Testa – Koppning för löpare

0
1002

Vad tänker du på när du hör ordet koppning? Kanske på de där schyssta ringarna som Michael Phelps hade på ryggen när han simmade under OS 2016? Eller möjligtvis på skådespelerskan Gwyneth Paltrow som visade upp sina röda ringar matchande med röda mattan år 2004? Koppning har funnits i flera tusen år men det är först på senare år som metoden har blivit mer uppmärksammadivästvärlden. Den är nu populär bland elitidrottare då det har visat sig vara en snabb och effektiv metod för bland annat muskelåterhämning. USA:s OS-lag i både simning och löpning använder sig av metoden.

Koppning fungerar som omvänd massage där man istället lyfter upp huden och bindväven genom det vakuum som skapas av kopparna. Detta stimulerar blodcirkulationen, aktiverar lymfsystemet och minskar stagnation. Koppning fungerar således som en djupverkande bindvävsmassage. Eftersom god blodcirkulation och lymfcirkulation är väldigt betydelsefullt för att kroppen ska må bra kan koppning innebära flera positiva effekter för hälsan. Dessa innefattar bland annat lymfdränage, vilket innebär att man kan hjälpa lymfan att forsla ut slaggprodukter ur systemet och på så sätt stärka kroppens immunsystem, transportera bort mjölksyra, motverka stela muskler och leder, hjälpa kroppen till snabbare återhämtning och läkning, förbättra uthållighet, öka smidighet och flexibilitet, och mycket annat.

Det nystartade svenska varumärket Curam lanserade förra året ett koppningskoncept där man utför metoden på sig själv, baserat på den uråldriga traditionen men anpassad efter den moderna människans aktiva och hektiska livsstil med utgångspunkten att det ska vara enkelt och gå fort att ta hand om sig själv. Spring skrev om konceptet redan i fjol:

Många kan säkert känna igen sig i att återhämtning tenderar att komma på efterkälken och att den fysiska träningen istället får det mesta fokuset. Koppning i form av egenbehandling kan därmed vara en effektiv rutin för att skapa bättre balans och förutsättningar och något som enkelt kan göras ett par minuter i duschen efter löparrundan. Eller varför inte testa att göra det innan träning för att värma upp musklerna och bindväven och få bättre kontakt med ditt löparsteg.

Curams koppar är tillverkade av 100% miljövänligt silikon och de har skapat olika koppningsprogram anpassade för olika målgrupper och livsstilar, bland annat ett för oss löpare. Du hittar det programmet och många andra här:

https://bycuram.com/sv/program/

Med Curams massage koppar kan du använda dig av både statisk och dynamisk koppning. Med statisk koppning låter du koppen vara kvar på ett och samma ställe och låter den göra jobbet åt dig. Curam Static massage kopp används enbart för statisk koppning och är designad för att kunna fästa på mindre kroppsområden såsom knä, nacke, axlar, handflator, fotsulor, vrister men passar lika bra för större områden. Curam Dynamic massagekopp kan användas för både statisk användning – passar bäst för större områden såsom ben, rygg, rumpa och mage. Samt för dynamisk användning, när du låter koppen sakta glida över huden upp och ned eller från sida till sida. Väldigt bra för tight bindväv, stumma muskler och för en effektiv utrensning av slaggprodukter. För glideffekt behöver du antingen använda olja på torr hud, förslagsvis Curam Body & Massage olja med ingredienser som förstärker koppningens effekt, alternativt i duschen med duschcreme.

Vi har fått möjligheten att låta några av er testa kopparna och lottar därmed ut 3 st kit, 1 dynamisk kopp + 2 statiska koppar/kit. Du som vill och får uppdraget att testa dem får skriva ett omdöme som vi sedan presenterar i nästa nummer. Hör av dig om du vill testa, bg.nilensjo@springlfa.se

Om du inte har turen att bli en av testarna får du 15% rabatt vid köp hos bycuram.com när du anger koden Spring15.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här