Världsstjärna var inte nära att vinna i När

Nyheter  

Förhandsfavoriten Anders Södergren i grön överdel konstaterar att tre man var snabbare än honom. Till höger syns vinnaren Lars Södergård.

 

Loppet över tio kilometer har en speciell bakgrund. När är en by på sydöstra Gotland, den består av en kyrka, en ICA-butik, en fin idrottsplats, en nedlagd skola och några hus. Cirka 450 personer bor i byn och i gårdarna runt omkring. För några år sedan bildades ett företag av folket i När som skulle ta över den gamla skolan och gynna företagsamhet i bygden, företaget fick namnet Virudden Utveckling AB.

 

Flera personer i När hade noterat att det var gott om löpare ute på vägarna på somrarna och på ett möte med Virudden diskuterades möjligheterna att genomföra ett årligt lopp. När IF fick ansvaret för arrangemanget och valde att döpa loppet efter företaget där idén föddes. Första året kom det 40 löpare till start, förra året ökade det till 150 och i år var 260 löpare anmälda till loppet.

 

 – Framförallt är det tjejerna som hittat till Viruddenloppet, säger Marcus Grindange som är med och arrangerar loppet

Nar_2

Viruddenloppet i byn När på Gotland hade vädrets makter emot sig. 

Drygt 45 procent av de som anmält sig är tjejer, vilket är en hög siffra för ett lopp med både män och kvinnor.

Nu hade arrangören vädrets makter emot sig. Det regnade konstant under hela loppet.

– Säkert var det därför 20 procent av de anmälda deltagarna stannade hemma, berättar Grindange.

200 personer genomförde loppet, varav 43 procent var kvinnor.

Nar_3

Färsk potatis i pris.

Förhandsfavoriten Anders Södergren, med OS-guldmedalj från OS 2010 i stafett och en av världens främsta femmilare, vann överraskande nog inte. Anders fick nöja sig med tiden 34.01 på fjärde plats.

Segrade gjorde Lars Södergård, Vallentuna FK, med 32.38, före Martin Öhman, Hässelby SK, 33 minuter blankt. Trea slutade Björn Torsell, även han Hässelby SK, med 33.09.

Att det var hög klass i det manliga startfältet trots loppets relativa litenhet bevisas av att duktiga gotlänningarna Daniel Hejdström och Olof Thunegard, som brukar vinna de flesta loppen på Gotland, kom femma och sexa.

Nar_4

Anders Södergren som vi är vana att se honom.

På damsidan lämnade landslagslöparen Gabriella Samuelsson återbud kvällen före loppet på grund av skada. I hennes frånvaro vann Åsa Edman från Roma IF med tiden 43.35. Lin Mandelberg från Visby kom tvåa 43.59 och Anna Stockhammar från Roma IF kom trea med 46.17.

 

20 procent av löparna fick priser, eftersom företag i bygden ställt upp och skänkt priser. På prisbordet fanns bland annat färsk potatis och grönsaker från olika gårdsbutiker.

 

 Dela på Facebook