Spännande söndag igen

0
124

Det har verkligen varit en helt galen start på löparåret 2024, värst är naturligtvis Andreas Almgrens fantastiska halvmara för 2 veckor sedan och hans millopp innan det. Båda loppen var en helt ny nivå för svensk löpning, men det fler som har presterat. Samuel Pihlström, Julia Henriksson och Yolanda Ngarambe har alla tre också satt svenska rekord. Just nu pågår det ett inomhus SM I Karlstad där unga Jonathan Grahn vann sitt första senior SM guld på fina 8.03,67 och där Yolanda Ngarambe visade att formen är god genom att vinna damklassens 3000m överlägset på 9.04,45.

Denne helgen tror jag dock att de flesta löparna kommer rikta blickarna söderut till Sevilla och maran som ska löpas i morgon. Två av våra främsta maratonlöpare kunde inte starta i Valencia i december och fick då ändra sina planer och är förhoppningsvis redo till 100% i morgon. Jag pratar dels om Carolina Wikström som har några fina halvmaror under 2023 i ryggen och säkerligen är sugen på att vässa sitt personliga rekord. Rekordet är 2.26.14 och nomineringsgränsen till årets OS-mara är 2.25.30. Väderprognoserna ser väldigt gynnsamma ut och vi vet att det är ett bra startfält, förutsättningarna finns verkligen. Även Hanna Lindholm är på plats och hon kommer säkerligen vara offensiv och springa för nytt PB och kanske OS kvalgränsen.

Den andra som missade Valencia var Linus Rosdahl, vi kunde läsa om hans stenhårda satsning i #1 2023 av magasin Spring. Han är definitivt ute efter att putsa sitt PB på 2.12.48. Spring tror faktiskt att vi kan ha fyra svenska killar som springer sub 2.12 i morgon om allt går enligt plan, Linus, Ebba Tulu Chala, Archie Casteel och debutanten Suldan Hassan. Samuel Tsegay är etta på årsbästalistan med 2.11.42 och känslan är att vi efter 2024 kommer ha den bästa topp 10 listan någonsin, kanske till och med att sub 2.12 är ett krav om man räknat in alla klubblöpare också. OS kvalgränsen i Sverige är 2.08.22, den är däremot otroligt tuff och det är tveksamt om någon kille klarat den, men vi hoppas.

45 löpare av de startande i morgon har ett PB under 2.10, en av dem är Samuel Russom som ganska snart borde vara klar svensk medborgare. Får han till ett bra lopp kan han definitivt göra sub 2.08.

Vill du följa loppet gör du det här:

https://www.youtube.com/watch?v=b3rwAYl-Mxk

det blir en intressant söndag i morgon… Bild Deca text&bild

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här