Hem Träning Vila gör dig bättre

Vila gör dig bättre

1

sasongstipsvinter1

Säsongstips – Vinter

I November gäller det om att ladda om batterierna och formulera mål inför den viktiga vinterträningen. Vila och motivation handlar säsongstipset om denna gång.

Omarbetat reportage som först publicerades i Spring nr 2/2014. Text BG Nilensjö

Hoppas att alla fick till en formtopp under september–oktober. Hör gärna av er och meddela hur det gick på bg.nilensjo@springlfa.se

November. Grå, blöt och mörk – i mitt tycke årets sämsta månad. Men det går att hitta ett syfte med den här perioden också.

Efter flera tuffa löparmånader är i regel både kroppen och huvudet i behov av vila. Har man tävlat mycket finns risk att man sprungit sig mätt och saknar energi. Det är läge att gå ner i intensitet och ladda om batterierna.

Att ta tillfället i akt och bekanta sig med alternativa träningsformer – simning, promenader och crosstrainer – är bara nyttigt i ett längre perspektiv. Samtidigt ska löpningen naturligtvis inte lämnas därhän helt. Kör hälften mot normalt under en fyraveckorsperiod.

Ju längre in i november vi kommer, desto starkare blir lusten att dra igång med löpträningen på allvar igen. Det är då som jag plockar fram kalendern och formulerar mina mål för det kommande året.

Jag tror att det flesta som läser Spring tävlar, men många deltar kanske bara i ett eller två lopp per säsong. Varför inte fler?

”Mina mål styr allt jag gör”

Det finns massor av sporrande mål som man kan sätta upp. Tänk på vad du tycker är viktigast för dig under löparåret 2015 och på vad som är näst viktigast. Kanske finns det anledning att satsa på två formtoppar, en i maj och en i september?

Hur tänker jag? Mina mål styr allt jag gör. Förra hösten valde jag att ta sikte mot två viktiga perioder 2014 – vecka 13 med 3 000 meter inomhus i veteran-VM och en halvmara i Berlin och vecka 39 med Lidingöloppet.

LÄS MER: BG ger tips på formtoppning inför specifik tävling.

Under 9.30 på 3 000 meter, under 1.17 på halvmaran och under 55 minuter på Lidingöloppet 15 kilometer. Så löd de mål som jag spikade. Jag klarade de första två, men missade det sista.

Att ha långsiktiga mål kan vara väldigt tufft. Det är därför smart att bryta ner dem, sätta upp delmål och fundera på vad som krävs i form av träning för att nå ända fram.

Det finns mycket som man kan göra för att inte tappa sugen på vägen mot målen.

BG Nilensjöns fyra veckors vila för att ladda batterierna.

1. 100 mörka dagar.

I månadsskiftet november–december inleder jag en period där ambitionen är att springa åtminstone en gång varje dag i 100 dagar på raken. Lyckas jag hålla ihop träningen så bra under dessa kritiska månader har jag lagt grunden för en bra säsong. Den vetskapen sporrar mig när det tar emot.

100 löpdagar i svit är naturligtvis inte vad alla behöver. Men någon form av träningsmål är viktigt att ha. Det kan lika gärna handla om tre månader då man bestämt sig för att springa fem gånger i veckan.

2. Dagboken

Jag kommer att tjata om den i alla nummer av Spring. Skriv träningsdagbok, för statistik och sätt mål för olika testlopp – det bidrar till att höja motivationen.

3. Gå med i en klubb/löpargrupp

Att ha träningssällskap på ett par av veckans pass får de mörka månaderna att gå lite snabbare. Betrakta dessa schemalagda träningar som heliga.

4. Gör något nytt

Varför inte testa en inomhustävling eller ett vinterlopp? Sådana delmål kan ge extra energi när den behövs som mest.

November, en tråkig månad men kanske en av de viktigaste under hela året. Ladda dig själv med energi, hitta målen och motivationen som ger dig lusten att gå in nästa period och verkligen köra hela perioden. Alla vet hur många som köper gymkort, sätter nyårslöfte, med mera och sedan redan efter enstaka veckor slutar. Du ska inte tillhöra den gruppen!

NÄSTA NUMMER:

UPPBYGGNAD & START

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Exit mobile version
X
X