0,00 SEK

Du har inga produkter i varukorgen.

Hem Våra hårdbevakade lopp 2014 Allt om Strömstadmilen 2014 Varning för hög hastighet i Strömstadmilen

Varning för hög hastighet i Strömstadmilen

Imorgon klockan 11 går starten för den 24:e upplagan av Strömstadmilen. När huvudloppet sätter fart lär det gå undan i den idylliska omgivningen på västkusten. Löpning För Alla kommer att bevaka loppet hårt från start till mål.

DSC_4182
Förmodligen två av huvudfigurerna i Strömstadmilen 2014. Micke Ekvall och Ababa Lama. Arkivbild: Mikael Grip

– Som vanligt kan vi bjuda på ett högklassigt startfält. Framför allt är konkurrensen i herrklassen knivskarp och det kommer förmodligen att gå fort på Strömstads gator under lördagseftermiddagen, säger tävlingsledaren Kent Hansson från Strömstad Löparklubb.

Strömstadmilen startar med de senaste årens succé, nämligen klassen för stavgång/promenad, 4 km, utan tidtagning. Intresset för denna klassen är konstant hög och detta år kommer ca 350 gångare till start. Stavgång/promenadklassen vänder sig till motionärer som vill uppleva Strömstadmilens atmosfär utan att dras med i tävlingshetsen.

Själva tävlingen startar kl 12.20 med barnloppen. De yngsta barnen, 7 år och yngre, springer 1 km. Ungdomarna, 8-13 år, springer också en mil, den Engelska 1609 meter. Klockan 15.00 startar alla klasser som springer 5 km. Klockan 16.00 startar huvudloppet, 10 km.

– Deltagarmässigt ser årets Strömstadmil ut att bli ungefär som föregående år. Vi förväntar minst 1 400-1 500 deltagare och deltagarrekordet från 2002 är drygt 1 600 st, berättar Hansson.

Alla deltagare får förutom medalj även en biljett med Color Line. Dessutom får alla som är anmälda innan ordinarie anmälningstids utgång en tuff funktions t-shirt med Strömstadmilenmotiv. För efteranmälda ingår inte t-shirten i anmälningsavgiften, men de som vill har möjlighet att, så långt lagret räcker, kan köpa t-shirten i vårt försäljningstält för 75 kr.

DSC_4433
Het spurtstrid i förra årets lopp. Arkivbild: Mikael Grip

Som det ser ut i dagsläget är herrklassen ett riktigt getingbo med flera jämna löpare. Hemmaklubbens Mikael Ekvall, som var tvåa förra året, får gälla som knapp favorit tillsammans med Hälle IF:s Ababa Lama. Mikael har under året tagit stora steg i sin utveckling och har både erövrat det svenska rekordet på halvmarathon och kvalificerat sig till friidrotts EM i Zürich senare i sommar. Bakom Micke och Ababa är det på papperet oerhört jämnt mellan flera löpare där hemmaklubbens Johan Larsson har riktigt bra möjligheter till en topplacering. Men även kenyanerna Japhet Kipkorir och Zacharias Miruka Mogendi tillsammans med de både eritreanerna Abraham Adhanom och Robel Fsiha vill nog säkert ha ett ord med i slutstriden.

Damklassens startfält är ännu så länge svagare än normalt och saknar någon riktig favorit. De namnkunnigaste löparna så här långt är norskan Marit Haslie frpn IK Tjalve och Johanna Apelryd från Hälle IF. Det är troligt att det tillkommer en del löpare som ännu inte bestämt sig så nivån på startfältet i damklassen kommer säkert att höjas.

Av erfarenhet vet vi att många mycket duktiga löpare anmäler sig på tävlingsdagen. Det startfält vi redan har klart går heller inte av för hackor eller vad sägs om följande: (nedan uppräknade löpare är de som är de antaget bästa av de som idag är klara för start. För att se hela startlistan hänvisas till vår hemsida: www.milen.se)

Elit – Strömstadmilen 2014.

Män

Mikael Ekvall, Strömstad Löparklubb.

Sveriges bästa löpare och det stora hemmahoppet som med största sannolikhet kommer att vara med och kämpa i toppen. Micke var tvåa i förra årets Strömstadmil på tiden 29.42. Micke har ett personligt rekord på 10 000 m på 28.48 och är urstark i den här typen av lopp. Han är dessutom uttagen att representera Sverige på 10 000 m i friidrotts EM i Zürich senare i sommar.

Johan Larsson, Strömstad Löparklubb.

Johan tillhör det absoluta toppskiktet bland svenska långlöpare. Var tidigare i vår bäste svensk i Göteborgsvarvet och har under våren radat upp starka resultat på 10 km lopp där han varit säker på tider under 30 min. Johan gillar dessutom lite tuffare banor och kommer säkerligen att finnas med i toppen i årets lopp

Abraham Adhanom, Eskilstuna Friidrott.

Eritreansk löpare som sedan några år är bosatt i Sverige. Abraham har ett personligt rekord på halvmarathon på mycket goda 1.02.13 och blev trea i Trosa stadslopp för ett par veckor sedan efter att ha varit i ledingen under större delen av loppet

Japhet Kipkorir, Kenya.

Japhet är en välkänd löpare i Sverige efter att ha tillbringat många somrar här och under flera år varit en dominerande löpare på många stadslopp. Japhet vann Strömstadmilen 2010 och återvänder i år för att försöka ta hem segern igen. Vann nyligen Karlstad stadslopp över 10 km.

Zacharia Miruka Mogendi, Kenya.

En ganska okänd kenyansk löpare som var i Sverige under en period för två år sedan. Då vann han Victorialoppet på Öland och var trea i Kraftprovet i Trollhättan. Kommer säker att var högt upp i resultatlistan men det är inte troligt att han kan utmana om segern.

Robel Fsiha, Spårvägens FK.

Robel kommer från Eritrea och har endast bott i Sverige i några månader. Han har under den korta tid han varit i Sverige visat att han verkligen kan utmana de bästa löparna i Sverige. Robel har dominerat och vunnit många tävlingar i Stockholmstrakten under våren. Intressant att se honom i Strömstadmilens vassa startfält.

John Henry Strupstad, FIK Ren-Eng, Norge.

John Henry är framför allt en riktigt duktig maratonlöpare med flera inlöpta NM-medaljer. Men han är också duktig på kortare distanser även om han inte kommer att vara inblandad i den absoluta tätstriden i årets tävling.

Ababa Lama, Hälle IF.

Ababa är en mycket lovande löpare med ett fantastiskt löpsteg. Tillsammans med sin klubbkamrat Musael Temeshgen dominerade de loppen i Västsverige under 2013. Ababa var fyra i förra årets Strömstadmil och har även under 2014 visat att han är att räkna med. Vann Trosa stadslopp förra helgen.

Dadafo Dhaqabi Tesama, SK Vidar, Norge.

Etiopisk löpare som tävlar för Osloklubben SK Vidar. Dadafo blev nyligen tvåa bakom Japhet Kipkorir i Karlstad stadslopp.

Kvinnor:

Marit Haslie, IK Tjalve, Norge.

Ung lovande löpare som gjorde 36 minuter på milen förra året och är en löpare som har möjlighet att placera sig högt upp i årets tävling.

Johanna Apelryd, Hälle IF.

Johanna är en ung löpare som tagit stora steg i sin utveckling och är numera stabil på tider under 40 minuter på milen. Intressant att se hur lång det räcker i årets Strömstadmil.

Kjersti Lerkeröd, IL i BUL, Norge.

Kjersti representerar Osloklubben BUL och syns ofta i toppen av resultatlistorna i tävlingar runt Osloområdet. Senast vann hon Glommalöpet över 10 miles mellan Sarpsborg och Fredrikstad. Är en löpare med kapacitet runt 40 min på Strömstadmilens utslagsgivande bana.

Rebecka Andersson, Strömstad Löparklubb.

Duktig hemmalöpare som var femma i förra årets Strömstadmil och som satsar på en topp fem placering även i år.

Vendula Haldin, Haldens SK.

Tjeckisk orienterare som ingår i Halden SK:s starka lag. Intressant att se hur hon hävdar sig med asfalt under fötterna.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

AKTUELLT NUMMER

Nytt nummer på gång..

0
Nytt nummer på väg in i tryckpressen, du kan få det i brevlådan... Mycket läsning, mycket inspiration och äventyr... ta chansen..

FÖLJ OSS

8,662FansLike
6,714FollowersFollow
- Annons -

BLOGGAR

Lopp, flås och kallduschar

0
Efter en period av golöpning gjorde jag så ett litet ryck och anmälde mig till två 5k-lopp: Spring 5000 i Spånga och Höstruset i...

En helg att minnas….

- Annons-

PODCAST

X
X