Årets kvinnliga & manliga löpare 2017

Aktuellt  

Vi fortsätter vår presentation av årets prestationer som är presenterade i senaste Spring. Det är tredje året i rad som Springs läsare har utsett vinnare i våra nio olika kategorier. Över 14 000 röster ligger bakom resultatet, så detta är verkligen löparnas priser. Idag är det årets kvinnliga löpare, Ida Nilsson & vi passar även på att presentera brorsan David som blev årets manliga löpare.

David & Ida Nilsson som dominerade svensk löpning 2017! Foto:Privat

Ett makalöst år!

Årets kvinnliga löpare blir Ida Nilsson. Det är inte så konstigt – vilket galet år. De där fyra veckorna i somras då hon segrade i tre lopp med sammanlagt över 21 mil löpning, hur är det möjligt? Swiss Alphine Marathon på 78 kilometer, Kia Fjällmaraton på 44 kilometer och Ultravasan på 90 kilometer – Ultravasan med riktigt tufft underlag och trots detta banrekord.

Årets löpare, hur känns det?

– Det var väldigt överraskande och känns mycket hedrande och roligt.

Vilken prestation under året ser du som din största?

– Jag har svårt att plocka ut ett lopp, utan vad jag är mest nöjd med under året är faktiskt att jag har klarat att hålla en hög nivå under många lopp genom hela året på varierande underlag och distans. Jag känner att jag har breddat mig som idrottare och löpare.

Hur tränar du?

– Förra året tränade jag drygt 900 timmar kondition och sedan en del timmar styrka och yoga utöver det. Jag håller mest på med skidalpinism under fyra vintermånader och springer sedan resten av året. Förra året blev det 5 400 kilometer löpning (på cirka åtta månader, alltså cirka 16 mil i veckan, reds anm.). Jag springer inte så mycket intervaller längre, men försöker få in några pass då och då inför ett kortare lopp. Inför ultraloppen blir i stället långpassen viktigast. Eftersom jag springer de flesta lopp i bergen blir det även många höjdmeter i fjällen och bergen under ett år, totalt 324 000 meter i fjol.

Vad är ambitionerna under 2018? 

– Att fortsätta utvecklas som trail- och ultralöpare. Comrades blir en spännande utmaning med nästan 9 mil på asfalt. Sedan blir CCC (Courmayeur Champex Chamonix), som är ett systerlopp till UTMB på 101 kilometer, kul och betydligt längre i timmar än jag någonsin sprungit tidigare. Snabba Sierre Zinal i Schweiz blir också ett kul mål.

På längre sikt?

– Förmodligen kommer jag att försöka springa ännu längre någon gång. Western State 100 miles lockar.

  • Övriga nominerade i kategorin var Lovisa Lindh och Meraf Bahta

Årets manliga löpare, David Nilsson

Nya personliga rekord!

I fjol fick segraren i denna kategori 45 procent av rösterna, då var det Mikael Ekvall. Årets segrare landade också på 45 procent, nu David Nilsson. Att jag reflekterar över detta är bland annat för att jag personligen känner att David haft två riktigt bra år. 2016 blev han dessutom nominerad i kategorin Årets prestation efter hans fantastiska Lidingölopp. Men 2017 har inneburit tre personliga rekord, 10 kilometer landsväg, 29.28, halvmaran 1.03.34 och maraton 2.15.40. David är snabbast i Sverige på både maraton och halvmaraton 2017. Några av Davids svar är som vanligt kryddade med lite ironi :)

Årets löpare, hur känns det?

– Känns riktigt bra. Även om jag inte riktigt kan hålla isär om det är 2017 eller 2016 som saker skedde så känns det ändå som en bekräftelse på att jag gör rätt saker. Vilket också är bra för framtiden.

Vilken prestation under året ser du som din största?

– Det naturliga vore att säga Venloop i Holland där jag satte halvmaratonpers. Eller Hamburg Marathon där jag satte mitt maratonpers. Men den största prestationen, hur konstigt det än låter, är min sträcka på Vasastafetten. Jag fick, under omständigheterna, ut allt som fanns där och lite till.

Berätta lite om din träningsfilosofi! Mycket tävlingar vet vi, vad mer?

– Jag hade nog en filosofi ett tag, men tappade den. Går nu bara efter hur jag känner mig för dagen. Men jag klassar mig ändå som pålitlig. Tror dock 30 x 1 000 meter är ett bra pass som jag borde köra mer av. Under det passet får man tid att reflektera över saker. Och så blir man även hård fysiskt. Annars kan man köra ett par stegringslopp snabbare än ens distansfart de dagar man inte orkar.

Vad är ambitionerna under 2018?

– Jag har tre olika områden: sportsligt, personligt och kommersiellt:

  • Sportsligt att bli omtyckt så mycket som möjligt för det jag gör.
  • Personligt känna att jag mår bra. Därefter även tänka att jag är en person som mår bra, så länge jag inte fastslår det.
  • Kommersiellt att bli utsedd till 2018 års bäst klädda löpare, annars är jag snart passé.

Övriga nominerade i kategorin var Napoleon Salomon och Andreas Kramer.

Tveka inte, gör som många av dina medtävlande, ge dig själv din bästa investering på löpningen 2018, bli prenumerant. Vill du vara med ett helt år, klicka in här: https://spring.prenservice.se/ Nästa utgåva kommer i mitten av april, var med då…

 

 

 

 

 Dela på Facebook