Årets förening!

0
68

Vi fortsätter presentationen av årets prestationer. När vi kommer till kategorin Årets Förening var det Högby IF som fick flest röster.

Rubrik: Öland intar världen!!

Nomineringen: Högby IF, Klubben som år efter år levererar evenemang med stort hjärta och mycket passion. Ganska ensamma på Öland och ostkusten lyckas de dessutom skapa många duktiga friidrottare.

Spring får en pratstund med ordförande Calle Nilsson som blev årets eldsjäl 2015 och porträtterades 2018 i ett 24 timmar reportage, en fantastisk person som verkligen gör skillnad för friidrotten både i Kalmar, på Öland och i Sverige. Dessutom med tre barn på högsta internationella nivå.

Högby IF bildades 1939 och bedrev både fotbolls- och friidrottsverksamhet.  På den tiden hade man inga direkta träningar eller tränare utan man träffades och ibland spelade man fotboll och ibland var det friidrott. 1975 körde Calle Nilsson och Leif Johansson igång friidrotten på allvar, Calle har varit ordförande sedan dess och Leif kassör. 1989 fick man en riktig allvädersarena, klubben äger anläggningen i dag och har byggt till stugor och försöker arrangera läger för att få en bra ekonomi i verksamheten. Idag är det cirka 500 medlemmar i klubben som är en flersektionsförening med friidrott, fotboll, innebandy och lite skidåkare. Medlemmarna bor primärt i Löttorp och i Kalmar. Men trots spridningen geografiskt är det en start kultur som präglas av allas lika värden och en sammanhållning som utmynnar i många arrangemang.

Berätta om er verksamhet.

–Vi har ett tiotal träningstillfällen totalt i Löttorp och i Kalmar, det är många ledare som är berörda och engagerade. Vi har motionslopp nästan året runt, det är cirka 20 totalt på Öland och i Kalmar. Totalt är det cirka 10 000 startande på våra årliga arrangemang. Sedan tillkommer arenaarrangemang dels återkommande dels olika mästerskap som veteran SM fyra gånger men även SM i terräng har genomförts två gånger. Är det ingen annan förening som vill arrangera brukar det hamna hos oss.

Vad är du mest stolt över från 2022?

–Bredden i kubben är fantastiskt och det absolut viktigaste men sedan att vi hade tre aktiva som kvalade in till VM och att Marcus Nilsson blev fyra på EM, det var en härlig prestation.

Varför går det så bra för er?

–Jag tror att mycket av klubbens framgångar bygger på det sociala, alla ska känna sig sedda och alla är lika mycket värda. Det är en stark vikänsla och en bra kultur där man trivs och sporrar varandra.

Vad driver dig?

–Det är absolut det sociala, man får en kick varje gång man träffar alla man tränar, det kan ta emot ibland att åka iväg men när man är på plats är det fantastiskt. Sedan att vi tillsammans får det att fungera, det är många pusselbitar som ska fungera. Att få ledare och olika personer att axla en roll och ett ansvar man trivs med och sedan se hur alla delar vävs in och att det rullar på och verksamheten fungerar, det ger energi.

Övriga nominerade i kategorin var Eskilstuna FF och Turebergs FK.

Klubben firar Marcus Nilssons fina 10-kamp på EM

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här