Hven Seaside run

0
234

Christian Klingebrandt ger oss en tävlingsrapport från helgen, Hven Seaside Run.

–Älskling det är ett lopp på Ven i oktober, ska vi springa?

När frugan slängde ur sig dom orden för några månader sedan var jag skeptisk. Ett lopp på Ven? Hur skulle det gå till? Efter en mindre undersökning och övertalningskampanj från min fru så anmälde vi oss till att springa 10 nautiska mil, dvs 18,52 km som enligt banprofilen påminde om en kortare version utav Lidingöloppet. Hven Seaside Run lockade en bit över 200 löpare under lördagen och det var en häftig känsla att stiga ut från vår lägenhet som ligger 30 mETER från Venterminalen och mötas av ett hav av löpare i olika klasser, kön, nivåer och med olika mål. Jag kände mig riktigt taggad men hade haft torsdagen och fredagen som ofrivillig vila då jag känt mig sjuk men vilopulsen var opåverkad båda dagarna och jag hade inga direkta symtom så det var bara att köra! Enligt rykten så var det lika många personer på väntelistan som på startlistan vilket skvallrade om ett otroligt intresse så hela Team Klingan med mig, brorsan och frugan satte sig på båten för en färd över till ön. Det var en gungig färd över då vindstyrkorna låg på upp mot 20 m/s och det diskuterades ivrigt var man skulle få motvind respektive medvind bland löparna. Själv visste jag ingenting då det var första gången någonsin jag skulle besöka Ven. Ja, ni läste rätt! Jag har bott i Landskrona sedan 1994 men aldrig varit på Ven men vilken debut det skulle bli. Efter en halvtimmes båtresa var vi framme vid start och målområdet som låg direkt när vi kom in i Bäckviken. Vi hämtade ut nummerlapparna och surrade lite med folk innan jag och brorsan drog igång uppvärmningen. Start och målområdet var livfullt med skön musik, härlig stämning, bra tillgång till toaletter och ett tält som skvallrade om den hur gott det skulle bli med gulaschsoppan och snacks som arrangörerna bjöd alla på efter loppet. (Bara en sån sak, wow!)

Båten från Landskrona till Ven
Nummerlappsutdelning

Vi insåg direkt att där var ett gäng snabba killar på plats som vi aldrig skulle rå på, bla Johannes Tegner från IF Malmö löp som nyligen sprang Helsingborg halvmaraton på 1.10. Vi snackade också med Abel Grmay, en ung kille från GF Idrott som haft en stark utveckling på senare tid men tyvärr sprang fel igår och därför hamnade lite längre bak i resultatlistan efter att ha haft en tredjeplats under stora delar av loppet. Vi bestämde oss för att gå på känsla och inte titta för mycket på klockan.

Loppet då?

Starten gick 11.30 och vi stack iväg i en grupp av tre personer. Jag, brorsan och Jacob från IF Malmö löp. Första 3 km låg vi och dansade mellan 3:47-3:54 tempo och det gick längs med havet i lä från vinden nere på havsnivå. Kuperat och en känsla likt den man har på Lidingöloppet dvs jobbigt och man behöver ha koll på var man sätter fötterna. Första backen kom strax därefter och vi jobbade oss uppåt på ön där vi skulle springa en hel del stig och gräs på öppna fält och där fick vi verkligen känna på motvinden men även sidovind som var helt brutal. Efter några kilometer löpning här uppe kom vi ner på asfaltslöpning innan det var dags att bestiga Kyrkbacken knappt halvvägs in i loppet. Det var en jäkligt lång backe men min taktik var att ta det väldigt lugnt i backarna och jag släppte brorsan och Jacob. Efter backen fick jag en grym energi på asfaltslöpningen och det trillade in km runt 3:39-3:43 och jag gick om båda två och skapade en liten lucka men tog beslutet att sakta ner och vänta in då jag inte ville riskera att hamna helt ensam i en motvind senare i loppet. Brorsan slet en del med energin här men det skulle vända. Kilometer 12 och 13 var magiska! Vi flög fram på stigen med en sån kraftig medvind i ryggen att jag nästan knuffades omkull vid ett tillfälle och höll på att falla framåt. Jag minns att jag tänkte att jag skulle gå om grabbarna här och dra för jag sprang och bromsade och hade en tro om att vi skulle ha den här medvinden in i mål men där hade jag fel. Från 15 till 17,5 km var det brutalt. Vi sprang på gräs i en ruskig motvind och det kändes som jag stod helt stilla stundtals och med någon kilometer kvar tappade jag brorsan och Jacob. De fick en lucka på ca 30 sekunder som höll sig in i mål. Brorsan sprang in på 74:22 och jag på 75:02 vilket är 4:02 och 4:03 i snittempo och långt över min förväntan. Efter målgång drack vi ett par öl, åt gulasch, pratade med andra löpare och njöt av den fina mössan vi alla fick. Ett otroligt fint och tufft lopp, någon sa att det kändes som sista 15 km på Lidingö 30 och det är nog inte långt ifrån sanningen baserat på ansträngning, underlag och backar. En fantastisk helhetsupplevelse med allt runt omkring. 10 av 10 poäng helt klart. Jäkligt stolt över frugan som sprang 18,52 km tufft lopp i 6:17 tempo. För ett år sedan började hon springa och klarade 800 meter innan hon fick pausa. Vilken utvecklig och inspiration för alla! Jag brukar alltid avsluta en tävlingsdag med att köpa en rejäl kebabpizza på kvällen men jag var så sjukt sliten att den fick avnjutas dagen efter i stället vilket är ännu ett betyg och bekräftelse på hur jäkla tufft det är att springa Hven Seaside Run! Stort grattis till alla som fullföljde loppet och tack till arrangörerna! Team Klingan kommer absolut tillbaka nästa år!

Belöningen, en härlig gulashsoppa

FILM: https://www.youtube.com/watch?v=ynerSHu13AI

RESULTAT: https://taklto.com/results/HSR/2023/ResultatlistaHSR_2023.pdf?fbclid=IwAR3TlUEhc6pgAVEWOHpA42TAT72Plmn0s1v6Uyu3Jkw18AbUIArgEpDRxGI

Andreas & Christian
Grym prestation av fru Klingebrandt

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här