Sveriges bästa motionsspår

0
153

Hoppas att ni nu tagit del av 10 i topp listan i senaste magasinet och att ni noterade att det blir en bok. Tänk vilken grym bok att ha med sig när man är ute ock kör, de bästa spåren i Sverige. Slår alla kartböcker med hästlängder. Vi trycker i början av december så det blir en grym julklapp till dig själv och alla du känner. Beställ här

Vi fortsätter att löpande presentera spår här på sajten. Idag är det plats 28 till 30, vi besöker Luleå, Motala och Eksjö. Tidigare spår hittar ni i här

30. Ormberget, Luleå, Poäng: 33,713

Bordet är dukat

En som har riktigt bra koll på Ormberget är före detta idrottsläraren, sedemera pensionären och som skidlegendar evigt ihågkomne Sven-Åke Lundbäck. Lundbäck kom till Luleå redan som 13-åring och började snart lägga grunden för en karriär där han lyckades med den sällsynta bedriften att vinna guld i både OS, VM och Vasalopp. Som nyinflyttad bodde han inte mer än tre löpminuter från Ormberget, men uppenbarligen var det lite för långt från den förträffliga motionscentralen för sedan dess har avståndet minskat till 150m. Trots alla historier vi hör om att det var bättre förr och att folk brukade röra mer på sig menar Sven-Åke glädjande nog att Ormberget aldrig varit mer välbesökt än de senaste åren. Alla typer av människor samlas i spåren och skidbacken alldeles intill spårcentralen är alltid full av folk. Antingen är de i färd med att kämpa sig uppåt, eller så pausar de på toppen och njuter av utsikten över staden och Luleälv. Uppsvinget är del av en trend som Lundbäck ser, åtminstone här uppe i Luleå. Folk från alla åldersgrupper börjar själva inse hur viktig motion är för hälsan och livspusslet. Den här medvetenheten fungerar mycket bättre än alla former av tvång, menar Lundbäck. Visst har han en poäng, men med så sanslöst genomarbetade motionsspår så nära staden vore vi mer förvånade om Ormberget var alldeles tomt. Smörgåsbordet är verkligen dukat med supertydlig skyltning ända upp till spårcentralen, världens snyggaste spårtavlor och ett ovanligt brett utbud av välskötta spår. Så när som på milspårets bonusslinga har ordinarie motionsspår elbelysning och brett, oklanderligt underlag hela vägen. Elitspåren tar väl vara på Ormbergets branta sluttningar, andra spår är alldeles flacka. Det finns till och med positionsstolpar utmed spåren som referenser om räddningspersonal måste tillkallas på plats ute i skogen. Ormberget är både snyggt och tryggt!

29. Fålehagen, Motala, Poäng: 33,800

Motion och motorik

Utan att nämna några kommande listkandidater vid namn kan vi säga att Fålehagen är lite som de där stora, pråliga motionskomplexen som återkommer lite här och var fast i miniatyr. Det mesta finns, fast i en annan omfattning. Motionsspår finns det definitivt, ett eller fyra stycken. På den välkomnande spårtavlan gör man skillnad på motionsspåret och de tre elljusspåren, en distinktion som är vanlig, nödvändig, men ändå lite konstig. I våra ögon är de motionsspår allihop, så termen solljusspår hade kanske passat bättre? I fallet Fålehagen innebär distinktionen emellertid en tydlig skillnad i mer än bara belysning. Elljusslingorna ovan ackompanjeras av välpolerade grusspår medan det så kallade motionsspåret allt som oftast följer upptrampade naturstigar. Stigarna är förhållandevis lättlöpta men hade vi känt oss tvungna att göra skillnad mellan motionsspår och trailspår hade vita åttan troligen hamnat bland de senare. Den här uppdelningen mellan motionsspår och trailspår är också vanlig och brukar dessutom vara väldigt hjälpfull: knöliga stigar kan som bekant ställa lite andra krav än grus och asfalt. Däremot finns det tendenser att måla upp triallöpnign som någon slags extrem motpol till ”den vanliga löpningen”, och det är det inte frågan om här. Nej, vi uppmuntrar idogt alla med friska ben att våga sig ut på åttans naturnära småstigar. Om inte annat som ett värdigt alternativ för oss som vuxit ifrån Fålehagens motorikbana. Motorikbanan, tillsammans med bland annat ett välrustat utegym, MTB-spår och den exceptionella möjligheten att välja sitt eget spår med hjälp av orienteringsbanorna som alltid finns tillgängliga i ett gäng brevlådor, bidrar i alla fall till en välskött spårcentral som erbjuder betydligt mer än sina tre lysande elljusspår. Perfekt, om det nu inte skulle räcka med ”den vanliga löpningen”.

28. Mariannelund, Eksjö, Poäng: 33,887

Rött, brunt och grönt

Ida såg aldrig hit från toppen av flaggstången. Vi såg inte heller hit, inte ens från utsiktstornet på Mösseberg. Däremot tog vi oss så småningom hela vägen fram till Mariannelund. Vi kom, vi såg och i utkanten av byn vi slutligen också fann Hässleby SOK:s motionsspår vid Slättvallen. Genom ett av de mer okonventionella spårtips allmänheten skänkt oss – de flesta tips berörde inte oväntat motionsspår där de flesta springer, ergo nära centralorterna – såg vi med spänning fram emot att besöka spåren i lilla Mariannelund. Med 1500 invånare är Mariannelund för all del mer än en liten byhåla, men vi blev minst sagt överraskade när vi upptäckte att orten huserar ett av Smålands bäst skötta spår, och utan tvekan det allra mysigaste. Inslag som inledningsvis verkar lite avskräckande, som den intilliggande grådaskiga grusytan med sina dystopiska ljuslyktor eller stanken av intorkad öl som mynnar ur den gamla brevlådan på spårtavlan visar sig vara tillfälligheter; undantag, om man så vill. När vi lämnar spårcentralen och ger oss ut på löpspåren existerar snart bara tallhed, sjöar och den mjuka, ringlande sågspånsslinga som troget och oförtäckt leder oss vidare. Ibland tycks spåret smälta samman med sin omgivning, inte bara därför att ljungen kryper in på kanterna utan också för att både sågspån och lyktstolpar kompletterar skogens tillfredsställande konsekventa färgpalett. Allting skimrar i en brun, röd och grön lyster, tallarna såväl som blåbärsriset, ljungen, ormbunkarna och de små granarna dem emellan. Taniga björkar och sjok av vitmossa utgör diskreta undantag medan sjöar som Skruven och Fagersjön bara tycks reflektera och förstärka skogens färger. Med oväntat härlig natur, stabilt utbud av välskötta spår, ja till och med ett litet utegym får Slättvallen i Mariannelund betraktas som en av listans hetaste smultronställen.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här