18 hål under timmen!

0
144

I de två senaste utgåvorna av magasinet har Joacim Cronwall skrivit om speedgolf. En intressant sport att försöka lyfta ännu mer. Det finns ett antal löpare som även spelar golf, men generellt är det två helt olika idrotter där det finns ganska få beröringspunkter om man tittar på tävlingsformen. Men att kombinera golfen med löpning på tävling är faktiskt en företeelse som funnits i cirka 50 år. Joacim pratar med en av speedgolfens eldsjälar i Sverige, Sven Engler.

Sven är uppvuxen i USA och har spelat ”vanlig” golf sedan han var 10 år, bland annat collegegolf. Nu har han dock flyttat hem till Sverige igen. Han började med speedgolf hösten 2016 efter att ha läst och sett filmer om speedgolf på nätet. Han deltog i sitt första SM på Oskarshamns GK 2017 och är numera en av de mer rutinerade i fältet på SM.

Sven berättar att reglerna är enkla om du har ett giltigt golf-id: max sju klubbor, antalet slag läggs ihop med löptiden och räknas ut till ett totalresultat. En bortslagen boll får ersättas i flyktlinjen med ett pliktslag. Exempel på slutresultat kan vara 85 slag på 55 minuter som ger 140. Lägst score vinner. Du behöver således vara både snabb och bra på golf för att lyckas, men är du riktigt snabb kan du ju vara lite sämre på golfen.

Sveriges bästa spelare är Andreas Finn som har vunnit tre SM, Joacim intervjuar honom:

Andreas på språng

Först och främst, stort grattis! Hur känns det att vara svensk mästare i speedgolf för tredje gången?

– Det känns väldigt roligt så klart! Tre av tre är alltid kul. Men jag vet att de andra är sugna på att slå mig, så jag får se upp och fortsätta utvecklas!

Berätta lite om din träningsbakgrund.

– Jag tränade alla möjliga sporter som ung, allt från golf, fotboll, hockey och innebandy till badminton. Till slut fick jag välja att satsa på något, vilket då blev golfen. Jag spelade som professionell i några år, bland annat i Dubai och länderna däromkring på MENA Tour (Middle East North Africa). Så jag ser mig själv som golfare mer än något annat.

Och hur ser din träning ut i dag när du inte spelar på MENA Tour längre?

– De senaste fem åren har det varit mycket crossfit, där jag har deltagit på mindre tävlingar, och även coachat andra. Jag har kört ett par Vasalopp, vilket inneburit en del skidträning på vintrarna. Förra året gav jag mig på en Ironman i Finland, vilket var riktigt kul! Två veckor senare körde jag även Stockholm Marathon. I år har jag tagit lite hjälp för att utveckla löpningen på kort distans med målet att bli en snabbare löpare för att gynna speedgolfen.

Intressant! Berätta mer om hur du löptränar för att bli en bättre speedgolfare.

– Jag har anlitat en löpcoach. Tor Pöllänen från Next Level Running gör ett individuellt anpassat löpprogram utformat efter mig och mina mål. Fokus har varit att göra mig lite snabbare på omkring 7 till 8 kilometer distans. Det är väldigt roligt då jag aldrig tränat löpning på det här sättet tidigare. Det blir en del pass på löparbana, där det mixas mellan olika intervallpass. Riktigt kul faktiskt! Mitt senaste lopp var Hässelbyloppet 10 kilometer, mest för att kolla status och som en rolig grej. Jag sprang in på 38.42. Superkul!

Varför blev det en satsning på speedgolf?

– Speedgolf dök upp lite slumpartat för ungefär tre år sedan då Sven visste att jag tränade en del, och kunde spela hyfsad golf, och tyckte jag skulle vara med på SM. Jag prövade några rundor innan SM, och det gick ju bra! Jag tycker kombinationen är väldigt rolig. Sen är det kul med en ny sport som växer. Kombinationen av både fysträning och golf gillar jag verkligen. Det passar mig bra!

Jag vet att du snart ska vara med i VM i USA, vilka är förväntningarna?

– Exakt, VM går i St Augustine i Florida i november. Jag kommer att åka dit med inte alltför höga förväntningar, utan se till att njuta och ha så kul som möjligt. Jämfört med de andra som spelar är jag en riktig rookie med väldigt få speedgolfrundor i bagaget, medan de andra har tränat och tävlat i sex till tio år. Det ska bli ruskigt kul i alla fall. Jag ska åka dit med Runa som vann damklassen i SM och Mikael som kom tvåa efter mig i år.

Vilka är dina tre bästa tips till oss andra för att lyckas bättre med vår speedgolf?

  1. För det första handlar det nog mest om att gå ut och köra! Våga testa.
  2. Hitta din egen uppsättning klubbor som fungerar för dig. Testa dig fram, våga leka med olika konstellationer.
  3. Välj alltid den rakaste vägen, våga banta ner klubborna/vikten, samt välj den kortare klubban om du väljer mellan två. Det är bättre att missa kort, då slipper du springa onödig distans.

Andreas blev femma på VM i USA, en tävling som vi skrev om i senaste utgåvan. I den artikeln intervjuade vi Sveriges kvinnliga deltagare på VM också, Runa Pettersson. Runa är i princip den enda svenska tjejen som håller på och mycket i intervjun handlade om hur man kan locka fler tjejer till sporten.

Andreas Finn, Mikael Palmberg, Runa Pettersson och Mats Åkesson i samband med VM

Hur tror du speedgolfen kan locka fler kvinnor till sporten?

–Vi vill locka med lite kortare och snabbare rundor där man får prova på några hål och springa i par på hemmaklubben. Du behöver inte rivstarta. Jag började exempelvis med att småspringa här och där med bag på vagn. En morot för en del golfare kan vara att delta i VM i Japan 2024 eller på SM som hålls varje år, 2023 på Österåker GK norr om Stockholm. Jag tror det finns starka löpare där ute som även kan spela golf och som kan vinna ett SM. Det var bara fyra kvinnliga deltagare i VM i USA och oftast är jag ensam på SM, så ta chansen till en VM eller SM-titel och våga delta!

Sugen? Kolla in https://www.speedgolfsweden.se/

Hur står sig då svenskarna jämfört med resten av världen?

Redan på 1970-talet var det en handfull golfare som började sätta och jaga världsrekord i speedgolf. År 1979 blev det väldigt uppmärksammat när den tidigare amerikanska rekordhållaren på en engelsk mil, Steve Scott, sprang 18 hål på 29 minuter och 30 sekunder och slog 95 slag med endast en järntrea. År 2000 bildades Speedgolf International och de regler som gäller i dag preciserades. År 2012 arrangerades VM för första gången och topplöpare såsom Nick Willis (flerfaldig OS-medaljör på 1 500 meter) och Bernard Lagat (före detta världsmästare och OS-medaljör på 1 500 meter) har deltagit i VM.

Det nuvarande världsrekordet i speedgolf sattes i oktober 2005 då Christopher Smith slog 65 slag på 44.06 (109,6). Det finns ett ännu bättre resultat från en tävling i Australien 2016 där inte Guinness var på plats och kunde validera resultatet. Mitch Williamson använde där 77 slag och kutade runt på otroliga 31 minuter, alltså 108 poäng. Den bästa svenska noteringen står Lars Cederqvist för, som vid SM 2017 hade 119,04 med 70 slag och 49.04 i löptid. I Sverige har vi haft SM-tävlingar sedan 2014.

Bilder: Christoffer Finn

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här