Adhanom firade med SM-guld – etiopier satte banrekord

Nyheter  

Adhanom Abraha, Eskilstuna Friidrott, firade sin 42:a födelsedag med sitt första SM-guld i maratonlöpning. Några minuter före Abraha sprang Nigussie Sahlesillassie, Etiopien, i mål som vinnare i Asics Stockholm Marathon med nya banrekordet 2.10.10.

Nigussie  Sahlesillassie hade massor med krafter kvar på slutet och krossade både banrekordet och sina motståndare när han vann Asics Stockholm Marathon. Foto: Deca Text&Bild

Adhanom Abraha öppnade hårt och var med i tätklungan fram till halvmarapasseringen som han passerade på 1.04.21, endast två sekunder bakom den absoluta täten.

Nigussie Sahlesillassie, gjorde sitt första maratonlopp i Europa och höll sig hela tiden långt bak i tätklungan. Efter en timme och 55 minuters löpning ökade Sahlesillassie trycket i steget och ingen annan hade en chans att hänga med i hans tempo.

Vid 40 kilometer hade han möjlighet att slå banrekordet 2.10.58 och med en mäktig avslutning med 2.43-fart/km på de sista 2195 meterna så förbättrade han banrekordet med 48 sekunder ned till 2.10.10. Efter att ha sprungit 40 kilometer avslutade han de sista 2195 meterna på sex minuter och 38 sekunder vilket blir en hastighet av 22.16 km/h.

– Banan var tuff, och  jag är jätteglad över att jag klarade banrekordet och kunde vinna, sa Nigussie Sahlesillassie i Tv 4:as direktsändning.

Tvåa kom Sahlesillassie landsman Delegen med 2.11.40 och på tredjeplats kom kenyanen Yeagon med 2.11.58.

Adhanom Abraha fyllde 42 år och firade med sitt första SM-guld i maratonlöpning. Foto: Deca Text&Bild

Adhanom Abraha hade trots att han tvingades sänka farten inga problem med att vinna sitt första SM-guld i maratonlöpning med 2.16.48, vilket gav en sjätteplats i loppet. SM-silvret gick till Ebba Tulu Chala, Huddinge AIS, med 2.20.30 och bronset vanns av Mustafa Mohamed, Hälle IF, med 2.21.01. Ebba slutade totaltia och “Musse” totalelva.

– Jag är nöjd med mitt lopp. Jag kände att återhämtningen för att springa så här långt inte är riktigt där efter Hamburg Marathon. Nu siktar jag mot VM i Doha, sammanfattade Adhanom som klarade VM-kvalgränsen i just Hamburg i slutet av april.

13 svenska löpare sprang snabbare än 2.30 i Asics Stockholm Marathon i ett bra löparväder rent temperaturmässigt, även om en del blåst kom åt löparna här och var.

Resultat, Asics Stockholm Marathon 2019:

 Dela på Facebook