Vårtecken och fotbollsvåld

Ove Haugen  

Vet att våren har kommit till Göteborg när jag på löprundan passerar Majvallen och nästan krockar med Håkan Hellström, som är på väg ut från planen med sin son. I den krispiga luften ackompanjeras pojkröster som ropar “Passa! Passa!” av ljudet från bollen som studsar mot fuktig barmark (och ett stenkast bort, i Azalea, kan man inte undgå att bli kär).
Euforin punkteras dock brutalt när radio och tv under kvällen kablar ut nyheten att en Djurgårdssupporter är misshandlad till döds.
Kommentarerna på sociala medier är som vanligt snabba. Vi kommer aldrig förbi våldet, menar många. Det är så djupt integrerat i fotbollskulturen.
Men skulle våldet då upphöra ifall häxan Surtant trollade bort all världens fotboll? Givetvis inte. Den amerikanske skeptikern Massimo Pigliucci har mycket riktigt sagt att man får titta bortom religionerna för att se orsakerna till religionskrig, och detsamma måste gälla fotbollsvåldet. Ramverket är inte identiskt med orsaken, och med vetskapen om detta tillåter jag mig att fortfarande bli lycklig av ljudet av en läderboll som studsar över nysått gräs. Och av en vårpsalm.

Från min veckokrönka på GT:s kultursida, den 5 april. Klicka på länken om du vill läsa hela:
http://www.expressen.se/gt/kultur/valdet-ar-inte-fotbollens-fel/

fotboll

https://www.youtube.com/watch?v=Tklq4LUc9yk

 Dela på Facebook