Dagens Springmedlem…

0
144

Dagens utvalda Springmedlem är en f.d elitlöpare, bördig från Helsingborg men nu boende och verksam i Stockholm, Andreas Carlborg.

Andreas 10 000m 2016
Andreas 10 000m 2016

Andreas har jag många häftiga minnen med under många år. Det mest galna är nog hans första Lidingölopp, vi delade bil upp från Helsingborg. Jag är äldre och erfaren, berättade om loppet som jag sprungit en gång innan. Ta det lugnt, spara krafter – det är grymt jobbigt sista milen… jovars – vi sprang tillsammans till ca 20km, tror vi passerade på 1:18,30, jag hade 42 minuter sista milen, Andreas sträckte ut lite och hade under 35 på den milen :) Just Lidingöloppet är förmodligen där Andreas lyckats bäst, 1:40 och andra svensk det året. Halvmaran på 1:06 är inget att skämmas över heller :)

Vem är Andreas Carlborg?

Jag är en fd elitlöpare som utbildade mig till läkare och förflyttade mitt fokus från löpningen till yrket under ett antal år. Har kommit tillbaka några gånger, bland annat gjorde jag ett bra TG SM I Hammarby för några år sedan. Idag består mycket av träningen av transportlöpning till och från jobbet på S:t Görans sjukhus. De kvalitetspass jag kör jag oftast med Szalkai och ganska ofta på Bosön. Vid sidan om jobbet så är jag även ordförande i Spårvägen FK så har kvar mycket intressen i löpningen och friidrotten.

Vad säger du om 2016 så här långt?

Det har varit lite blandade resultat främst pga skavanker men ändå mycket nöjd att jag lyckades gå under 35 på milen (34.27 Stockholm Stadion) som var ett centralt mål för året. Jag hade en god känsla hela vägen och avslutade andra halvan snabbare än första. Årets sämsta var väl IS Götas träningstävling på Heden i förra veckan då jag precis tog mig under 3 min på stela ben under deras 1000m lopp. Jag tränar väldigt lite fart numera. Haft problem med en slemsäck i hälen hela året så periodvis har träningen varit påverkad.

Resten av 2016, ambitioner, mål, tävlingar?

Kommer sannolikt springa VSM på 5000m i Söderhamn och hoppas i så fall på en tid en bit under 17 minuter. Dessutom hoppas jag få ordning på min häl. Annars har jag inga specifika mål framöver utan jag tar det lite som det kommer och tränar när lusten faller på. Eventuellt blir det något 10km gatulopp senare i sommar. Har även lovat mig själv att bli lite mer aktiv i gymmet också. I höst blir det kanske något lopp utomlands för att ha en målbild och för att få träningsmotivation.

Du har gått med i Springklubben, varför?

Allt som lyfter svensk löpning är positivt och Springklubben är något som bidrar på ett konstruktivt sätt att sprida kunskap och information om löpningen i Sverige. Det är ju extra roligt att se att vi är inne i en mycket stark period på medel/lång distans där vi hävdar oss internationellt. Allt var inte bättre förr!

Har ett litet önskemål – Jag skulle vilja att ni belyser och fördjupar er mer i fysiologi och speciellt träningslära med inriktning mot distanslöpning för att ser vilket evidens det finns för olika träningsmetoder och även titta på konkreta exempel ut detta perspektiv.

Tack Andreas – kul att ha med dig på några pass i Helsingborg. Jag gillar när de yngre löparna undrar vem du är, ”1:40 på Lidingö” – ögonen blir stora som tekoppar :) Vill du också bidra till utvecklingen av svensk löpning? Kanske läsa om olika träningsläror? Gå med i Springklubben – http://spring.pren.nu/

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här