Nya sporter

0
237

Jag såg ett inslag i Sportnytt nu i helgen som gjorde mig både glad och överraskad. Det var några som hade börjat kombinera löpning och golf. Det gick alltså ut på att slå så få slag som möjligt på snabbast möjliga tid genom att springa mellan slagen. Jag är ju ingen golfare men det låter som en förbättring med 100% om ni frågar mig.

Golflöpning på TV. Bra idé, det är tråkigt att gå.

Framför allt uppskattar jag själva initiativet. Jag tycker nämligen att vi är dåliga på att komma på nya sporter. Ibland känns det som att det bara är jag som ens försöker, och mina ideér har inte fått nån vidare spridning. Jag kan förstå att det inte gick så bra för triangelfotboll (lite lösa regler men trekantig plan med tre mål och tre lag med tre spelare i varje, sen alla mot alla). Men duathlon med längdskidor och löpning som jag och en polare uppfann kändes som en succé och förtjänade ett bättre öde. Samma sak med golf-triathlon (vanlig golf, frisbee- och fotbollsgolf).

På sistone har jag funderat mer på om det går att tävla i fotstyrka, eftersom jag har rehabat en hel del på den fronten. Det finns väl mästerskap i tumbrottning och fingerkrok och lite allt möjligt. Om det skulle arrangeras tävlingar i skrynkla handduk eller dra sig fram med hjälp av tårna får ni akta er för då blir jag livsfarlig. Eller om tåhävningar vore en OS-gren, då hade jag kunnat göra internationell karriär, kanske bli känd som ”hjullastaren från Johanneshov” och tjäna stora sponsorpengar.

Fotbollsbiljard i Örebro. Bra idé, biljardhallar är sunkiga.

Men det är nog kombinationer av redan befintliga sporter som har störst potential. Annars blir det väl bara drönarflygning och e-sport. Swimrun har ju slagit igenom, men jag skulle vilja slå ett slag för kombinationen av kondition med inslag av precision. Att få ner pulsen snabbt, hålla huvudet kallt och skjuta nånting. Det tillför en dimension, inte minst för publiken. Det är väl bara skidskytte som har haft vett att utnyttja den potenta mixen (vad jag kan komma på) och jag förstår verkligen att Stina Nilsson vill byta sport.

Eftersom det inte går att springa lika mycket som det går att träna andra konditionssporter vore det ju extra praktiskt för löpare att kunna öva skytte mellan passen. Varför finns det ingen gren där det springs med pistol? Ett hölster och stående skytte med jämna mellanrum. Jag skulle sitta bänkad om 10000 meter FBI-löpning sändes på tv. Eller kanske att man skjuter sina motståndare med paintballvapen på nåt sätt. Skulle kunna ge jaktstart en helt ny innebörd. Eller springa med pilbåge. Känns mer kompatibelt med stigar och skog, kanske lite mer som en variant på orientering. Istället för att stämpla kontrollen ska man sätta en pil i den, missar man får man springa och hämta extrapilar. Det går ju att tänka sig oändliga kombinationer när man väl börjar spåna. Sätt en hagelbrakare på cykelramarna i Tour de France och låt dom skjuta lerduvor. Stillastående och i farten. Då räcker det inte att bara EPO-dopa sig.

Man kan ju också kombinera kondition och tankeverksamhet. Löparschack? Två löpband vända mot ett schackbräde. Man kan förlora genom schack matt eller att man inte orkar hålla sig kvar på bandet. Det kan tävlas i olika hastighetsklasser, kanske med ett invecklat handicapsystem. Och när jag ändå har svävat iväg så här långt kan jag väl lika gärna nämna bordshockeyspelaren jag hörde talas om som sprang direkt in från löprundan till spakarna vid köksbordet för att öva på att sätta centerfinter med hög puls. Ett föredöme för oss alla.

Så vad väntar ni på, ut med er och kom på fler nya sporter! 

Föregående artikelÄNTLIGEN!
Nästa artikelResultat MidsummerMadness
Namn: Eskil Persson Född: 1977 Bor: Stockholm Klubb: Hammarby IF Favoritsträcka: Längs en sandstrand Vill med löpningen: Bli snabbare och se mig omkring Roligaste löparminne: Barfota runt Gotska Sandön ligger bra till Meriter: Har ätit 84 sushibitar på en lunchbuffé Personliga rekord:  3000 m - 9:01 (2019) 5000 m - 16:03 (2021) Milen - 33:21 (2021)  Halvmaran - 1:18:29 (2015) Lidingö - 1:58:58 (2018) Maraton - 2:50:04 (2018) Ser fram emot: Härliga tider

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här