De galna reglerna fortsätter sätta stopp för motionsloppen i Sverige

2
1335

1 124 löpare i mål i Helsingfors halvmaraton idag. På de bilder jag sett så verkar publik ha varit förbjudet och arrangören har coronaanpassat eventet. Mitt i storstan Helsingfors. Samma dag i Sverige så slet arrangören av Lidingöloppet med att få det hela att fungera med de galna regler som finns här. De lyckades få till flera elitstarter i skogen med minimalt med löpare och givetvis utan publik. Men ingen samling av den breda motionsmassan.

Bild från dagens halvmara i Helsingfors.

Undrar när vi som arrangerar lopp i Sverige verkligen får chansen att visa att vi kan ta ansvar?
Var på ett köpcentrum idag, där det säkert var 2000-3000 pers inomhus samtidigt. Undrar om alla var friska och krya, vilket brukar vara fallet när man deltar i motionslopp. Har man symptom, typ huvudvärk, feber, hosta, ska man inte aktivera sig fysiskt, varken innan, under eller efter coronapandemin. Det handlar om sunt förnuft.
Vice statsepidemiolog Anders Wallensten sa nyligen i en intervju att risken att smittas utomhus är betydligt lägre, och speciellt om man är i rörelse, än vad det är att smittas inomhus.
Men att vara mer än 50 personer i ett motionslopp, då inräknat, deltagare, funktionärer och publik går inte. Till och med tillståndsgivande polis tycker det är helt bananas.
Skulle det vara rättvist, och mer säkert ur smittspridningssynpunkt, så borde det stå vakter vid alla köpcentrum i Sverige som släpper in max 50 köpsugna kunder åt gången, egentligen inte så många heller om man ska räkna med de som jobbar i köpcentrat, men jag bjuder på det. Sedan får inte nästa grupp gå in i köpcentrat förrens alla i den första gruppen har lämnat inte bara köpcentrat, utan också ha satt sig i sina bilar och åkt därifrån.
Folkhälsomyndigheten vidhåller att 500 personer skulle fungera nu, men jag vet inte om det bara är publik som då ska undantas från 50-regeln. Då skulle vi kunna arrangera lopp med 50 deltagare, eller förlåt 40 om vi också är 10 funktionärer, och ha 500 personer i publik på numrerade stolar utmed banan. Fan, vad logiskt och bra.

Bild från dagens halvmara i Helsingfors med 1 124 deltagare i mål.

Men även om FHM tycker att 500 pers är okej, så säger regeringen ifrån. Helt plötsligt vet regeringen bättre än FHM, som de slaviskt följt varje råd från tidigare.
Jag har skrivit det förut och jag gör det igen. Som arrangör går det att i tävlingsreglerna/inbjudan till exempel bestämma att du måste vara folkbokförd i en viss kommun eller i ett visst län för att få delta i loppet. Det går att anpassa starttider och målgång för att minimera att mycket folk samlas på en och samma plats. Allt för att minska risken för smittspridning.
Finns förstås mycket mer att skriva om detta ämne när det gäller till exempel sämre folkhälsa, vilken är en uppenbar risk när folk inte längre har någon ”morot” att se fram emot och kanske slutar att motionera, eller aldrig börjar. Kanske åker de till ett köpcentrum istället.
Fotnot: Finland lättade på sina restriktioner i slutet av augusti  från max 500 personer i folksamnlingar till obegränsat antal ”så länge avstånd hålls”.

Föregående artikelDubbla banrekord i Lidingöloppets elitklasser
Nästa artikelSub 29 av David på tio kilometer landsvägslöpning
Redaktören har ordet Namn: Mikael Grip. Bor: Krokek (utanför Norrköping). Meriter: Silvermedalj på 800 meter från Tiwaz. Open 1979 och en bronsmedalj från 1981. Deltog i press-EM Göteborg 2006 på 800 meter. Har genomfört två Lidingölopp. Flera Grabbhalvor bland de 100 bästa. Tvåa i Kvarseborundan (2009). Personliga rekord: Fem km landsväg: 18.10. Tio km: 37.35. Halvmaraton 1.23,16. Favoritsträcka: Letar fortfarande. Vill med löpningen: Må bra, orka mer och därigenom göra det jag vill i livet. Roligaste löpminne: När jag 2006 var i Atlasbergen i Marocko och följde Sveriges då bästa maratonlöpare Said Regragui. Ser fram emot: Att utveckla Spring Löpning För Alla till någonting riktigt bra för alla löpare i Sverige.

2 KOMMENTARER

  1. Det är skumt med motionsloppen. Inom orienteringen har vi ju nu i höst haft tävlingar med fler än 50 deltagare. Har fungerat genom att sprida ut starterna på en hel dag, och att inte ha tävlingscentrum, dusch eller marka. Gå till start direkt från parkeringen och åka hem direkt man är klar. Något liknande kunde väl löpartävlingar köra med?

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här