Dagens Springmedlem…

0
71

Idag träffar vi Mikael Engqvist från Helsingborg, eller är det Gurgeltorsk?

Mikael Engqvist
Mikael Engqvist

Bor man i Helsingborg och springer så vet man vem Gurgeltorsk är. Vet inte om han springer flest kilometer av alla i Helsingborg, kan vara så.. men jag vet att han tar flest selfies av alla. Han dokumenterar alla pass på jogg.se och skriver men inlevelse om varje kilometer han springer. En riktig ambassadör för vår sport.

Vem är Micke Engqvist, varför gurgelstorsk?

Mikael Engqvist är soffpotatisen som 2011 bestämde sig för att soffan var lite väl bekväm. Jag hade visserligen joggat något enstaka pass i veckan på 5-6 km och spelat innebandy. Men midjemåttet behövde hyfsas till och flåset förbättras. Nya skor inhandlades och jag började strukturera upp träningen lite. I slutet av 2013 gick jag med i IS Göta för att lyfta mig ytterligare. Har under dessa åren förbättrat min miltid från ca 44 min till strax under 40 min och marstiden från 4:04 till 3:09. Även om jag tycker det är kul att förbättra tider har jag det senaste året insett att det är vardagslöpningen och inte tiderna som driver mig. Ett hårt intervallpass med 2-3 kompisar, ett crosspass med Göta eller ett långt trailpass med ett gott gäng är mycket viktigare för mig än tiderna. Det visar i och för sig att genom all den roliga träningen så kommer tiderna i alla fall. Resan har tagit mig från att jogga 5 km till att i fjol springa Ultravasan och tokiga upptåg som att skippa Malmömilen för att istället spring Helsingborg-Malmö och heja på kompisarna som sprang loppet. Nu kom vi aldrig dit, utan hamnade i Barsebäck 2 gånger.

Gurgeltorsk? Ja du……… Det är inte konstigare än att jag fick ett tokbryt när jag skulle beställa en sak på nätet (inte löparskor!) där man var tvungen att skapa ett användarnamn för att logga in. Och efter 97 försök med olika varianter på Mikael så drog jag till med det konstigaste jag kunde komma på och då dök Gurgeltorsk upp. Har man läst om ”den allgalaktiska gurgelbrännaren” i Liftaren guide till galaxen så är det egentligen inget konstigt alls. När jag sedan skapade ett Instagramkonto så följde Gurgeltorsk med. Gillar man inte bilder på löpning, mat och konstig (god) öl så ska man inte följa mig på Instagram annars är det fritt fram.

Vad säger du om 2016 så långt?

2016 har varit ett riktigt bra löparår för mig. Jag har sprungit mer än någonsin. Förutom nästan två veckor med bihåleinflammation så har jag varit frisk och skadefri. Det känns verkligen att kontinuiteten har fått effekt. Jag sprang Österlen Lill-Ultra i April där jag slutade 18:e och Stockholm marathon i Juni där jag tyvärr sprang med bihåleinflammation (utan att veta om det) Men lyckades ändå komma i mål på 3:16 vilket jag är nöjd med. På den negativa sidan har jag inte hunnit träna med Göta så mycket som jag skulle vilja. Det får bli skärpning på det framöver.

 

Gurgeltorsk
Gurgeltorsk

Resten av 2016, ambitioner, mål, tävlingar?

Jag ska försöka att behålla kontinuiteten i träningen framöver och bli bättre på att komplettera med styrketräning. Tävlingsmässigt framöver så tänkte jag springa Pålsjöterrängen och Prinsens minne. Mest som träning för att få upp farten lite. Sen har jag Sälen Fjällmaraton i slutet av augusti. Men det blir mest som löparturist eftersom det ingår i en resa på 4 dagar där jag kommer att springa varje dag så det blir ingen vansinnessatsning direkt. Årets stora mål är Amsterdam marathon i oktober där jag ska försöka förbättra förra årets PB med 5 min så jag kommer ner under 3:05. Dessförinnan tänkte jag hyfsa till tiden på halvmaran av bara farten genom att springa Köpenhamn halvmara i september.

Du har gått med i Springklubben, varför?

Detta var en självklarhet. Tidningen Spring var något jag såg fram emot inför varje nummer och den har varit saknad sedan senaste utgåvan i februari. En tidning som fokuserar på svensk löpning med porträtt på svenska topp-profiler och massor med fina tips om träning kan löparsverige inte vara utan. Så jag längtar verkligen till det första numret dimper ned i brevlådan. Får jag önska så hade jag gärna läst lite mer om trallöpning.

 

Tack Micke – Lycka till i jakten på sub 3:05, med dina övriga tävlingar och alla härliga äventyrslopp. Jag fortsätter följa dig och inspireras. Längtar Du också efter nästa nummer? Hoppas du inte missat att det nu blir en medlemstidning, dvs det är bara medlemmarna som får läsa om allt det där underbara… Gå med i Springklubben – http://spring.pren.nu/

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här