Hem Aktuellt Vi närmar oss den riktiga toppen..

Vi närmar oss den riktiga toppen..

0

Jakten på Sveriges bästa motionsspår presenterar idag placering 68 till 71, tidigare spår hittar ni i här: (LÄNK) Här på sajten fortsätter vi nedräkningen med jämna mellanrum, de 10 sista presenteras i nästa utgåva av Spring. Missa inte den, är du inte medlem – bli medlem här: 

 71. Viby friluftscentrum, Håbo, Poäng: 30,333

Hippt och fräscht

När det finns andra kommuner med förvillande lika namn som Habo och Heby ter det sig lite märkligt att hänga fast vid det gamla häradsnamnet Håbo. Varför inte döpa om kommunen efter centralorten Bålsta, eller vore det för likt Båstad? Strax utanför Bålsta hittar vi i alla fall Viby friluftscentrum. Innan vi berättar om motionsspåren måste vi nämna utegymmet: Vi använder ofta ordet fräscht för att beskriva utegym runtom i landet, men det här är nog det fräschaste utegymmet av dem alla. Stilrena metallkonstruktioner i grå och himmelsblå toner på ett tjockt lager spån. Övningarna liknar den klassiska gympasalens med rep och skivstång, ribbstänger och ringar, men utomhusmiljön känns som ett ordentligt lyft. Ska vi istället hitta ett ord för att beskriva motionsspåren så räcker ‘tydlighet’ långt. Tydligheten börjar redan vid vägvisningen, fortsätter vid parkeringen och vandrar sedan vidare, via spårkartan och sedan hela vägen runt spåren. Det går inte att göra fel. Både utbud och anläggning är mindre än det man kan hitta längre ner på topplistan men allt som finns här är träffsäkert utformat och så bra det kan bli. Lägg till det gemytlig glesväxt tallskog med en riklig mängd öppna små berghällar, hela fem kilometer elbelysning samt en småkuperad och härlig höjdprofil så har ni en motionscentral vi mer än gärna återvänder till! Några andra som gärna återvänder och dessutom verkar göra det rätt ofta är Bålsta IK:s löparsektion, Långskubbarna. Det är de som ligger bakom den hurtiga och välkomnande inbjudan som sitter uppskruvad på anslagstavlan. Förutom fartgrupper för alla utlovas också gemenskap, bastu, fika, fester och resor. Och på tal om Bålsta IK är det här en av landets främsta friidrottare, den genomtrevlige spjutkastaren Kim Amb kör sina genomblödningspass. Cool enough for ya?

70. Lill-Ola, Landskrona, Poäng: 30,335

Kustnära motionsspårssafari

Det finns en fråga som inte går att blunda för. Vem tusan är Lill-Ola? I det gamla fiskeläget Borstahusen strax söder om motionsspåren berättas att Lill-Ola var en fiskare som drabbades av kärleksbekymmer. Till slut stod han inte ut mer och hängde sig i ett träd i närheten. Mot en så tragisk bakgrund lyser Lill-Olas motionsspår starkare än månen om natten. På ett sätt är spåren en udda fågel på vår lista: Halva spårlängden utgörs av en vändslinga, något vi brukar betrakta med viss skepsis. Men är det någonstans man ska ha vändspår är det väl just här. Vid kusten, med utsikt över Ven och Öresund. Det är rätt fint. Skulle det ändå inte passa finns här en spårtavla med information om inte bara Lill-Ola utan också alla andra motionsspår i området. Några kilometer norrut finns en uppmärkt naturstig på drygt 3km och söderut finns det flera mindre motionsspår som tillsammans täcker nästan hela den fem kilometer långa kustlinjen från Lill-Ola ner till centrala Landskrona. Även om de inte officiellt hänger ihop så kan de utan större bekymmer kombineras ihop till riktigt långpass. Ett motionsspårssafari? De flesta spåren verkar kunna erbjuda havssutsikt, men därutöver varierar deras omgivning på en skala från citadell och stadsbebyggelse i syd till natursköna Sandbergen i norr. Lill-Olaspåret placerar sig någonstans i mitten, till stor del omgivet av öppen parkmiljö med en populär badstrand och brygga alldeles inpå. Det är grönt, skönt, mysigt med havsutsikten och så vidare, men är det verkligen Landskronas bästa motionsspår? Vi har ju faktiskt inte testat alla. Det vi vet säkert är att Lill-Olaspåret åtminstone är områdets längsta klassiska elljusspår. Och så vet vi att spåret håller tillräckligt hög klass för att platsa på den tuffa topplistan över Sveriges bästa motionsspår. Det gör inte vilket spår som helst!

69. Mösseberg, Falköping, Poäng: 30,420

Exotiska sluttningar

Västgötabergen är ett annat sånt där naturföremål som vi kommer att besöka flera gånger på den här listan. Det blir tyvärr ingen tripp till lederna och skidspåren på Kinnekulle, som annars är det mest säregna av bergen. Från sitt läge alldeles intill Vänern reser det sig mer än 250 meter över vattenytan och bjuder på en magnifik, kanske oslagbar utsikt över odlingslandskapet på östsidan. Särskilt häftigt är det att nattetid få se byarnas ljus utspridda på den mörka slätten. Nästan lika cool utsikt och betydligt bättre motionsspår hittar vi på toppen av Mösseberg. Med sin tvärbranta sluttning ner mot Falköping och pannkaksplatta topp är det ett skolboksexempel på platåberg. Dessa karaktärsdrag blir extra tydliga på det lila tiokilometersspåret. För det mesta är det alldeles flackt, som när spåret samlöper med elljusspåret, men plötsligt fullständigt rasar spåret ner för berget. Vi hinner tänka att den steniga lövskogssluttnignen är unik, nästan lite exotisk, innan vi når botten. Där hinner vi inte mer än vända innan den långa nerförsbacken åtföljs av en precis lika lång uppförsbacke, lagd i serpentiner förbi branta stup. På toppen flackar det ut igen som om ingenting hade hänt. Väl uppe börjar i alla fall en trevlig sekvens av lila milen. Först passerar vi rakt genom en djurpark full av getter, hästar och höns sedan förbi ett utsiktstorn som faktiskt inte går att låta bli. 206 trappsteg ovan det redan höga berget hade vi under bättre väderförhållanden förmodligen sett hela vägen till Mariannelund. Vi får åtminstone en sällsynt mäktig utblick över Falköping. Alla dessa unika inslag (djurparken, utsiktstornet och ”The platåberg experiance”) väger upp för mindre smickrande egenskaper som det torra kalhygget uppe på toppen och den bitvis bristfälliga skyltningen. I slutändan hade vi knappast kunnat göra en topplista utan Mösseberg!

68. Blomstermåla, Mönsterås, Poäng: 30,507

Vi älskar berghällar

I kampen om länets bästa motionsspår får residensstaden Kalmar se sig besegrad av den lite mindre grannkommunen Mönsterås. Skillnaderna mellan Ålems OK:s friluftsområde och det stadsnära Stensöspåret är många. Till att börja med ligger spårcentralen mitt ute i skogen en bit utanför lilla Blomstermåla. Medan Stensö satsar på en enda välpreparerad slinga och en naturstig erbjuder Blomstermåla en uppsjö av motionsspår, många med inriktning mot trail. Nio olika löpspår och en rad olika förlängningar för att göra dem mer kuperade. Med ett utbud mellan 4 och 20 kilometer kan vi nog konstatera att det satsas minst lika mycket på MTB. MTB- och löpspåren går huvudsakligen skilda vägar, men vid den annars minimalistiska spårcentralen har de allihop förärats med ordentliga spårtavlor. Ålems OK har sin föreningslokal precis i närheten. Nymålad, röd och fin. Och stängd. Men vem behöver den? Här finns redan allt som behövs för en utmärkt löpupplevelse. Sköna stigar. Djupgrön smålandsskog. Spårlängder för alla, från de kortare elljusspåren upp till 12,2 kilometer trail. Flera av spåren går som sagt att förlänga, då med rundor som bjuder på lite extra backar. Inte för att det är så nödvändigt. Området saknar förvisso de där långa superbackarna, men mängder av branta bergknallar sätter ändå sin prägel på benen. Samtidigt passar de på att förgylla den redan härliga naturupplevelsen på ett sätt som vi har väldigt svårt att sätta ord på. Har ni aldrig sett en öppen, vitmosseklädd berghäll och instinktivt tänkt ”oh, nice”, ja då förstår ni nog inte vad vi menar. Kanske en orienterargrej. Hur som helst, Blomstermåla friluftsområde är ett ställe där vem som helst, oavsett nivå, kan få en fridfull och naturnära men samtidigt utmanande skogsupplevelse. Både till fots och till hjuls!

 

 

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Exit mobile version
X
X