Årets manliga löpare och årets prestation

0
142

Sist ut i presentationen av årets prestationer 2022 är två kategorier, årets manliga löpare och årets prestation. När jag skrev artikel i magasinet valde jag rubriken ”Decenniets prestation” för så stort är det som Andreas Almgren gjorde i Bryssel i september i fjol. Anders Gärderuds rekord på 5000 meter hade stått sig i 46 år, en otroligt bra tid på 13.17,59. Många har försökt att slå det rekordet och en del har varit närma men Andreas fullständigt krossade det med fantastiska 13.01,70 – det är en helt annan division, nästan overkligt. Fortfarande får jag gåshud när jag skriver 13.01,70… och visst blev han både årets manliga löpare och gjorde årets prestation, det var ingen tvekan.

Rubrik: Decenniets prestation!

Nominering:

Andreas har gjort prestationer som är svåra att konkurrera med, det visade sig både i nomineringen till manliga löpare och prestation att hans 2022 var episkt. En dubbelseger här är ingen större sensation, Andreas är helt enkelt löparnas löpare just nu.

Årets löpare, hur känns det?

– Kul att mina prestationer uppskattas. Jag jobbar på för nya bra lopp under 2023.

Vilken prestation under året ser du som din största? 

– 5000 meter i Bryssel var nog det största, men även 7.34 på 3000 meter i februari i Lievin var riktigt bra. Det la själva grunden för sommaren.

Hur rankar du året generellt? 

– Jag sprang inte så många lopp men i princip varje tävling var bra så jag får nog säga att det är min bästa säsong hittills.

Varför gick det så bra 2022?

– Jag hade en väldigt bra träningsperiod mellan juni 2021 till mars 2022 så det la en viktig grund och stabilitet.

Vad är ambitionerna under 2023? 

– Jag hoppas kunna förbättra mina personliga rekord och dessutom göra ett riktigt bra VM i Ungern.

2021 vann Andreas kategorin årets prestation då han slog svenskt rekord på 3000 meter inomhus två gånger, först med omdebatterade ”träningsskor” och sedan med normala spikskor. 2022 var det hans 13.01,70 på 5000 meter som blev årets prestation.

Vad är det första du tänker på när du tänker på loppet?

–Jag tänker på hur fokuserad och målmedveten jag var innan loppet. Jag var väldigt säker på att jag hade en hög kapacitet och jag var väldigt glad över att kunna visa det.

Vad var planen innan start?

–Jag visste vilka mellantider jag skulle ha för att springa på 13.07 och kvala till VM och var helt säker på att jag kunde fixa det. Planen var enkel, bara att försöka hålla det.

Känslan efteråt?

Det är en känsla som är svår att beskriva. Lättnad, fullständig lycka, extas, tomhet, mållöshet. En mix av det mesta.

Vad gör dig till Sveriges bästa 3 och 5000 meters löpare genom alla tider?

–Det är ju svårt att säga. Men, kan väl vara en blandning av genetik, målmedvetenhet, en träningsfilosofi som passar mig och framför allt ett väldigt bra team runt mig.

Vilket blir det viktigaste loppet 2023?

–5000 meter på VM är helt klart det viktigaste, allt jag gör under hösten, vintern, våren och sommaren ska leda till en formtopp i slutet av augusti i Ungern.

Nu har ni fått alla vinnarna – nästa år är det dags igen- Häng gärna med i vad som händer inom svensk löpning genom att prenumerera på magasinet som både ska inspirera och vara ett skyltfönster får våra duktiga löpare. https://springlfa.se/shop/

Arkivbild. Foto Deca Text&bild

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här