Vem är jag?

1
227

Hej, hej!

Som ny bloggare här på Spring LFA tänkte jag att det kunde vara på sin plats att introducera mig själv. Jag är en ung kille på 22 år, inte helt olik andra fullt normala 22-åringar förutom mitt intresse för att springa runt en röd oval. Jag är född i Sundbyberg och flyttade till Hässelby precis innan jag skulle starta grundskolan. Där har jag bott fram tills för två år sedan (med ett kort avbrott för utbytesstudier i USA som 16-åring).

Intresset för idrott föddes tidigt. Jag spelade fotboll så tidigt som jag kan minnas och när jag började grundskolan började jag också med skridskoskola vilket eskalerade till en ishockeykarriär. Friidrott blev det inte speciellt ofta. Idrottsintresset har delats av hela min familj. Min syster höll också på med idrott tidigt och båda mina föräldrar har varit aktiva på hög nivå i Sverige. Min mamma var en duktig sprinter och längdhoppare och har sprungit 2.15 på 800 m. Min pappa, Johan, har många landskamperoch SM-medaljer under bältet och har sprungit 3.39 på 1500m.

Jag var väll aldrig någon stjärna i de idrotter jag höll på med, löpning inkluderat. Det släppte någonstans när jag var 15 år och började träna lite mer löpning, då jag tröttnat på hockeyn och fotbollen, och tog mina första USM-medaljer. Sedan dess har det blivit ännu flera SM-medaljer och en del landskamper och internationella mästerskap.

Idag bor och tränar jag i Albuquerque som ligger i den amerikanska delstaten New Mexico. Jag går på stadens universitet, University of New Mexico, där jag tränar och tävlar med skolans terräng- och friidrottslag. Vi har en mycket stark grupp med medel- och långdistanslöpare, flera som skulle platsa i de flesta svenska landslag. Jag tränas där av Joe Franklin som är en av de mest meriterade amerikanska tränarna. Hemma tränas jag av min pappa, Johan Engholm. Univeristetet tävlar i NCAA, National Collegiate Athletics Association, vilket är det centrala organet för collegeidrottandet i USA. Vi tävlar i ”Division I”, vilket är den högsta nivån i universitetsidrotten. Konkurrensen är stenhård på den här nivån, inte mycket sämre än den europeiska elitnivån. De flesta av de idag ledande amerikanska löparna har kommit ur NCAA-systemet, vilket är en av anledningarna till att jag idag befinner mig där jag är.

I USA studerar jag ekonomi och statistik vid sidan av löpningen och försöker i allmänhet att leva ”The American Dream” (vad det nu innebär..)

IMG_4625

Häromsenast har jag avslutat en lång terrängsäsong borta i USA, som avrundades med en 78:e plats trots avtrampad sko i stenhård konkurrens, och tävlat på Terräng-EM där jag blivit känd som ”han som kom 6:a”, eller utav svensk media som: ”vem?”

Mitt mål med denna bloggen är att skriva om elitlöpning, USA-touren och allt som i allmänhet berör min satsning. Jag hoppas att ni är intresserade av att läsa mer (jag kan t o m vara rätt rolig ibland)!

På återläsande!

P.S. Namnet ”Breaking Four” har två kopplingar. Först och främst kommer ’Breaking’ ifrån den mycket populära amerikanska TV-serien ”Breaking Bad” som utspelar sig i Albuquerque där jag bor. Sedan mixas ’Four’ in som en referens på drömgränsen på en engelsk mil, ”the Four Minute Mile” eller ”Dream mile”. I övrigt så är det under fyra minuter jag hoppas springa nu i vinter på en ”majl” och sälla mig till en mycket exklusiv skara löpare, samt slå det svenska inomhusrekordet.

 

Föregående artikelSuccé för Elmar på terräng-EM – startar ny blogg på Springlfa.se
Nästa artikelBakverk och fartlek
Breaking four Namn: Elmar Engholm. Född: 1992. Bor: Stockholm Familj: Mamma, pappa och syster Jobb: Kredithandläggare och statistiker på S & A Sverige AB Klubb: Hässelby SK. Tränare: Ett exklusivt samarbete mellan Johan Engholm och Elmar Engholm Meriter: 20+ SM-medaljer på olika nivåer, flera internationella senior- och juniormästerskap samt NCAA mästerskap, 3:a med HSK i juniorklassen i Europacupen i terräng, brons i lag och 6:a individuellt i M22-klassen på EM i terräng och Finnkampsvinnare 2016 & 2017. Favoritsträcka: 1500 m Personliga rekord: 800 m: 1.48,19, 1500 m: 3.39,75, Engelsk mil: 3:58,74, 3000 m hinder: 8.37,44, 3000 m: 8:04,44. Vill med löpningen: Slå rekord, vinna mästerskap och ha kul. Ser fram emot: Finnkampens efterfest

1 KOMMENTAR

  1. Det ska bli spännande att följa din blogg! Det har saknats en elitlöpande medeldistansare här tycker jag. :-)

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här