Dagens medlem…

0
213

Dagens medlem är löpare och har dessutom ett riktigt grymt CV som schackspelare inser jag när jag träffar honom. Den 24:e stormästaren i Sverige och driver numera schackens motsvarighet till Spring. Möt Axel Smith från Lund.

Foto: Björnstorps IF

Vi träffas i samband med ett 3 000 meters lopp i Hässleholm, Axel berättar om sin bakgrund och jag funderar lite, kan man ha nytta av sina schackerfarenheter som löpare? Läs om Axel här. Kanske inte så mycket på den nivån vi befinner oss, men de är ju experter på taktik och strategi, så vid ett arenalopp skulle man kanske….. Och det är faktiskt så att Axel ska springa 5 000 meter nästa vecka. Han kör sitt lopp i Lund, men det finns möjlighet även i Halmstad, Göteborg och Helsingborg. Jag hoppas att ni alla tar möjligheten att vara med. Fungerar detta så kommer vi utöka med många nya orter 2018, 2-3 arenalopp per år. Det är verkligen superkul, en bra värdemätare och klockrent att ha som en del i sin träning. Häng på – se https://springlfa.se/spring-5000/

Vem är då Axel Smith?

Jag är en Lundabo som började springa för att hålla mig i form som schackspelare. Schacket tjänade på det ett tag, men efter att ha spelat på heltid i några år har jag nästan slutat för att få tid att springa.

Vad driver dig?

Förutom stegringar är allt kul, så jag har inget bra svar på det.

Hur tränar du?

Två intervallpass i veckan med Björnstorp, och då och då med Ekmans löpare. Transportlöpning när det finns dusch, men kontoret är bara 30 meter hemifrån, så det ger inte mycket mening. Fyller upp med vad som känns bra, men försöker ha marginal för att inte riskera skador.

Hur har året varit?

Har testat alla distanser från 60 meter till maraton och märkt att det inte är lika mycket motionstävling över sprint. Har ändå lyckats undvika sistaplatsen ibland – när någon blivit diskad för tjuvstart. Roligaste loppet var Långlöparnas kväll på Stockholm Stadion. I början på sista varvet tyckte jag att jag hade kontroll på måltiden och sprang defensivt för att inte riskera mjölksyra. Sedan ropade speakern på upploppet och väl i mål var det 24 hundradelar till godo.

Ambitioner framåt?

Att inte titta för mycket på GPS-klockan. Sedan sa min bror en gång att han hade velat kunna ta ut sig tills han spydde. Det lät som ett bra mål, men ingen av oss är nära. En mer realistisk ambition är att ändra inställning när tröttheten kommer mot slutet av ett lopp. Tidigare tänkte jag att om jag bara härdade ut behövde jag aldrig mera springa. Ganska märkligt straff. Försöker i stället tänka att jag springer just för att få känna den tröttheten.

Du ska springa Spring 5000m – berätta.

Jag skulle vara i Stockholm då och du försökte få till loppet där, men ingen klubb ville arrangera. Så det var bara att avboka resan. Nu går de miste om turistintäkter och skattekronor… Gillar det monotona med banlopp!

Du har gått med i Springklubben, varför?

För att stödja initiativet och få inspiration. Sedan början på året skriver jag på en reportagebok där en löpare är en av huvudpersonerna. Utmaningen är att skriva för både insatta och för allmänheten, som inte är intresserade av kilometertider och veckomängder. Förlaget vill nog inte att jag säger mer, men den kommer någon gång under 2018.

Tack för intervjun.

Vänta, du har glömt en sak.

Vadå?

Man ska alltid avsluta med att fråga om det är något annat man borde fråga om.

Okej. Så är det något annat jag borde fråga om?

Nä :)

Tack Axel, visst blir alla sugna på att avsluta sommaren med 5 000 meter på bana nu? In och anmäl er, det kommer verkligen bli kul… Hoppas Axel klarar sin måltid med några hundradelar igen..

Vill du läsa om svensk löpning, profiler, träning, klubbar, forskning, hälsa, tävlingar, mycket trail och ultra, och olika livsöden med mera och samtidigt stödja svensk löpning – gör som Axel, teckna dig här om du vill ha nästa nummer.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här