Tour de fjällmaraton

Aktuellt  

Har du funderat på Tour de fjällmaraton? Spring har en läsare i Lycksele, Lars Johansson, som var på plats och ger här en redogörelse för äventyret. Inspiration om du vill testa i framtiden.

Lasse på toppen!

2016 sprang jag mitt första fjällmaraton i Åre och blev biten av fjällöpning. I år sprang jag mitt fjärde fjällmaraton, som slutetapp av tour de fjällmaraton. Totalt hade ca 70 löpare föranmält sig till touren, varav cirka 50 av dessa var män. I namnlistan sågs namn såsom Elov Olsson, Linus Wiren och fjolåret vinnare fjällmaratonvinnare Jo Forseth Indgaard. Jennifer Asp såg ut som en förhandsfavorit i damtouren men i gott sällskap av Lena Trilelv.

Etapp 1 var Salomon 27k. Det var 27-30 grader varmt under loppet och med det i åtanke öppnade jag loppet väldigt lugnt. Jag avslutade starkt över sista fjället och kom in som 20:e tourlöpare på tiden 2.49. Efter en välförtjänt vilodag på söndagen väntade sedan race 4 dagar i rad. Etapp 2 var kopparnatten som startade vid Fröå Gruva så pass sent som kl.22:00 på kvällen. Jag hade själv aldrig tävlat så sent. Mörkret smög sig på och när ett störtregn kom i slutet av loppet blev det riktigt dunkelt. Varför hade jag inte med pannlampa? Det var smal fin stig över ängar och härliga skogspartier. I slutet av loppet var det ett brant obanat segment, som ingick i berga-touren. Tuff avslutning! Jag blev 28:e herre på etappen.

Etapp 3 på tisdagen var vertikalen med 1000 höjdmeter över 5 km, från Åre torg till Åreskutans topp. Jag hade inte min bästa dag och tappade lite på de jag hade jämte mig i touren. På onsdagen sprang vi etapp 4 som var Copper trail 7k med ca 250 höjdmeter. Alla som sprang var med i utlottningen av en bil senare på kvällen. Denna kväll var benen rappa och jag kom in som 36:e löpare av 547 startande. På torsdagen väntade sprinten, den etapp jag på förhand sett fram emot mest medveten om att jag har en del fartresurser. I prologen hade jag 7:e bästa tid vilket gav mig en kvartsfinal med endast en löpare som hade bättre prologtid. Jag tog mig ganska enkelt vidare till semifinal, men i semin var farten ursinnig från start och benen blev totalstumma på upploppet. Fick dock dra av 1,5 min från min tourtid tack vare 8:e platsen.

På fredagen var det tourens andra vilodag inför fjällmaran på lördagen. 3 fjäll, 44 km, 2100 höjdmeter. Jag hade tampats med Martin Tanner under veckan och låg 1.09 bakom honom, totalt 22:a inför sista etappen. På fjällmaran gick ut så lugnt jag kunde förmå mig. I Nordbottnen efter 15 km där stigningen upp på andra fjället börjar så ökade jag intensiteten. Hade därefter ett härligt race där jag tog placeringar vid varje mellantid. Över sista fjället Välliste kunde jag avslutade med 17:e bästa klättring och 30:e bästa utförslöpning. I mål på 4.34.50 och 61:a herre totalt. Nytt fjällmarapers med 6 minuter. I touren avancerade jag till 20:e plats, med 9.44.00 i totaltid. Känslan att ha fixat touren och även något bättre än jag väntat mig var överväldigande. I målfållan kramade vi tourlöpare om varandra, en broderlig känsla. Finisher t-shirten i detta lopp som bevis på ens prestation var uppskattad. Tour de fjällmaraton, 6 stages in 8 days, 90.000 m, 2100 m elevation.

Herrklassen vanns av norrmannen Indgaard som var dominant under veckan, 13 min bakom på 7.47 i totaltid var Linus Wiren och ytterligare 5 min bakom kom Elov Olsson som på etapp 6 efter en stark fjällmara passerade Jesper Lundberg. Damklassen vanns av Jennifer Asp på 9:04.

Söker du en utmaning för år 2020, testa i så fall tour de fjällmaraton.

 Dela på Facebook