Terräng och trailsäsongen har nu tagit över och de flesta arenorna har stängt ner för säsongen. I helgen genomfördes Lidingöloppet med stora startfält och det är intressant att se vem av de snabba löparna som vi sett på arenorna som nu beger sig ut i skogen för att möte de vill aldrig ser på arenorna. I Borås genomförs den 7 oktober för sjunde året Rya Åsar Trail Run och långlöpareprofilen Linus Wirén är med i arrangörsstaben. Spring får en pratstund med Linus.

Vem ligger bakom Rya Åsar Trail Run?

– Jag startade loppet tillsammans med kollegan Niklas Ivarsson 2017. 2019 kom Abloc in som medarrangör när Niklas valde att hoppa av och vi startade även cykelloppet Rya Åsar MTB. Mattias Carlsson och jag är numera tävlingsledare för loppen.

Hur ser historiken ut?

– Första året körde vi bara en distans på 12 km och sedan har vi försökt ha någon nyhet varje år. Med Rya Åsar Trail Run vill vi nå både de erfarna och snabba traillöparen såväl de som är ny och inte sprungit trail tidigare. 2018 började vi även med ett lopp för alla barn mellan 6 och 13 år, Rya Åsar Kids Trail Run. 2019 blev det som sagt även ett MTB-lopp på söndagen. 2021 året körde vi för första gången även 5 km som främst går på fina grusvägar längs naturreservatet. Rya Åsar Trail Run är med i trailtouren och många riktigt starka löpare brukar kämpa om segern. 2022 vann Oskar Classon, IKHP, Rya Åsar Trail Run på herrsidan och på damsidan segrade Johanna Gelfgren, ÖIS.

Några nyheter i år?

– För de yngsta barnen mellan 6 och 8 år har vi en kortare distans på 800 meter. De äldre 9 till 13 år kör 1,8 km som tidigare. Annars är det samma distanser som senast. Vi satsar mycket på att försöka skapa en riktigt härlig stämning vid start- och målområdet tillsammans med alla deltagare, funktionärer, publik och med flera sponsorutställare som är på plats. Före och efter loppet kan man hänga i vår runner´s lounge och ta igen sig med god mat från food trucks på plats och gott fika.

Vad erbjuder ni för olika distanser?

– Huvudloppet är på 12 km. Sedan har vi Rya Åsar 5K på 5 km och Kids Trail Run på 1,8 km samt 800m. I Rya Åsar Trail Run 12 km har vi även en rolig lagtävling där det krävs tre löpare för att bilda ett lag. En damklass respektive herrklass.

Vad kan löparna förvänta sig när det gäller banorna?

– 12 km banan går på stig mixat med grusväg vid det vackra naturreservatet Rya åsar ett stenkast från centrala Borås. Loppet är på ca 400 höjdmeter. Efter ca 3 km kommer loppets stora kraftprov Djävulsbacken. I backen får alla löpare en mellantid och snabbaste dam- respektive herrlöpare tar hem backpriset. Sedan fortsätter banan med fin variation, utmanande backar och härliga vyer. 5 km-banan går främst på fina grusvägar, en kuperad och varierad bana.

Djävulsbacken

Hur många förväntar ni er som står på startlinjen?

– Vi hoppas på runt 550 till 600 deltagare.

Magasin Spring kommer ha en löpande reporter på plats och efter loppet får ni en tävlingsrapport att ta del av.

Läs mer om Rya Åsar Trail Run och anmäl er på www.ryaasartrailrun.se

Startskottet har gått 2022 och vi ser många duktiga både trail, terräng och banlöpare.