Vi närmar oss toppen i jakten…

0
97

Jakten på Sveriges bästa motionsspår presenterar idag placering 72 till 75, tidigare spår hittar ni i här. Här på sajten fortsätter vi nedräkningen med jämna mellanrum, de 10 sista presenteras i nästa utgåva av Spring. Missa inte den, är du inte medlem – bli medlem här

75. Sandsjöbacka, Kungsbacka , Poäng: 30,073

Sveriges största spårsystem?

Sandsjöbacka är utan tvekan det mest omfattande spårsystemet vi har stött på. I det stora skogsområdet som sträcker sig mellan Kungsbacka och Mölndal finns det totalt 19 olika spår och dessutom ett par längre leder som binder dem samman. Två av spåren är elbelysta, övriga varierar mellan löpvänliga rundslingor och intensiva trailleder – så mycket trail att det nästan kan kännas som obanad terränglöpning ibland. Precis så känns det om man gör som vi och väljer att börja sin tur vid den sydligaste starten i Kyrkobyn Dala. Den blå 2,7:an och den röda 6,9:an som utgår härifrån kan knappast beskyllas för att vara välskötta, men de är alltjämt skyltade och erbjuder naturnärhet deluxe, kilometer efter kilometer. Det kortaste spåret tappar lite charm då det till stor del samlöper med en gigantisk sprakande kraftledning. Det längre spåret däremot, det går genom västkustskog så vild att man blir mörkrädd. Omgivningen skiftar mellan allt från supertät granskog till sällsynt iögonfallande sjöar och våtmarker. Stigarna löper över mängder av skarpa berghällar och begreppet mikrokupering har sällan passat bättre. Branta knyckar avlöser varandra och ibland är det bara att hoppa mellan avsatserna. Det här gäller framför allt den första delen av spåret, en del som suger riktigt hårt i musklerna, men sedan blir spåret snällare och jämfört med inledningen utgör den avslutande kilometern lättlöpt grusväg i medlut en skarp kontrast. Kyrkobyn Dala är för övrigt den sydligaste änden på Sandsjöbackaleden som löper genom hela skogsområdet och slutar vid elljusspåret uppe vid Sisjön. Längs vägen passerar leden bland annat områdets största spårsystem vid Årekärr längs väg 158 och de mer tillgängliga spåren i Långås, alldeles intill E6/E20. Passa på att stanna till här för en grym trailupplevelse. Kanske ett långpass?

74. Tågaröd, Östra Göinge, Poäng: 30,160

I djupaste Skåneskogen

Vi stannar kvar i södra Sverige ett litet tag till. I Snapphaneland nära Blekingska gränsen hittar vi ett av Skånes allra ståtligaste exempel på framgångsrikt föreningsliv och ideell verksamhet. Den rödmålade föreningsstugan Tågaröd utanför Sibbhult utgör ett sällsynt välskött epicentrum för Friluftsklubben Göingarnas breda verksamhet. Du möts direkt av en påkostad spårtavla med information för både löpare, cyklister, skidåkare och biffiga utegymsentusiaster. Ungdomar välkomnas att hänga med Göte Göing till äventyrsbanan, och precis som i Svartbäcksmåla känner vi ett stygn av besvikelse över att vi förmodligen är lite för gamla. Det är i alla fall svårt att ta sig igenom de äventyrsportarna ovikt. Äventyrsbanan är bara en liten del av en minst sagt genomarbetad anläggning, där allt från nämnda utegym till spårskyltningen håller högsta klass. Tågaröd är knappast den mest centrala anläggningen på vår lista, men med tre kilometer till Sibbhult och ungefär åtta kilometer vardera till kommunens största orter, Broby och Knislinge, ligger anläggningen ändå inom räckhåll för en betydande del av alla Östra Göingebor. Läget medför också naturvärden som gör Tågaröd till ett unikt spårområde på vår lista. Med inslag av idylliska, böljande ängar och mosstäckta stengärdsgårdar utgör området ett osedvanligt gemytligt exemplar av äldre sydsvensk kulturmark. De längsta spåren rundar den intilliggande Angserödssjön medan alla spår tar del av frodig skånsk kulturskog. Störst intryck gör nog det stycke trollsk granskog som passeras i spårens sydände. Ett tjockt lager grönmossa vilar över både marken och områdets stora stenbumlingar. Inte mycket ljus tränger igenom grantopparna, ändå tycks hela skogen bada i ett mystiskt gyllengrönt ljus. Andas ut! Njut. Spring som aldrig förr.

73. Runbyspåren, Upplands Väsby, Poäng: 30,166

Heaven and hell

Bra motionsspår duggar tätt i Järvakilen. På plats 79 hittade vi Granskogspåren i Järfälla och bara sex placeringar senare hittar vi den maffiga spårportalen i Runby med allt vad den innebär. Fördelen med Runby är att kvalitén inte är koncentrerad till ett enda superelljusspår utan fördelad över fem varierande spår. Valet för den löpsugne står bland annat mellan Ängarna, Skogsmilen och Kairospåret. Sistnämnda håller precis vad det lovar och tar en hela vägen till Kairo. Ni vet, den där badplatsen vid Mälaren. Skogsmilens tuffa trailstigar lever också upp till sitt namn. Här har vi noterat ”Heaven and Hell” bland våra anteckningar, en anspelning på den skarpa kontrasten mellan de urtrista kalhyggen som emellanåt omger spåret och de gudomliga hällmarkspartier som skiljer dem åt. Höjdprofilen känner vi igen från elljusspåret i Granskog med flacka dalar, flacka toppar och tuffa, branta backar som skiljer dem åt. Runbyspåren är välskötta, naturnära och självklara på vår lista, men de har också en mörk historia.

Tryggheten hänger på oss

I augusti 2015 rapporterades det flitigt från Runbyspåren i svenska nyhetsmedier efter att 21-åriga Ida Johansson påträffats mördad utmed elljusspåret. På årsdagen efter händelsen kunde vi delta i en manifestation för trygghet i motionsspåren. Hundratals joggade då gemensamt runt elljusslingan i Runby. Många av deltagarna vittnade om att mordet på Ida fått en avskräckande effekt och att de numera hellre går till gymmet. Både kommunen och polisen har reagerat med flera insatser för att öka tryggheten i motionsspåret.

Polisen visar sin närvaro med regelbundna joggingturer i spåret. De tipsar om att undvika mörker och att inte springa ensam men understryker samtidigt att den här typen av våld är extremt ovanligt.

Från kommunens sida har man låtit gallra skogen för att öka sikten och utbrända lampor byts snabbt ut. Åtgärderna är inga direkta säkerhetsgarantier, menar kommunalråd Anders Rosén. Kommunens uppgift är snarare att öka känslan av trygghet så att fler vågar sig ut i spåret. Mer folk som rör sig i motionsspåren är den absolut bästa trygghetsgarantin.

72. Lövhult, Nässjö, Poäng: 30,247

Hönan eller ägget?

För drygt 150 år bestämdes det att svenska stambanan skulle dras genom lilla Runneryd. Sedan dess har byn sakta men säkert expanderat och är i dagsläget mer känt som Nässjö. Staden har nu mer än 16 000 invånare och har kommit att bli både en järnvägsknutpunkt och en skidmetropol. Det senare beror säkert till viss del på Tony Pölder som sägs driva Sveriges bästa längdskidbutik här på orten. Men det beror också på Lövhult. Här finns en av Sveriges sydligaste rullskidbanor och en konstsnöanläggning som drar igång så fort det blir minusgrader, vilket det också tenderar att bli här oftare än i andra orter sydsvenska orter. Vi befinner oss nämligen på toppen av det Småländska höglandet och enligt pålitliga källor (wikipedia) är klimatet här mer likt det i sydliga Norrland, typ Hudiksvall, än det hos kustnära breddgradsgrannar som Västervik och Göteborg. Det finns också en bemannad motionsgård som är öppen 08-18 varje dag på året utom julafton. Kiosk? Javisst. Dusch och omklädning? Absolut. Bastu? Självklart! Motionsgården har det mesta, och som om inte det vore nog rymmer området en camping, vandrarhem, utegym, linbana och Sankta Valborgs kapell. Vad mer kan man önska? De som driver spåret visar också prov på en kreativitet utöver det vanliga med en så enkel åtgärd som annorlunda skyltning. Majoriteten av de tillgängliga spåren är markerade med standardskyltar i plåt, men längs milrundan följer vi svarta löpare mot en vit bakgrund. Det är ingen risk att ta miste och hamna på något annat spår. Frågan är vad som kom först: Skyltarna eller det väletablerade smeknamnet Gubbamilen? Vi lämnar frågan obesvarad och konstaterar istället att Nässjö har listans bästa anläggning hittills. Kanske är det till och med den bästa i hela Småland? Fortsättning följer…

 

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här