Tuff comeback för Isabellah

0
21

Isabellah Andersson är glad över att vara tillbaka i full träning igen efter skadan som krävde operation i mars. Arkivbilder: Mikael Grip.

Först GöteborgsVarvet och en vecka senare Stockholm Marathon. Nästan alla svenska elitlöpare väljer ett race och då företrädesvis Stockholm Marathon. Med tanke på att Isabellah utförde en operation i vänster knä i slutet av mars, så känns utmaningen hård.

– Det ska inte vara några problem. GöteborgsVarvet är lite som ett test. Kan hon inte springa GöteborgsVarvet på ett vettigt sätt så funkar det inte med Stockholm Marathon en vecka senare, berättar Isabellahs tränare och make Lasse Andersson.

Efter Isabellahs hysteriska form i januari, när hon slog det svenska rekordet på maraton i Dubai med 2.23,41 så har det inte gått enligt planen.

– Det var säkert något hon dragits med en längre tid som utlöstes när hon stretchade. Det sa pang i knäet, Isabellah försökte träna ändå, men fick bara ondare och ondare, säger Lasse Andersson.

En magnetröntgen tog vid och en operation i Göteborg den 20 mars. Skadat brosk som låg och klämde i vänsterknäet plockades bort.

Tillbaka i basen i Eldoret i Kenya vidtog försiktig rehabträning.

– Jag följde med som bromskloss, hon fick inte springa förbi mig, berättar Lasse och skrattar.

– Dessutom körde jag en del lättare styrkeövningar, med kroppen som vikt. När jag kunde börja jogga fick jag köra fem minuter och öka på lite varje dag. Jag gick också en hel del, förklarar Isabellah.

Innan skadan tränade hon mer än de allra flesta manliga svenska elitlånglöparna. En dagsdos kunde ligga på ett maratonlopp.

– Det handlar mycket om långa pass. På tretimmarspassen hann hon tre-fyra kilometer längre än motsvarande tid året innan, säger Lasse.

Veckan innan påsk kom Isabellah tillbaka till Vishult i Blekinge.

– Jag saknar träningen i Kenya. Där hade jag bra sparring av killar som gör runt 60 minuter på en halvmara, det finns hur många som helst. I Sverige tränar jag ensam, det tycker jag är lite trist, berättar Isabellah.

Humöret verkar det ändå inte vara något fel på.

isabellah_3

– Jag ska ge allt i Göteborg, men det blir tufft. Jämfört med innan skadan så får jag kämpa mycket mer nu för att nå samma tider på till exempel intervaller, då flöt det bara på, säger hon.

Lasse Andersson försöker få henne att tänka annorlunda.

– Det vanligaste felet en aktiv gör efter en skada är att tänka och låsa fast sig vid hur formen var precis innan skadan kom. Tänk istället hur det var för ett år, eller två år sedan. Då kanske inte skillnaden är så stor. Det är så Isabellah måste tänka.

Glädjen över att kunna träna igen finns där.

– Att kunna röra min kropp igen känns befriande. Jag har accepterat vad som hänt. Nu ser jag bara framåt, förklarar Isabellah.

På lördag väntar GöteborgsVarvets halvmara mot riktigt hårt motstånd.

– Klart jag vill placera mig bra. Men det viktigaste är att lyssna på kroppen.

Går allt som det ska så står hon på startlinjen i Stockholm Marathon helgen efter.

– Det siktar jag på. Löpning är mitt jobb, jag är nog lite hårdare än de flesta, säger Isabellah och skrattar.

– På en mara behöver jag inte springa så snabbt. Det gäller mer att hålla en jämn fart, fortsätter hon.

Direkt efter en eventuell start i Stockholm Marathon åker Isabellah tillbaka till Kenya för att träna på hög höjd inför VM i Sydkorea där kvinnliga maratonloppet avgörs 27 augusti.

– Jag blev verkligen glad när jag blev uttagen till VM förra veckan som en av de fem första. Det är jag stolt över. Det ska också blir skönt att komma tillbaka till Kenya och få sparring, det behöver jag, berättar Isabellah.

Efter tre raka andraplatser i GöteborgsVarvet fanns förhoppningar om att Isabellah Andersson skulle konkurrera om segern i år. Även i full form hade Isabellah fått svårt att ta hem segern.

isabellah_1 

– Alla internationella managers har GöteborgsVarvet på sina maillistor och vill få med aktiva. Vi är ett etablerat storlopp och det får till följd att startlistan ser ut på ungefär samma sätt som i andra stora lopp, en total dominans av kenyaner och etiopier, säger Per Crona, ansvarig för elitlöparna.

På förhand känns Atsede Bayisa som den främsta segerkandidaten.

 

Här är de hetaste segerkandidaterna i damklassen i GöteborgsVarvet:

 

101 Isabellah Andersson, Hässelby SK,  PR 70.02 / 2.23,41
Efter tre raka andraplatser hoppades man att det var dags för Isabellah i år. Speciellt efter hennes suveräna rekordlopp 2.23,41 i vintras. Knäsmärtor krävde titthålskirurgi någon månad senare. Rehabiliteringen har gått bra och Isabellah är igång med tuff träning igen sedan ett par veckor tillbaks. Mot den bakgrunden skall vi dock inte se henne som en segerkandidat. Varvet kommer som ett led i uppbyggnadsträningen efter skadan.


102 Atsede Bayisa, Etiopien,  PR 68.42 / 2.22,04
Här snackar vi om allra yttersta världselit. Bayisa vann Paris Maraton såväl 2009 som 2010, vid det senare tillfällen på ypperliga 2.22,04. Vid årets London Maraton var hon länge med i slutstriden och kom in som femma på 2.23,50. Har representerat Etiopien i VM på såväl halv- som helmara. Det är svårt att inte se henne som huvudfavorit i årets lopp.

atsede-bayisa

Atsede Bayisa, Etiopien104 Firehiwot Dado Tufa, Etiopien,  PR 69.26 / 2.24,13
Etiopskans treåriga segersvit i storloppet Rom Maraton är en riktigt tung merit. Årets (20 mars) segertid 2.24,13 placerar henne som tolva på årets världsstatistik. Hennes personbästa på halva sträckan är 2 sekunder under gällande banrekord för GöteborgsVarvet.

105 Joyce Chepkirui, Kenya,  PR 69.25
Ung kenyanska (född 1991) som redan debuterat internationellt med en stark femteplats vid VM i halvmaraton 2010. En utpräglad specialist på sträckan: Sprang elva  halvmaror 2010. De tre sista gick på 69.30-69.25-69.36. I vår har hon hunnit med en seger i Lagio Maggiore på 71.18. 


106 Tadelech Bekele Alemu, Etiopien,    PR 73.00
Lanseras av Adidas löparstall som en kommande storlöpare. Den internationella debuten gav en andraplats vid Belgrads halvmara som beskrivs som krävande och långsam. Den här 91-an skall man nog hålla ett extra öga på.


107 Edinah Kwambai, Kenya,  PR 70.52

Sprang sin senaste halvmara så sent som den 8 maj och hade då 71.50 på en andraplats i Albacete, Spanien. Med det var hon en knapp minut från det personliga rekord (70.52) som gäller sedan ifjol. I söndags (15 maj) vann hon så ett lopp över 10 km i Bristol på storfina 32.36. Uppenbarligen en tjej i form.


108  Pamela Lisoreng, Kenya,  PR 71.33

23-åring med 71.33 från oktober 2010 som toppnotering. Har sprungit två gatlopp över 10 km i Tyskland under april månad. Tiderna 32.44 och 32.48 talar för en möjlig topplacering här i Göteborg


109  Lucia Mwihaki Kimani, Bosnien&Herzegovina,  PR 72.55 / 2.35.47
Som namnet avslöjar har hon sina rötter i Kenya. Sedan 2007 representerar hon dock B&H och deltog på maraton vid OS i Peking 2008. 17 april sprang hon Belgrad Maraton på 2.36.57 under svåra yttre förhållanden.


111 Eunice Kales, Kenya,  PR 69.50
Sent anmäld kenyanska med imponerande personrekord vilket hon noterade i Berlin 2010. Hon har även sprungit snabbt i år. Vid det omtalade rekordloppet i Ras Al Khaimah sprang hon på 70.41 i februari.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här