Är det dags igen?

0
172

För ganska exakt ett år sedan putsade Jonas Glans sitt egna svenska rekord på 10 km landsväg med en sekund då han noterade 27.57 i Valencia. Det var Jonas tredje svenska rekord på distansen, bara fyra veckor tidigare hade han sprungit som första svensk 10 km landsväg under 28 minuter då han passerade målet på 27.58 i Houilles i Frankrike. Näst bästa svensk 2023 blev Suldan Hassan som i Norge sprang på 29.26 i oktober.

På söndag är det 10 km i Valencia igen och som vanligt lockar det mängder av bra löpare från hela världen då Valencia alltid erbjuder bra förutsättningar med platt bana få kurvor och bra startfält. Väldigt intressant är att vår överlägset bästa löpare på distanser från 1500 till 5000 meter kommer stå på startlinjen. 2023 satte Andreas Almgren svenskt rekord på 1500 meter med 3.32,00, 3000 meter med 7.37,05. Tyvärr blev han skadad i slutet på säsongen och jakten på sub 13 minuter på 5000 meter som var årets viktigaste mål fick avbrytas. Året innan satte Andreas det svenska rekordet med 13.01,70 och vi trodde nog alla att det skulle bli sub 13 redan på sommaren i fjol när han låg under de tiderna men föll med 400 meter kvar vid Diamond Leauge i Italien.

Men nu är det alltså dags för 10 kilometer landsväg.

När bestämde du dig för denna satsning?

–Jag bestämde mig egentligen direkt efter sommaren att jag inte skulle tävla inomhus och började kolla lite på alternativ. Valencia bestämde jag mig för i oktober.

Ser att du sedan ska springa halvmaran i Barcelona fyra veckor senare, kom det beslutet samtidigt?

–Nej, i november när jag kände att jag hade kommit i gång hyggligt anmälde jag mig till Barcelona också.

Vad är ambitionen med dessa två lopp?

–Jag tar det mest som en kul grej, har ingen direkt målsättning, men har rätt bra koll på vilken fart som krävs för svenskt rekord på båda sträckorna, haha.

Har du ändrat på träningsupplägget för att kunna prestera på dessa distanser?

–Egentligen har jag inte ändrat träningen något förutom ett enstaka förberedande pass. Grundupplägget är exakt likadant som tidigare år.

Misstänker att du stannar i värmen mellan loppen, eller?

–Jo, jag åker till Sierra Nevada mellan Valencia och Barcelona.

Vi år många som håller tummarna för dig, lycka till.

Andreas Almgren, Turebergs FK, efter svenska rekordet på 1500 meter 2023. Arkivbild Dela text&bild

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här