  – Vi hoppas verkligen att vi kommer upp till, minst, förra årets antal anmälda. Tendensen har varit att löparna anmäler sig senare och senare för varje år. Vi brukar ha 500-600 som anmäler sig samma dag/kväll som loppet går. I år kommer vi att ha öppen anmälningsportal ända till start. Sponsormässigt är det mycket sämre än tidigare år. De flesta känner verkligen av lågkonjunkturen och vågar inte satsa som förut. Våra Huvudsponsorer är med som vanligt i alla fall! Vi har satsat mycket pengar på marknadsföring och hoppas det ska visa sig i antalet anmälda.

  Många elitlöpare brukar hitta till Trosa Stadslopp. Kanske kommer svenska rekordhållaren Samuel Tsegay (128) till start även i år. Arkivbild: Peter Holgersson

  Varför just den något udda distansen 8,9 kilometer?

  – I begynnelsen 1986/1987 då loppet föddes ville vi ha med en både vacker och utslagsgivande bansträckning. Trosa ån delar av Trosa i en östra och en västra sida. Naturligt blev då att hitta en bra sträckning på båda sidor av ån med varvning på torget. Sagt och gjort. En mätning utfördes. Han som mätte hade skrivit så slarvigt att dåvarande tävlingsledning trodde att det stod 8 700 meter. Jag gjorde själv en kontrollmätning med mät hjul på grund av misstänkt fel sträcka (GPS) senare. 2004 utfördes en kontrollmätning av en av Friidrottsförbundet godkänd mätare, vilket också resulterade i 8 900 meter precis som jag fick när jag mätte.

  Publik och löpare bjuds varje år på samba i Trosa Stadslopp. Arkivbild: Peter Holgersson

  Ni har aldrig funderat på att byta bansträckning?

  – Nej, faktisk inte. Inte en enda gång har det varit på tal om att ändra till exempel till 10 000 meter. Kul att vara lite annorlunda. Tjusningen är att ju en bra sträckning på båda sidor av ån med varvning på torget. Sluttider jämförs mot tidigare lopp också bland motionärerna.

  Huvudloppet startar 21.00 och det brukar vara galet bra stämning utmed banan?

  – Ja, vi uppmanar verkligen de boende runt banan att hjälpa till med att höja den härliga stämningen från varning och mål till hela bansträckningen så att alla löpare får en härlig känsla hela vägen runt! Det har hörsammats varje år.

  Full satsning in på upploppet i Trosa Stadslopp. Arkivbild: Peter Holgersson

  Ni lyckas alltid locka till er ett grymt startfält med många elitlöpare och landslagslöpare. Hur ser det ut i år?

  – Jag har bra kontakt med några som tränar de bästa elitlöparna i Sverige. Det sprider sig bland elitlöparna att Trosa Stadslopp är framförallt en härlig upplevelse med mycket folk efter banans sträckning och exceptionell upplevelse vid varning och mål. Just nu är det alldeles för tidigt att sammanställa elitlöpare… de kommer de sista dagarna.

  Martin Ojukus (Kenya) banrekord 25.15 från 1997 känns helt oslagbart. Det är en världstid, ni skulle kunna ha en miljon kronor i banrekordbonus :)

  – Ja, det verkar väldigt svårslaget men 2017 var Fikadu Haft Tsadik från Etiopien (25:22) endast 7 sekunder från banrekordet och då löpte han med sin kompis till varvningen och tyckte det gick för sakta och sprang iväg själv efter halva loppet. Hade han löpt med den hastighet hela vägen hade det blivit slaget!

  Det är också många barn och ungdomar som deltar i Trosa Stadslopp. Arkivbild: Peter Holgersson

  Hur många deltagare har ni haft som mest och hur många siktar ni på i år?

  – På 2000-talet har vi som mest haft 2 500 deltagare. Vi borde komma upp till cirka 1 800 anmälda och kanske 1 500 startande

  Vad betyder Trosa Stadslopp för arrangörsföreningen?

  – Det har genom alla år varit det största inkomstbringande arrangemanget i Trosabygdens OK. Hoppas även att det blir så i år.

  Varför ska man enligt dig delta i Trosa Stadslopp?

  – Eliten tycker att det är prestige att vinna TSL. Eliten, motionärerna och de yngre älskar stämningen och upplevelsen på TSL. Löparfesten måste upplevas på plats! Folk ”går man ur huse” i Trosa! Löparna ger publiken en STOR eloge! Sedan tror jag att just den lilla gemytliga ”staden” ger en sådan närhet till löparna. Den mest stämningsfulla upplevelsen blir då du varvar på Trosa Torg där även målet är beläget.

  Lycka till med eventet 30 juni!

  – Stort tack!

  Till hemsidan för Trosa Stadslopp: 

  Direkt till anmälan Trosa Stadslopp: 

  INGA KOMMENTARER

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här

  Exit mobile version
  X
  X